Den Gamle By får ikke del i hjælpepakke: - Jeg kunne ikke sove i nat

En hjælpepakke på 140 millioner til museer og teatre kommer ikke til støtte flere af de store østjyske seværdigheder, som er hårdt ramt af krisen.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Den Gamle By i Aarhus er presset af corona-nedlukningen. Foto: Den Gamle By

Museumsdirektøren for Den Gamle By, Thomas Bloch Ravn, har i løbet af corona-krisen været meget bekymret for Den Gamle Bys fremtid.

Jeg havde frygtet, at vi ikke ville få hjælp – men jeg havde et håb om, at der ville komme støtte.
Thomas Bloch Ravn, Museumsdirektør for Den Gamle By

Hans bekymring blev endnu værre, da han tirsdag aften så, at Folketinget var blevet enige om en stor hjælpepakke til danske museer og teatre – for Den Gamle By kan ikke få støtte ud fra de kriterier, politikerne har stillet op.

- Jeg kunne overhovedet ikke falde i søvn i nat. Jeg havde frygtet, at vi ikke ville få hjælp – men jeg havde et håb om, at der ville komme støtte, siger museumsdirektøren til TV2 ØSTJYLLAND.

Thomas Bloch Ravn frygter, at Den Gamle By går konkurs. Arkivfoto.

Folketinget har besluttet at rette hjælpepakken på 140 millioner mod kulturinstitutioner, der får mere end 50 procent i offentlig støtte.

Stor betydning for Aarhus

Thomas Bloch Ravn har svært ved at forstå, at politikerne ikke vil støtte kulturinstitutioner som Den Gamle By – både AROS og Moesgård Museum får heller ikke glæde af hjælpepakken.

- Den Gamle By betyder rigtig meget for mange mennesker og ting. Vi er den eneste attraktion med tre stjerner i Michelin Guide i Aarhus, og vi tiltrækker rigtig mange gæster til byen, siger han.

- Vi giver overskud til samfundet. Vi betaler meget mere tilbage i form af skatter, moms og vores tiltrækning af turister, end vi får i tilskud.

Ødelæggende for Den Gamle By

Den Gamle By står til at komme til at mangle 25 til 30 millioner kroner i forbindelse med corona-krisen.

- Det er rigtig mange penge for os, og det er ødelæggende for Den Gamle By. Hvis vi ikke får hjælp, så kan den gamle by ikke fungere, siger Thomas Bloch Ravn.

Den vigtigste indtægt for museet er forsvundet.

- Vi får ingen gæster og dermed ingen billet-, restaurant- eller butiksindtægter. Det er den absolut vigtigste indtægt for os, siger museumsdirektøren.

Donationer for over en halv million

Museumsdirektøren er langt fra den eneste, der synes, at Den Gamle By er værd at redde, selvom det er dyrt.

I tirsdags oprettede en trofast gæst hos Den Gamle By en Facebook-gruppe, der har til formål at samle penge ind til museet, der lige nu frygter at gå konkurs som følge af udbruddet af coronavirus.

Indsamling er på blot en uge nået op på mere end en halv million kroner, og Facebook-gruppen har onsdag over 12.000 medlemmer.

- Det er jeg rigtig glad for. Men desværre redder det ikke Den Gamle By, siger Thomas Bloch Ravn.

- Det er til gengæld et politisk signal, der vil noget – nu må politikerne finde ud af noget, ellers må vi gøre det selv.

Vores allesammens fortid gemmer på en masse gode historier, som nogle engagerede medarbejdere hverdag går på arbejde for at udbrede. Og nogle af dem har vi fået lov til at møde i dag i vores sædvanlige fredagsprogram

Seneste nyt

Dit digitale aftryk

Vi indsamler information for at huske indstillinger, forbedre sikkerheden og analysere statistik. Vi sporer dig ikke systematisk på vores hjemmeside eller på tværs af andre hjemmesider og apps. Du kan altid ændre dit samtykke. Klik på detaljer, hvis du vil vide mere.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her