Anklaget for millionsvindel: Her er hans nye jordvarmeanlæg og ridebane

Advokatundersøgelse indikerer, at en ledende medarbejder gennem svindel med boligforeningens penge skulle have fået anlagt jordvarmeanlæg og ridebane privat.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Et jordvarmeanlæg og en ridebane i bytte for et ur og et nyt køkken. Sådan skulle nogle af vennetjenesterne mellem Østjysk Boligs tidligere direktør og en ledende medarbejder i Dan Jord angiveligt have foregået. Ridebanen på billedet her er lagt offentligt på sociale medier af den tidligere direktørs svigersøn - en mand eks-direktøren ejer en landejendom i Hinnerup med. Privatfoto.

Rettelse

Tidligere fremgik det af artiklen, at Allan Søstrøm skulle have overført 1,5 millioner kroner til sin private konto hvert år. Redaktionen er blevet gjort opmærksom på, at dette ikke er korrekt. Det er derfor rettet.

En flot ridebane pryder jorden i den svindelanklagede boligforeningsdirektørs baghave. På den anden side af landejendommen nær Hinnerup, som den tidligere direktør ejer sammen med sin kone, datter og svigersøn, ligger et nyt jordvarmeanlæg, som ifølge BBR-registret blev etableret i 2018. 

Allan Søstrøm hedder ejeren af begge anlæg ifølge Erhvervsstyrelsens ejendomsdata. Han er samtidig manden, der i næsten 25 år sad i direktørstolen i Østjysk Bolig, men nu bliver anklaget for svindel og bedrageri for op mod 20 millioner kroner. 

I sidste uge afslørede en advokatundersøgelse, at bedrageriet angiveligt har stået på siden 2011. Ifølge advokaternes rapport, har de ved gennemgang af mere end 30.000 mails, dokumenter og kalenderbegivenheder fundet indikationer på, at der som en del af svindlen skulle være udvekslet vennetjenester i form af anlæggelsen af et jordvarmeanlæg og en privat ridebane. 

Advokaterne har i deres rapport anonymiseret de personer, som er mistænkt for at være involveret, men netop Allan Søstrøms bolig i Hinnerup har altså både nyere jordvarmeanlæg og en ridebane. 

Ifølge TV2 ØSTJYLLANDs oplysninger er Allan Søstrøms barnebarn, som sammen med sine forældre bor i boligen med ridebanen, en ivrig rytter. Den tidligere direktørs datter ejer - eller har i hvert fald tidligere ejet - flere ponyer. 

I 2018 blev der registreret slanger til et jordvarmeanlæg i BBR-registret for den ejendom, som den svindelanklagede eks-direktør ejer sammen med sin kone, datter og svigersøn. Sattelitfotos af ejendommen viser samtidig, at der ved siden af boligen er anlagt en større ridebane. Foto: BBR-registret og Google Maps.

Chokbølger

Svindelsagen tog sin begyndelse en fredag eftermiddag i oktober sidste år, hvor Aarhus Kommune i en pressemeddelelse fortalte, at de havde politianmeldt direktøren for at have lavet private indkøb for 370.000 kroner af boligforeningens penge. Allan Søstrøm blev omgående bortvist og en advokatundersøgelse blev sat i gang. 

Resultatet kom tirsdag og har sendt chokbølger gennem boligforeningsbranchen. TV2 ØSTJYLLAND har talt med flere boligforeningsdirektører, som ikke tøver med at bruge ord som "forargeligt", "rystende", "tragisk" og "voldsomt". 

- Der er nogle personer her, som har gjort noget dybt forargeligt og forkasteligt. Jeg er chokeret over de enkeltpersoner, siger Kjeld Laursen, som er direktør i Brabrand Boligforening.  

For det var ikke kun 370.000 kr., men et sted mellem 15 og 20 millioner kroner af boligforeningens penge, som var havnet i forkerte hænder, lød vurderingen fra advokatfirmaet Kromann Reumert. 

