Aarhus melder sig klar til at modtage flygtninge fra Ukraine

Aarhus er klar til at modtage flygtninge fra Ukraine, lyder det torsdag eftermiddag fra borgmester Jacob Bundsgaard efter dagens russiske invasion af Ukraine.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Køerne ud af Ukraines hovedstad Kiev var lange i dag, og imens forbereder Europa sig på at modtage ukrainske flygtninge. Også Aarhus er klar til at tage imod, lyder det fra borgmesteren. Foto: Valentyn Ogirenko/Reuters/Ritzau Scanpix

På dagen hvor Rusland har invaderet Ukraine, melder Aarhus' borgmester, Jacob Bundsgaard (S), sig nu klar til at modtage flygtninge fra Ukraine.

Det fremgår af en skriftlig udtalelse fra borgmesteren:

- Der er grund til på alle tænkelige måder at tage afstand fra den russiske angrebskrig mod Ukraine. Mine tanker går til den ukrainske befolkning, som nu kigger ind i en forfærdelig usikkerhed – og til det ukrainske mindretal i Aarhus, som må leve med frygten for deres pårørende og venners sikkerhed, siger borgmesteren og fortsætter:

- I Aarhus forbereder vi os nu på at tage imod de flygtninge, som krigen måtte sende vores vej og sørge for, at de får et godt og sikkert sted, hvor de kan opholde sig. Vi har som by en forpligtelse til at yde vores ind i den humanitære opgave, Danmark og verden står overfor, siger Jacob Bundsgaard.

Flere europæiske lande vil hjælpe

I løbet af eftermiddagen har en stribe europæiske lande meldt sig klar til at tage imod ukrainske flygtninge. 

Slovakiet har udsendt 1500 soldater for at hjælpe ukrainske flygtninge. Flere andre lande tilbyder også hjælp.

Det her er vores nærområde, og derfor har vi også et særligt ansvar.
Statsminister Mette Frederiksen (S)

En række lande har åbnet for modtagelse af ukrainske flygtninge.

Det drejer sig om Slovakiet, Polen, Danmark, Tyskland og Israel.

Det sker, efter at Rusland torsdag morgen dansk tid indledte krig mod Ukraine, skriver Reuters og dpa.

Torsdag formiddag meldte det slovakiske forsvarsministerium, at landet har sendt 1500 soldater til den ukrainske grænse for at hjælpe flygtninge i sikkerhed. Landet er desuden parat til at åbne flere grænseovergange.

Siden har flere europæiske lande meldt sig til at hjælpe og tage imod flygtninge.

Polen har forberedt sig på den kommende flygtningestrøm i ugevis, lyder det fra den polske indenrigsminister, Mariusz Kaminski.

Landet har oprettet flere modtagelsessteder ved grænsen til Ukraine, og det polske sundhedsministerium meddeler, at der står hospitalssenge klar til sårede ukrainere.

Danmark er klar

Også Danmark, Tyskland og Israel har meldt sig på banen.

På et pressemøde udtalte statsminister Mette Frederiksen (S), at Danmark er klar til at bistå eventuelle flygtninge, der måtte søge væk.

- Det her er vores nærområde, og derfor har vi også et særligt ansvar, siger hun torsdag.

Den tyske indenrigsminister, Nancy Faeser, udtaler ifølge DPA torsdag omkring klokken 15 dansk tid, at Tyskland vil hjælpe med at aflaste Polen, men at landet ikke har bedt om hjælp endnu.

Også Israel er klar på en kommende flygtningestrøm, lyder meldingen fra det israelske immigrationsministerium.

- Vi er forberedt på at modtage flere tusinde jødiske immigranter fra Ukraine.

- Israel er klar til at levere omgående humanitær assistance til Ukraine, siger immigrationsminister Pnina Tamano-Shata.

Det anslås, at der bor omkring 43.000 jøder i Ukraine, mens cirka 15.000 israelere er bosat i Ukraine, skriver dpa.

Seneste nyt

Dit digitale aftryk

Vi indsamler information for at huske indstillinger, forbedre sikkerheden og analysere statistik. Vi sporer dig ikke systematisk på vores hjemmeside eller på tværs af andre hjemmesider og apps. Du kan altid ændre dit samtykke. Klik på detaljer, hvis du vil vide mere.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her