Chauffør sigtes: Lastbil har spildt mink på motorvej og i kryds

En lastbil har tabt døde mink på E45 og i et kryds ved Daka i Assentoft ved Randers.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Flere mink er blevet tabt i et kryds ved Assentoft, hvor DAKA ligger. Foto: Øxenholt Foto

Opdatering

Artiklen er opdateret med en uddybning fra Karsten Aagaard angående de nedgravede mink.

Lastbilchaufføren er sigtet for ikke at have læsset lastbilen ordentligt, oplyser Nordjyllands Politi på Twitter.

- En lastbil med døde mink har på motorvej E45 tabt et større antal mink. Ligger på strækningen fra Haverslev og mod syd. Der ligger enkelte mink til fare for trafiksikkerheden på Motorvejen.

- Det drejer sig om en lastbil, der har kørt med minkene, og den er nu lokaliseret ved DAKA i Randers. Østjyllands Politi er ved lastbilen. Chaufføren vil blive sigtet for ikke at have sikret læsset ordentligt, skriver Nordjyllands Politi på Twitter. 

Kort før klokken 21 lørdag aften meddeler politiet, at de spærrer motorvejen i Himmerland for at finde de tabte mink på E45. Der bliver spærret mellem afkørsel 33 Haverslev og afkørsel 34 i sydlig retning. 

Foruden de tabte dyr på E45 er der også tabt døde mink i et kryds ved DAKA i Assentoft ved Randers.

Fødevarestyrelsen forsikrer, at der ikke er nogen grund til at frygte for de døde mink. 

- Der kommer til at køre mange lastbiler, og det er uheldigt, at det sker, men der er ingen risiko. En død mink er ikke farlig i forhold til corona. Det er udåndingsluften, der er farlig i den her forbindelse, og det er der ikke noget af, når de er døde, siger Karsten Aagaard, stabschef ved Veterinær Nord under Fødevarestyrelsen. 

Ingen smitte i vildt

Der er heller ikke nogen grund til at frygte, at smitten kan sprede sig til eksempelvis ræve. 

- Vi har ikke set nogen smitte i vildt overhovedet, så der er heller ikke nogen risiko, siger Karsten Aagaard. 

Han beklager, at en lastbil har tabt nogle af de mange aflivede mink, men han forklarer samtidig, at der er stort pres på alle. 

- Systemet har været under pres, så der er måske blevet læsset lidt rigeligt på. Det kan også være, presenningen ikke har været spændt godt nok fast. Men chaufføren og systemet er under pres for at få gjort det her så hurtigt som muligt, men det er selvfølgelig beklageligt, at den slags sker, siger Karsten Aagaard.

Nedgravning har intet med COVID-19 at gøre

De aflivede mink bliver gravet ned, da forbrændingsanlæggene ikke kan følge med. På Fødevarestyrelsens hjemmeside skriver de:

"For at undgå, at smitte kan sprede sig fra dyrene indkapsles dyrene i lag af kalk."

Det har dog intet med COVID-19 at gøre, fortæller Karsten Aagaard. Det er standardprocedure, når man graver døde dyr ned.

- Når man graver døde dyr ned, sker der en forrådnelse, og mange bakterier udvikler sig, og det er det, man tager højde ved at tilføje kalk. Kalken gør at ph kommer op på 12, og det bliver basisk. Mange virusser kan overleve ved den almindelige ph på 6-7. Det ville man også gøre ved alle mulige andre dyr. I England har man for eksempel gjort det ved kogalskab og mund- og klovsyge, siger Karsten Aagaard fra Fødevarestyrelsen.

Østjyllands Politi fortæller til Ritzau, at oprydningen blev færdiggjort natten til søndag omkring klokken tre, og også her blev der fundet nogle mink i løbet af natten. Vagtchef Bo Christensen kan tidligt søndag morgen ikke oplyse det præcise tal.

Seneste nyt

Dit digitale aftryk

Vi indsamler information for at huske indstillinger, forbedre sikkerheden og analysere statistik. Vi sporer dig ikke systematisk på vores hjemmeside eller på tværs af andre hjemmesider og apps. Du kan altid ændre dit samtykke. Klik på detaljer, hvis du vil vide mere.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her