Tredje vaccine snart klar - skal gives til personer under 65 år

Vaccinen mod coronavirus fra AstraZeneca skal i første omgang gives til frontpersonale i sundheds-, ældre- og udvalgte dele af socialsektoren.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Vaccinen mod covid-19 fra medicinalselskabet AstraZenaca lander efter planen herhjemme i uge 6. Foto: Dominic Lipinski/AFP/Ritzau Scanpix
Af Hans-Henrik Busk Stie
I samarbejde med tv2.dk

Fra mandag 8. februar får Danmark det tredje våben i kampen mod coronavirus.

Vaccinen mod covid-19 fra medicinalselskabet AstraZenaca lander efter planen herhjemme i uge 6 og er derefter klar til at blive sprøjtet ind i kroppen på danskerne.

Det bliver dog ikke alle danskere, der får glæde af den svensk-engelske vaccine, der er udviklet i samarbejde med Oxford University.

For Sundhedsstyrelsen anbefaler, at det fortrinsvist skal være borgere under 65 år, der skal have vaccinen.

- Vi har gennemgået dokumentationen, og indtil vi har set flere data for effekt blandt ældre er det vores anbefaling, at vaccinen fra AstraZeneca først og fremmest skal være et tilbud til personer under 65 år uden øget risiko for et alvorligt forløb med covid-19, siger enhedschef i Sundhedsstyrelsen Bolette Søborg i en pressemeddelelse.

Følger europæisk beslutning

Beslutningen fra de danske myndigheder skyldes, at vaccinen fra AstraZeneca i meget begrænset omfang er testet på personer over 55 år.

I medicinalselskabets teststudie var kun omkring ti procent af de testede 56 år eller ældre.

Dermed lægger Danmark sig op af anbefalingerne fra kollegaerne i både Sverige, Polen, Frankrig, Belgien og Tyskland om ikke at give vaccinen til borgere over 65 år.

De fem europæiske lande har besluttet, at vaccinen fra AstraZeneca ikke skal gives til ældre personer, da usikkerheden omkring vaccinens virkning på målgruppen er for stor.

En tysk ekspertgruppe har undersøgt vaccinen og konkluderet, at den ikke bør gives til personer over 65 år.

Det Europæiske Lægemiddelagentur (EMA) har tidligere anbefalet at godkende vaccinen fra AstraZeneca til alle over 18 år.

Frontpersonale bliver prioriteret

Herhjemme vil den svensk-engelske vaccine i første omgang blive tilbudt personer under 65 år i Sundhedsstyrelsens såkaldte prioriteringsgruppe 4.

Det vil sige frontpersonale i sundheds-, ældre- og udvalgte dele af socialsektoren med særlig risiko for smitte, eller som varetager en kritisk funktion.

Disse grupper vil få de første vacciner, når de efter planen bliver leveret i Danmark i ugerne 6 til 8.

- Det bliver rigtig godt, at vi nu kan genoptage vaccinationerne af vores personale i sundheds- og plejesektoren. Personalet har måttet træde lidt tilbage i køen, på grund af de nedsatte leverancer i sidste uge, siger Bolette Søborg.

Færre leverancer

I slutningen af januar kom det frem, at AstraZeneca i første kvartal af 2021 kun vil være i stand til at levere halvdelen af de doser, der på forhånd var aftalt med EU.

AstraZeneca lover nu 40 millioner doser til EU-landene inden april, men oprindeligt var det aftalen, at medicinalselskabet skulle levere 80 millioner doser i første kvartal.

Danmark har sikret sig doser til at færdigvaccinere 2,6 millioner personer med den svensk-engelske vaccine.

AstraZeneca fik 29. januar godkendt sin vaccine i EU.

Sundhedsministeriet har tidligere meldt ud, at man håber at kunne vaccinere cirka 20.000 med første leverancer til Danmark.

AstraZenecas vaccine skal gives to gange med et interval på mindst fire uger og højst tolv uger.

Ifølge Sundhedsstyrelsen er det fortsat forventningen, at alle i Danmark, som vaccinerne er godkendt til, har fået tilbud om vaccination ved udgangen af uge 26.

Seneste nyt

Dit digitale aftryk

Vi indsamler information for at huske indstillinger, forbedre sikkerheden og analysere statistik. Vi sporer dig ikke systematisk på vores hjemmeside eller på tværs af andre hjemmesider og apps. Du kan altid ændre dit samtykke. Klik på detaljer, hvis du vil vide mere.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her