Aarhus-borgmester om ”ny” ghetto: - Det stempel er der ikke mange, der har gavn af
Jacob Bundsgaard (S) mener ikke, det gavner, når Langkærparken atter udkåres som ghetto. Ifølge Venstres politiske ordfører er det en hjælp til boligområdet
Langkærparken i Tilst er atter at finde på den såkaldte ghettoliste.
Det sker efter at regeringen, Dansk Folkeparti og Socialdemokratiet onsdag har lavet en delaftale, der skal sikre, at er ikke er ghettoer i Danmark i 2030.
Tilbage i 2013 blev boligområdet Langkær sat på ghettolisten, men røg allerede året efter.
Kritierier for at komme på ghettoliste
1. Antallet af arbejdsløse er over 40 procent
2. Andelen af indvandrere er over 50 procent
3. Mere end 2,7 procent af beboerne er dømt for overtrædelse af straffeloven
4. Mere end 60 procent af beboerne har ikke anden uddannelse end folkeskolen
5. Indkomsten blandt beboerne er mindre end 55 procent af gennemsnittet i regionen.
Men nu er boligområdet så igen at finde på listen, og det sker efter, at regeringen har sat nogle nye kriterier op for, hvornår et boligområdet kan betegnes som en ghetto.
Kriterierne omhandler blandt andet arbejdsløshed, straffeprocent, uddannelsesniveau og indkomstniveau.
Borgmester i Aarhus Kommune Jacob Bundsgaard (S) kan ikke se, hvorfor Langkærparken nu skal stemples som ghetto igen.
- Det stempel er der ikke ret mange, der har gavn af. Derfor handler det også om at sætte fokus på, hvad er det for forandringer, vi gerne vil have, siger Jacob Bundsgaard til TV2 ØSTJYLLAND.
- De udfordringer, der er i de forskellige boligområder er forskellige. Langkærparkens udfordringer er meget anderledes, end dem der er i Bispehaven eller i Gellerup og Toveshøj. Det er det, vi er nødt til at sætte fokus på, siger Jacob Bundsgaard.
Belønnet med priser
I Langkærparken er man dog ikke tilfredse med at være på listen igen. Boligområdet har i de seneste fem år fået facaderenovering og nye legepladser. Det er sågar blevet belønnet med priser, og integrationsprojekterne i området er blevet rost.
- Det er ikke retfærdigt for Langkærparken at blive udråbt som ghetto. Nu har vi fået så mange penge på at få renoveret lejligheder indvendigt og udvendigt, siger Randi Smitsdorf, der er formand for beboerforeningen i Langkærparken.
Østjyske boligområder på ghettoliste:
- Langkærparken, Aarhus
- Bispehaven, Aarhus
- Skovgårdsparken, Aarhus
- Gellerupparken/Toveshøj, Aarhus
- Sundparken, Horsens
Men ifølge Venstres politiske ordfører, Britt Bager, så er det ikke en straf at figurere på en liste over ghettoer. Tværtimod.
- Det at ende på listen er ikke noget negativt. Det er faktisk også muligheden for at få større andele i en stor pose penge, så man kan løfte området endnu mere. Selvom Langkærparken har gjort en stor indsats for at få folk i arbejde, så må jeg også bare konstatere at over 40 procent står uden for arbejdsmarked. Det er en hel del.
- Så jeg kan godt forstå, når man lige ser først, at man er røget på den her liste, og man føler, man har gjort et stor indsats. Men jeg synes, at Langkærparken i langt højere grad skal se det her som en mulighed til lige at få givet det sidste til det her boligområde, så kan de komme ud af listen igen næste år, siger Britt Bager.