Aarhus kommune dropper 48-timers overvågning af Mette
Aarhus kommune kommer ikke til at overvåge Mette Maabjerg i 48 timer alligevel. Flere organisationer tror, at sagen kan være med til at skabe grundlag for nye måder at håndtere den slags sager.
Mette Maabjerg fra Brabrand er i dag en glad kvinde. Aarhus kommune har nemlig valgt at droppe den ellers planlagte 48-timers overvågning af hende. Det sker, da det private firma, Aarhus kommune havde hyret, ikke længere ønsker at påtage sig opgaven.
- Det er jeg meget, meget glad for – og jeg er meget lettet, siger Mette Maabjerg til TV2 ØSTJYLLAND mandag.
Aarhus kommune skriver i et brev til Mette Maabjerg, at de nu vil overveje, hvordan de kan belyse sagen på anden vis. Overvågningen – eller observationen – blev planlagt af Aarhus kommune, da Mette Maabjerg vandt en sag i ankestyrelsen om, at kommunen ikke havde oplyst hendes sag godt nok.
Klagen kom, da Aarhus kommune ønskede at fratage Mette Maabjerg, der er lam fra brystet og ned, sin faste personlige hjælper og erstatte det med hjemmehjælp og ledsagertimer.
Kan danne præcedens
Sagen har den seneste tid vakt opsigt hos både politikere og interesseorganisationer, og derfor er det ikke kun Mette Maabjerg selv, der har noteret sig udviklingen. Hos Danske Handicaporganisationer håber man, at andre kommuner der også bruger den praksis, vil kigge mod Aarhus.
- Jeg tror, det kan danne præcedens. Aarhus kommune er en stor kommune, og der er ingen grund til, at de ikke kan vise vejen for andre. Og så regner jeg med, at Ankestyrelsen kaster det her bureaukratiske monster på møddingen, siger Thorkild Olesen, der er formand for Danske Handicaporganisationer.
Næsten halvdelen af landets kommuner bruger observation, når de skal vurdere, hvilken hjælp borgerne har ret til. Ifølge DR var det i sagen med Mette Maabjerg første gang, at overvågningen strakte sig over så lang en periode.
- Det kunne være rigtig positivt, hvis det her kan give anledning til drøftelser om, hvordan sagerne oplyses korrekt. Det kunne være en fantastisk god chance for at få genetableret noget af den tillid, der desværre er røget mellem borger og kommuner, siger Jeppe S. Kerckhoffs, der er faglig og politisk chef hos Dansk Handicap Forbund.
Politisk opbakning til Mette Maabjerg
Og drøftelser har det i den grad givet anledning til i Aarhus. Her viste en rundspørge, vi på TV2 ØSTJYLLAND foretog, at alle partier i byrådet rent faktisk var imod den praksis.
Den socialdemokratiske rådmand, Kristian Würtz, mener dog, at han er blevet den pålagt at henholdsvis byrådet og Ankestyrelsen.
Fra Venstre var meldingen, at man vil fremsætte et beslutningsforslag på næste byrådsmøde, der skal sætte en stopper for overvågningsplanerne.
- Jeg synes, det er fuldstændig utilstedeligt, at man kan gå ind i en borgers hjem og observere i 48 timer. Det er ikke noget, der skal ske i Aarhus fremadrettet, siger Gert Bjerregaard til TV2 ØSTJYLLAND.
Samme håb har Mette Maabjerg.
- Jeg håber, at det bliver vedtaget, så det ikke kun kommer til at gælde for mig, men også dem, der kommer efter, siger hun.