Nu må restauranter sælge takeaway og stadig få lønkompensation
De eksisterende hjælpepakker har fået skarp kritik fra brancheorganisationen Horesta.
Regeringens hjælpepakker bliver nu justeret, så de lukkede restauranter får bedre muligheder for lønkompensation.
Det har beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S) og arbejdsmarkedets parter besluttet under trepartsforhandlinger om en ny kompensationsordning.
Den skal hjælpe de restauranter, der kun må sælge takeaway frem til 3. januar som følge af den delvise nedlukning i 38 af landets kommuner - heriblandt Aarhus.
Centrale justeringer i hjælpepakkerne
Siden foråret har det været sådan, at alle medarbejdere skulle hjemsendes, før virksomheden kunne modtage lønkompensation.
Det har mødt massiv kritik fra brancheorganisationen Horesta, som har kaldt de eksisterende hjælpepakker "utilstrækkelige".
Ifølge Horesta hænger den nuværende ordning ikke sammen for de restauranter, som har mulighed for at holde delvist åbent og sælge takeaway.
Den kritik imødekommer regeringen nu ved at lave nogle centrale justeringer:
1. Alle skal ikke sendes hjem
Hvis en virksomhed i en af de delvist nedlukkede kommuner fortsat kan og vil holde delvist åbent, for eksempel ved at sælge takeaway, giver den nye ordning nu mulighed for, at virksomheden alligevel kan få del i hjælpepakkerne.
En restaurantejer kan eksempelvis sende størstedelen af medarbejderne hjem og modtage lønkompensation for de pågældende medarbejdere. Men samtidig kan restauranten holde åbent og fortsat have nogle medarbejdere på arbejde, så restauranten kan sælge mad ud af huset.
2. Hjælp til underleverandørerne
For første gang åbnes der også for lønkompensation til underleverandørerne. Det betyder, at de virksomheder, som afhænger af at levere til de restaurationer, som er lukket, også vil have mulighed for at søge om lønkompensation.
3. Hotellernes restauranter kan lukke
En restaurant, som har samme adresse som et hotel, kan også få lov til at lukke ned og dermed få del i lønkompensationsordningen på lige vilkår med andre restauranter.
Restaurantejer: Pligt til at holde åbent
Hos restaurantkæden Grød, der blandt andet har en restaurant i Aarhus, er den administrerende direktør, Lasse Skjønning Andersen, meget begejstret for nyheden om den justerede ordning:
- Det er jo fantastisk. Jeg tror, det vil betyde, at det faktisk bliver jul i år, siger han til TV 2.
Lasse Skjønning Andersens restauranter tjener omkring halvdelen af deres omsætning på takeaway og den anden halvdel fra gæster i huset. Derfor ligger der nu et arbejde i at transformere forretningen, så den kun skal lave takeaway.
Men den administrerende direktør er fast besluttet på at holde åbent, også selvom omsætningen formentlig mindskes:
- Vi har en pligt til ikke at bruge for mange penge fra statskassen. Det synes jeg kun, man skal bruge, hvis det er strengt nødvendigt. Så derfor synes jeg, at vi skal holde åbent, når vi har mulighed for det, siger han.
Regeringen skønner, at aftalen kan koste op mod to milliarder kroner.
Læs mere om aftalen her:
* Aftalen gælder de 38 kommuner, der er underlagt restriktioner - herunder lukning af restauranter, barer, bowlinghaller, museer og svømmehaller.
* Den gælder også kulturelle institutioner, der modtager mindre end 50 procent offentligt tilskud til driften.
* Virksomheder ramt af restriktioner kan sende ansatte hjem og få dækket 75-90 procent af lønnen. Dog maksimalt 30.000 kroner månedligt.
* Som en del af aftalen må restauranter, som fortsat holder åbent for at sælge takeaway, godt sende nogle af de ansatte hjem på lønkompensation - for eksempel tjenere.
* Muligheden løber fra 9. december til 3. januar. Det er den periode, restriktionerne er gældende. Der er dog tre dage hen over julen, hvor der ikke er dækning, da mange virksomheder alligevel ville holde lukket.
Kilde: Ritzau