Mette Frederiksen: Her er Danmarks nye, offensive teststrategi
Når en patient bliver testet positiv for COVID-19 skal det opspores, hvem han eller hun har været sammen med og de personer skal også testes.
Corona-smittede danskere skal opspores og isoleres hurtigere end det sker i dag. Derfor ruller sundhedsmyndighederne nu en ny, mere offensiv test- og opsporingsstrategi ud.
Det oplyser statsminister Mette Frederiksen (S) på et pressemøde i Statsministeriet:
- Myndighederne vil allerede fra denne uge begynde at opspore, hvem de smittede har været i kontakt med. Så de kan blive isoleret hurtigt, så vi kan bryde smittekæderne, siger hun.
Den nye strategi gælder for det kommende kvartal, og regeringen vil senere fremlægge en plan for teststrategien i efteråret, lyder det fra regeringen.
Fokus på opsporing
Der har i løbet af corona-krisen været en del kritik af den danske teststrategi, som har skiftet en del undervejs, og forud for tirsdagens pressemøde har Sundhedsstyrelsens direktør, Søren Brostrøm, da også i tirsdagens udgave af Politiken indrømmet, at kommunikationen ikke har været klar nok.
På tirsdagens pressemøde siger han, at der nu er fokus på at opspore tætte kontakter til smittede og tilbyde en test til dem:
- Så vil vi bruge det til at understøtte en intensiv isolation af de smittefarlige. Med det er vi ret optimistiske i forhold til at vi kan bryde smittekæderne i de næste genåbningsfaser, siger Søren Brostrøm.
Han kalder det "et stort paradigmeskift", at man blandt andet fremover nu også vil tilbyde test til personer, der endnu ikke har udvist symptomer.
- Vi vil lave en meget mere målrettet og fokuseret testindsats for at undgå, at vi unødigt skal karantænesætte personer, siger Søren Brostrøm.
I forlængelse af den nye test- og opsporingsstrategi foreslår regeringen, at der nu oprettes isolationsfaciliteter, hvor smittede personer, der ikke har mulighed for at isolere sig i eget hjem, frivilligt kan indkvartere sig.