Stoletest afslører, om midtjyder med corona skal indlægges
Det er forskelligt, hvordan smittede reagerer på COVID-19. Region Midtjylland har indført en stoletest, så de ikke overser patienter, der kan blive alvorligt syge.
COVID-19 er på mange måder stadig ukendt territorium for læger og forskere, og det er begrænset, hvad man ved om sygdommen.
Derfor kan det også være svært for læger og ambulancereddere at vurdere, om personer smittet med COVID-19 skal indlægges, eller om de kan blive i eget hjem.
- Det er en helt ny sygdom, som vi har begrænset viden om. Derfor har vi indført et sikkerhedsnet, som kan være med til at afsløre, om patienter, der virker okay, alligevel risikerer at få et alvorligt forløb med sygdommen, siger ledende overlæge for akutlægebiler og ambulancer i Præhospitalet i Region Midtjylland, Allan Bach, til TV2 ØSTJYLLAND.
Sikkerhedsnettet, som Region Midtjylland har indført, er en belastningstest, som de kalder for 'stoletesten'.
- De patienter, hvor vi kan se, at deres iltniveau i blodet falder under stoletesten, tager vi altid med på et sygehus til nærmere undersøgelse. De, der ikke påvirkes, lader vi blive i eget hjem, siger Allan Bach.
Stoletesten gennemføres kun, når der er tvivl om, hvor svært patienten er ramt, og hvis der fortsat er tvivl efter testen, bliver patienten altid taget med på et hospital for en sikkerheds skyld.
- Dem, vi lader blive i eget hjem, og som også vil have det bedre der, beder vi om at ringe til egen læge eller til 112, hvis de får det yderligere dårligt, siger Allan Bach.
- Vi operer ud fra et sikkerhedsprincip, hvor vi sikrer, at ingen, der ville have haft det bedre på hospitalet, bliver hjemme.
Stoletesten
Stoletesten er en et minuts øvelse, hvor patienten skal rejse sig fra en stol og sætte sig igen så mange gange som muligt.
Antallet af gange patienten kan rejse og sætte sig giver, sammen med målingen af iltniveauet i blodet, det præhospitale personale et billede af, om patienten har brug for at blive indlagt.
Børn samt patienter, der er over 70 år eller har anden svær sygdom, vil altid blive kørt til hospitalet. De vil derfor heller ikke blive bedt om at gennemføre testen.
En ekstra sikkerhed for patienten
Når en corona-smittet skal undersøges måler ambulancereddere og læger iltindholdet i blodet, puls og blodtryk sammen med en vurdering af patienten. Nu har de så et ekstra sikkerhedsnet.
- Nu har vi stoletesten, som belaster patienten for at se, om han kan blive alvorligt syg, på trods af at han ser raske ud ifølge de undersøgelser, vi ellers laver, siger Allan Bach.
Allan Bach fortæller, at det er gået fint og fornuftigt med stoletesten, og at de har fået undersøgt en del patienter, siden de startede med testen den 14. april.
- Testen er designet ud fra betragtning om, at det skulle være nemt at lave hjemme ved folk, og uden at man udsætter patienten for en så stor belastning, at de bliver meget dårlige, siger Allan Bach.
- Der har været patienter, der er blevet påvirket af testen, og så er de blevet taget med på hospitalet for en sikkerheds skyld, men ingen er blevet meget dårlige af testen.
Præhospitalets Afdeling for Forskning og Udvikling følger systematisk op på indførsel af testen for at sikre, at testen har den ønskede effekt.
- Når vi har indsamlet nok data, vil forskningsafdelingen se på data og sammenligne, hvordan patienterne har haft det efter stoletesten. Vi vil kigge løbende på resultaterne, for vi forventer jo flere smittede den kommende tid, siger Allan Bach.