Den tidligere direktør i Østjysk Bolig Allan Søstrøm nægter sig ifølge sin advokat skyldig i alle anklager, der er rettet mod ham. Derudover har han ingen kommentarer, oplyser hans advokat til TV2 ØSTJYLLAND.

Overførte 1,5 millioner årligt til privat konto

En af de måder, som "én person" i Østjysk Boligforening angiveligt skulle have svindlet på, er ifølge advokatundersøgelsen ved hvert år at have overført 1,5 millioner kroner til sig selv.

I alt skulle det i årenes løb være blevet til 9,3 millioner kroner, som skulle have overført til fem forskellige konti tilhørende denne ene unavngivne person. 

Når den type svindel kan lade sig gøre i så mange år uden at blive opdaget, så handler det ifølge lektor emeritus i virksomhedsledelse og økonomi på Syddansk Universitet, Bent Warming-Rasmussen, om netop gentagelsen.

- Regnskabet skal fremlægges for bestyrelsen og senere på generalforsamlingen. Hvis man hvert år laver den samme procedure og der hvert år optræder den samme udgift baseret på et falsk bilag, så kan det i regnskaberne komme til at se sammenligneligt og dermed rimeligt ud, forklarer Bent Warming-Rasmussen. 

Ifølge advokatundersøgelsen fik den ledende medarbejder ved "leverandøren" et nyt køkken til sin privatbolig betalt af Østjysk Bolig til gengæld for vennetjenester som eksempelvis anlæggelsen af en ridebane og et jordvarmeanlæg. Genrefoto.

En ridebane for et køkken

En anden form for svindel, der angiveligt er lavet for boligforeningens penge, involverer en virksomhed, som i en årrække har løst opgaver for Østjysk Bolig. I advokatundersøgelsen omtales firmaet som "leverandøren", men ifølge Jyllands-Posten er der konkret tale om Dan Jord A/S - en anlægsentreprenør med adresse i Aarhus. 

Ledende personer i Østjysk Bolig og Dan Jord A/S skulle angiveligt have en personlig relation og sammen været på golfrejser i både Danmark og udlandet. Samtidig skulle der ifølge advokatundersøgelsen være blevet udvekslet vennetjenester mellem dem og begået såkaldt returkommission. 

Fortalt på menneskesprog, skulle Allan Søstrøm lidt forenklet have leveret et nyt køkken til den ledende medarbejder i Dan Jords private bolig for Østjysk Boligforenings penge og bogført det som en renovering i Bispehaven. 

Til gengæld har den ledende medarbejder i Dan Jord, som nu er afskediget, angiveligt sørget for at etablere et jordvarmeanlæg og en ridebane i boligen, som Allan Søstrøm deler med sin kone, datter, svigersøn og børnebørn. 

Samtidig florerer der fra medarbejdere ved Østjysk Bolig anklager om, at boligforeningen skulle have betalt "leverandøren" priser på 30-40 procent mere end markedsprisen for at løse bestemte opgaver, står der i advokatrapporten. 

Aarhus Kommune har i kølvandet på rapporten anmeldt flere ledende personer til politiet og samtidig afsat bestyrelsen i Østjysk Bolig. 

Allan Søstrøms forsvarer oplyser i en mail til TV2 ØSTJYLLAND, at han nægter sig skyldig i alle de beskyldninger, der er rettet mod ham. 

- I forhold til den offentliggjorte advokatundersøgelse, kan jeg under hensyn til den igangværende efterforskning ved Østjyllands Politi, desværre ikke udtale mig yderligere til sagen på nuværende tidspunkt. Hverken min klient eller jeg har i øvrigt yderligere kommentarer til sagen, skriver advokat Bettina Antitsch Mortensen.


Seneste nyt

Dit digitale aftryk

Vi indsamler information for at huske indstillinger, forbedre sikkerheden og analysere statistik. Vi sporer dig ikke systematisk på vores hjemmeside eller på tværs af andre hjemmesider og apps. Du kan altid ændre dit samtykke. Klik på detaljer, hvis du vil vide mere.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her