Boligforening: Nye regler sender familier på gaden
Snart træder de ændrede kontanthjælpsregler i kraft, og det kan få stor betydning for mange familier
Den 1. oktober træder regeringens kontanthjælpsloft i kraft, og det kan få dramatiske konsekvenser for mange mennesker.
Alene her i Østjylland mister flere hundrede familier formentlig deres hjem, fordi de ikke længere har råd til at betale huslejen. I Aarhus frygter rådmand Thomas Medom (SF) en social katastrofe, og også lederen af det Boligsociale Sekretariat i Gellerup forudser, at familier snart vil være tvunget til at flytte, fordi de ikke længere har råd til huslejen.
- Det bliver en brat opvågning. Dybest set kan man blive ramt fra 500 kroner om måneden til at en hel familie kan miste halvdelen af sit indkomstgrundlag, siger Henning Winther, leder af det Boligsociale Sekretariat Gellerup.
Hos Brabrand Boligforening bliver cirka 600 familier i det vestlige Aarhus berørt at de nye regler.
Mister halvdelen af indkomsten
- Hvis man er to på kontanthjælp, mister den ene fuldstændig sin kontanthjælp, og så er man et par, der skal leve af én kontanthjælp, forklarer Ulla Bording Jørgensen, projektleder hos det Boligsociale Sekretariat i Gellerup, om en af de nye ændringer i forhold til kontanthjælp.
Kontanthjælpsloftet rammer alle på kontanthjælp, og i Gellerupparken er det omkring 16 procent af arbejdsstyrken. Problemet er bare, at mange af dem, der bliver ramt, slet ikke ved det endnu, fordi de ikke har læst og forstået det brev, de har modtaget.
Derfor har Brabrand Boligforening i 11. time ansat en række blokambassadører, der skal informere om de nye regler
Rådmand: Dramatisk reform
- For dem, der bliver hårdest ramt, betyder det hjemløshed og ophold på herberg. For en lang række andre familier betyder det fattigdom og alle de afsavn, som det betyder at have råd til at købe alt det, som vi andre har. Jeg synes, at det her er den mest dramatiske reform, som er lavet i Danmark i min levetid, siger Thomas Medom, rådmand for sociale forhold og beskæftigelse i Aarhus Kommune.
Hver dag går de såkaldte blokambassadører rundt i Gellerup for at lede efter mennesker på kontanthjælp, som stadig ikke har hørt om de nye regler.
- Hvis man skal være lidt kynisk, kan man sige, at der er nogle, som kommer ud af busken nu. Det er også noget, der motiverer nogle til faktisk at gå ud og være aktivt jobsøgende. Så det er den lillebitte upside på alt det her. Den store downside er helt klart, at vi risikerer nogle udsættelser, siger Henning Winther og fortsætter:
- Vi kommer til at stå ude i fronten omkring 1. oktober og skal forklare, hvad det her går ud på.
Reglerne siger også, at man for at få det fulde beløb i kontanthjælp skal have arbejdet 225 timer på et år - men fordi det kun er et halvt år siden, de nye regler blev vedtaget, skal man ikke den 1. oktober have arbejdet 225 timer men derimod113 timer.
I videoen øverst på siden kan du se mere om arbejdet med at udbrede kendskabet til kontanthjælpsændringerne.
Er du interesseret i at downloade pjecen om hjælp til kontanthjælpsloftet, som er den, som blokambassadørerne deler ud, kan du gøre det via linket her. Den findes både på dansk, arabisk og somalisk