Sådan taler du med dit barn om corona
Mange aflyste arrangementer betyder, at børn igen for alvor mærker corona-epidemien.
Aflysninger i sidste øjeblik er mere reglen end undtagelsen under det nuværende smittetryk.
For børn er det utrygt, at planer hele tiden bliver lavet om og hvis der ovenikøbet er forskel på, hvordan forældrene i en klasse reagerer på de skiftende retningslinjer, kan det også medføre en del bekymringer.
I den situation er det rigtig vigtigt, at forældrene får talt åbent med børnene om, hvad det er, der sker, fortæller psykolog Morten Prahl til TV2 ØSTJYLLAND.
- Vi har med meget angst at gøre og vi reagerer forskelligt på den angst, siger han.
- Ingen ved, hvad det helt rigtige er at gøre i denne her corona-situation og den usikkerhed må vi leve med. Vi bliver nødt til at stå ved, at vi ikke er sikre, for børnene kan godt mærke det uanset, uddyber Morten Prahl.
Voksen med styr på det
Mange skoler, SFO´er og klubber aflyser i disse dage forskellige arrangementer, men i visse situationer er det op til den enkelte forælder selv at vurdere, om barnet må deltage eller ej. Det skaber en stor usikkerhed både hos forældrene og hos barnet. For er det mest forsvarlige, at blive hjemme eller er det okay at deltage?
- Jeg synes ikke, man skal inddrage børnene i beslutningerne. Børn har brug for en voksen, der har styr på det, siger Morten Prahl.
Vigtigt skyldsspørgsmål
I de situationer, hvor hverken skole eller SFO har aflyst et arrangement, men det i stedet er op til den enkelte forælder at beslutte, om man vil sende sit barn afsted, er det vigtigt at tænke sig om, når man taler med barnet.
For selvom man som forælder måske kan mene, at skolelederen eller SFO-lederen burde aflyse, så virker det skræmmende på barnet, hvis forælderen taler grimt om lederen, forklarer psykologen.
- Det er vigtigt, at man gør opmærksom på, at det er coronaen, der har skylden, når noget skal aflyses, siger Morten Prahl.
- Hvis vi giver hinanden skylden, så skaber det mere angst. Uanset om det er andre forældre, en skoleleder eller regeringen, der får skylden. Det er mere farligt for et barn, hvis der er en ond skoleleder end hvis man bare siger, at det er coronaens skyld.