Brystkræftpatienter på AUH fik mangelfulde undersøgelser

Flere hundrede kvinder med brystkræft fik i en periode deres kontroller på AUH aflyst. I stedet fik de tilbudt en mindre grundig undersøgelse.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Brystkræft hos kvinder over 50 år kan ofte ses på et røntgenbillede af brystet. Hos yngre kvinder sidder brystvævet tættere og kræftknuder kan nemmere gemme sig på røntgenbilleder. Foto: Liselotte Sabroe / Ritzau Scanpix

Hvis en kvinde under 50 år bliver ramt af brystkræft, kan knuderne være sværere at spotte på et røntgenbillede, fordi kvindens brystvæv er tættere, end ældre kvinders væv.

Derfor er der i Danmark lavet nogle nationale kliniske retningslinjer, som siger, at yngre kvinder, der tidligere har haft brystkræft, ved opfølgende kræfttjek skal have nogle ekstra undersøgelser. Udover røntgenskanningen skal de også undersøges af en læge og have en ultralydsskanning.

Simpelthen for at være sikre på, at en ny kræftknude ikke bliver overset på røntgenbillede.

Når yngre kvinder tidligere har haft brystkræft, bliver de i de efterfølgende år tilbud tjek, hvor lægerne undersøger om kræften er vendt tilbage. Ifølge de nationale retningslinjer skal tjekket bestå af tre dele: røntgen, ultralyd og en lægeundersøgelse. 

Men i perioder i 2016 og tre måneder i 2017 har Aarhus Universitetshospital og kortvarigt også Regionshospitalet Horsens og Regionshospitalet Randers ikke fulgt de retningslinjer. Det skriver Jyllands-Posten torsdag.

I stedet for at give kvinderne hele den trebenede undersøgelse med røntgen, ultralyd og en lægeundersøgelse, spiste AUH i perioden kvinderne af med en røntgenundersøgelse.

- Der er sket det, at man i perioder har været meget presset på kapaciteten, og så har man valgt at prioritere, at kvinder, hvor der været mistanke om kræft, kom til først og fik lavet en klinisk mammografi. Kvinder i kontrolforløb fik lavet en hospitalsmammografi i stedet, siger lægefaglig direktør for Aarhus Universitetshospital, Claus Thomsen, til TV2 ØSTJYLLAND.

I 2017 fik 275 kvinder i kontrolforløb en hospitalsmammografi i stedet for en klinisk mammografi på AUH. De er alle efterfølgende blevet tilbudt en klinisk mammografi, oplyser Claus Thomsen.

Ifølge den lægefaglige direktør har AUH siden foråret 2017 fulgt de nationale retningslinjer.

Risikerer ny diagnose

Det er dybt kritisabelt mener Lillian Gryesten Jensen, der er lokalnæstformand i Kræftens Bekæmpelse, Aarhus.

- Det er meget uheldigt for dem, der ikke har fået de undersøgelser, de har brug for og krav på ifølge de nationale retningslinjer. Retningslinjerne er lavet af en grund, så de skal selvfølgelig følges. siger hun til TV2 ØSTJYLLAND.

- Der er risiko for, at screeningen har givet kvinderne en falsk tryghed. De skulle have haft en bedre undersøgelse, så nu er der behov for, at de bliver indkaldt igen. Det er klart, det vil gøre dem unødigt nervøse, og nogle vil nok risikere, at de får en diagnose, som de skulle have haft noget før.

Seneste nyt

Dit digitale aftryk

Vi indsamler information for at huske indstillinger, forbedre sikkerheden og analysere statistik. Vi sporer dig ikke systematisk på vores hjemmeside eller på tværs af andre hjemmesider og apps. Du kan altid ændre dit samtykke. Klik på detaljer, hvis du vil vide mere.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her