Biolog: Ikke nok med drage for at komme af med fugleplage
Lars Brøndum fra Naturhistorisk Museum slår fast, at en rovfugl er den eneste holdbare løsning for at slippe for måger, råger og krager
Det kan være noget af en opgave at slippe af med en fugleplage, hvis man først er ramt af den. Det kender vi nok alle, og ifølge en biolog på Naturhistorisk Museum i Aarhus er der kun en løsning, der for alvor holder – at få en rovfugl til at jage fuglene på flugt.
- Det er rigtig svært at få måger, krager og råger til at flytte sig, for de lurer hurtigt, hvis man opstiller noget kunstigt som en drage eller et fugleskræmsel. Det gælder om at have noget levende, siger biolog Lars Brøndum til TV2 ØSTJYLLAND.
Hans bedste råd er derfor, at man anskaffer sig en rovfuglekasse i håbet om at tiltrække en rovfugl som en falk, der er ekspert i at jage de irriterende fugle væk.
- De her drager og lignende virker lokalt og i noget tid, men efter noget tid lurer mågerne, at den ikke flytter sig længere væk end tre meter, og så kan de jo godt lande på taget ved siden af. De er intelligente nok, forklarer Lars Brøndum.
Et eksempel på, at rovfugle er den rigtig vej frem, er den aarhusianske falkoner Flemming Salomonsen og falken Knirke. De hjælper boligforeninger og virksomheder med at skræmme måger væk, og det virker.
- Det kan godt være, at falken ikke er på størrelse med den store svartbag (mågerace, red.), men det behøves den heller ikke være. Når falken styrtdykker efter byttet, når den op på 300 km/t, og så siger det altså småkage, når den rammer, fortæller Lars Brøndum.
Du kan se hele interviewet med biologen øverst på siden.