Fodboldprofil trist over salg: - Vores stolthed ryger

Tirsdag offentliggjorde fodboldklubben Silkeborg IF, at de slutter sig til rækken af danske klubber på udenlandske hænder. Men det skaber splid.

Morten Bruun - eller Mr. Silkeborg om man vil - var spiller og anfører i SIF 1988-2001, hvorefter han kortvarigt overtog posten som cheftræner og reddede klubben fra nedrykning til første division, inden han tiltrådte stillingen som klubbens pressechef i 2002.

Først var det Aarhus Fremad.

Så var det AC Horsens.

Nu Silkeborg IF, mens også Randers FC i skrivende stund ligger i forhandlinger.

De danske fodboldklubber - og herunder også flere af de østjyske - er populære som aldrig før i udlandet.

Seneste skud på stammen er Silkeborg IF, der tirsdag offentliggjorde, at det amerikanske sportsinvesteringsselskab Trivela Group er nye ejere af klubben. Og det skaber splid.

- Når min hjerne forsøger at overbevise mit hjerte om, at det er godt, der er kommet amerikanske ejere, så har mit hjerte altså bare stadigvæk svært ved sådan for alvor at anerkende, at det er positivt for Silkeborg IF, siger Morten Bruun, der er fodboldkommentator på TV2, om opkøbet af sin tidligere og mangeårige klub.

- Det er vores stolthed, der ryger med salget

Det var i tirsdags, det blev offentliggjort, at Silkeborg IF har indgået aftale om salg af aktiemajoriteten til det Trivela Group.

80 procent af aktierne i Silkeborg IF Invest A/S, der er selskabet bag fodboldklubben, overgår for 120 millioner danske kroner med aftalen om salget.

Købet er dog betinget af, at det skal godkendes på en ekstraordinær generalforsamling i midten af december. Her skal to tredjedele af den tilstedeværende aktiekapital godkende overtagelsen.

Salget af Silkeborg IF vækker store følelser blandt klubbens fans.

Salget sker med ønsket om at fortsætte fremgangen og udviklingen i klubben, men det er ikke umiddelbar henrykkelse opkøbet mødes med.

- Jeg var meget overrasket, da jeg for to dage siden fik meldingen. Nu her et par dage efter havde jeg nu nok håbet, jeg måske var lidt mere afklaret, men jeg er faktisk stadig lidt trist over det, fortæller Morten Bruun.

Mens hans hjerne altså sagtens kan se logikken i de penge, de udenlandske investorer kan spytte i klubben, siger hans silkeborgensiske hjerte ham noget andet.

Han - som mange andre Silkeborg IF-fans, er nervøs for, om klubbens ånd og værdier vil leve videre på fremmede hænder.

- Alle os - og nu kan jeg godt bruge denne her form i den her sammenhæng, fordi jeg har været så tæt en del af Silkeborg IF - vi føler jo, at den lokale forankring har været med til at kendetegne SIF.

- Alle os - og nu kan jeg godt bruge denne her form i den her sammenhæng, fordi jeg har været så tæt en del af Silkeborg IF - vi føler jo, at den lokale forankring har været med til at kendetegne SIF.
Morten Bruun

Stolthed over at kunne selv

Hidtil har Silkeborg IF haft en meget klar dansk profil og været den sidste klub i Superligaen, hvor træningerne er foregået på dansk. Der har ligget en stolthed i, at de har kunnet selv.

Både Morten Bruun og mange af klubbens fans udtrykker, hvordan de oplever en meget stor stolthed i Silkeborg IF, der blandt andet bunder i klubbens identitet og det med, at Silkeborg IF har kunnet på egen hånd uden at få tilført store midler udefra.

- Én udtrykte det sådan: vi er silkeborgensere, og vi har egentlig aldrig bedt om mere, og det, synes jeg, er et godt udtryk, fordi det virkelig har været identitetsskabende for Silkeborg IF efter en del år, hvor vi famlede ude i ørkenen efter en klar identitet. Det er der kommet, og det er en meget dansk identitet, siger Morten Bruun.

Flerklubsejerskab er et fænomen, hvor selskaber køber aktiemajoriteten i flere klubber. Idéen bag et flerklubsejerskab er dybest set at få kontrol over så mange talenter som muligt. Så har ejerne kontrol over mange talenter og dermed mulighed for at udvikle spillerne, sende dem videre i systemet og score nogle transferindtægter på det.

Med salget til Trivea Group kommer Silkeborg IF således i selskab med Walsall FC fra den fjerdebedste engelske fodboldrække, Drogheda United Football Club fra den bedste irske liga og Trivela FC Togo fra Togo, der alle er ejet og administreret af det amerikanske investeringsselskab.

Dansk fodbold bliver udenlandsk

Tre østjyske fodboldklubber er gennem bare det seneste år kommet på udenlandske hænder, og det er en tendens, der kendetegner hele den danske fodboldverden.

I dag har fire klubber i Superligaen, tre klubber i 1. division og tre klubber i 2. division udenlandske ejere.

Andre klubber med udenlandske ejere

Superligaen:

  • Brøndby IF: Ejers af Global Football Holdings (2022).

  • FC Nordsjælland: Ejes af Mansour Group (2021).

  • AaB: Ejes af Sports Strategy Excellence 22 (2024).

  • Vejle Boldklub: Ejes af Andrew Zolotko (2017).

  • Lyngby Boldklub: Ejes af ejergruppen bag MLS-klubben Philadelphia Union (2024).

Første division:

  • AC Horsens: Ejes af Bill Binnie og Carlisle Capital Corporation (2023).

  • HB Køge: Ejes af George Antoine Altirs gennem Capelli Sport (2019).

  • Vendsyssel FF: Overtagelsen er endnu ikke gået igennem, men investorer fra blandt andet USA, Mexico og Spanien er gået sammen om at købe klubben.

Anden division: 

  • Aarhus Fremad: Ejes af Shola Akinlade (2023).

  • AB: Ejes af Five Castles Football Group LLC (2022).

  • FC Helsingør: Ejes af Never Say Never og investeringsvirksomheden Stoneweg.

Og nu gør også Randers FC så antræk til at blive en del af den "dille". Mandag aften på generalforsamlingen kunne Randers FC Holdings' bestyrelsesformand nemlig melde om lovende forhandlinger med en udenlandsk investor.

Hvis det hele går som forventet, er Randers FC også på udenlandske hænder om to til tre måneder.

Seneste nyt

Dit digitale aftryk

Vi indsamler information for at huske indstillinger, forbedre sikkerheden og analysere statistik. Vi sporer dig ikke systematisk på vores hjemmeside eller på tværs af andre hjemmesider og apps. Du kan altid ændre dit samtykke. Klik på detaljer, hvis du vil vide mere.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her