Lukningstruet efter ny lov: - Det er jo helt gak gak

En kamp for banko-Danmark udspillede sig torsdag på Christiansborg, blandt politikere som er uenige om, hvorvidt de hjælper eller lukker bankohallerne.

Nick Zimmermann er uforstående overfor ny lov om banko-spil. Foto: Collage af TV2 Østjylland.
Udgivet

- Det er et af de skøreste lovforslag, jeg nogensinde har hørt om.

Sådan lyder det torsdag fra Dansk Folkepartis Nick Zimmermann fra Randers. Han er uforstående overfor det lovforslag om banko, som torsdag er blevet stemt igennem i Folketinget.

- Det er jo helt gak gak, siger han.

Den nye lov om banko og lotteri i Danmark betyder, at der fremover stilles krav til, hvor stor en del af bankoforeningernes omsætning, der skal doneres til almennyttige og velgørende formål.

Formanden for Randers Banko, Steffen Petersen, i sit es, hvor han gladeligt råber numre op for gæsterne.

Hos Randers Banko betyder dagens beslutning, at de nu er lukningstruede.

- Det kan bare ikke hænge sammen, og det er vi så frustrerede over, siger formand for Randers Banko, Steffen Petersen.

Fra det nye år vil kravet til donation til velgørende formål tage udgangspunkt i omsætningen, modsat tidligere, hvor det udelukkende var overskuddet, der skulle doneres.

Det betyder, at Randers Banko ifølge deres egne beregninger skal betale 35 procent af omsætningen til velgørende formål, og med et ønske om at tilbagebetale omkring 80 procent af gevinsterne til spillerne går regnskabet ikke op.

Centrale elementer i aftalen

  • Indførelse af bagatelgrænse - salgssum under 15.000 kroner: Ingen krav til arrangør, formål, udbud eller overskud og intet tilsyn. Det kunne være en skoleklasse, der samler ind til en lejrtur.

  • Salgssum mellem 15.000 til 200.000 kroner: Krav om donation af hele overskuddet til et almennyttigt formål. Gælder kun for frivillige foreninger og offentligt støttede enheder. Det kunne være en spejderklub eller et aktivitetscenter.

  • Salgssum mellem 15.000 til 5 millioner kroner: Krav om donation af hele overskuddet (minimum 15 procent af salgssummen for foreninger og minimum 35 procent for andre) til et almennyttigt formål. Det kunne være en idrætsforening eller en indsamlingsorganisation.

  • Salgssum mellem 5 til 100 millioner kroner: Krav om donation af hele overskuddet (minimum 35 procent af salgssummen) til et almennyttigt formål.

Kilde: Skatteministeriet.

Hjælper eller lukker politikerne bankohallerne?

Hele årsagen til, at Folketingets partier tidligere på året gik ind i sagen om en ændring af loven omkring banko, var, at flere bankoforeninger blev politianmeldt for at spille for meget banko.

I Danmark er der monopol på lotterispil, og da bankoforeningerne spillede banko flere gange om ugen - for bankoens skyld og ikke nødvendigvis for at indsamle til almennyttige formål - kunne det tolkes som et brud på netop dét monopol.

Alle partier i Folketinget blev derfor enige om en aftale, der skulle hjælpe bankoforeningerne i foråret.

- Jeg tror ikke på, at dem, der står for banko rundt omkring, har til hensigt at komme ind og spjælde, siger skatteordfører Anders Kronborg (S), som er en af dem, der har stemt for den nye lov.

Randers Banko risikerer at skulle lukke, og det er til stor frustration for medlemmerne. TV2 Østjylland besøgte stedet forud for torsdagens afstemning.

Men Dansk Folkeparti meldte sig torsdag ud af aftalen før afstemningen. Partiet mener ikke, at bankospillerne bliver reddet. De mener, at banko risikerer at lukke i Danmark. 

- Det virker som om, at man vil jagte bankohallerne, som om de er fyldt med snyd og humbug, siger Nick Zimmermann (DF).

Men Anders Kronborg (S) er helt rolig ved den nye lov.

- Jeg har ikke set regnskaber, der får os til at ryste på hånden, siger han.

Anders Kronborg i Folketingssalen. Arkiv. / Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix

Randers Banko kan nemlig vælge at følge det liberaliserede marked, hvilket betyder, at de vil skulle betale en spilafgift af overskuddet i stedet for 35 procent i donationer. Men det er ifølge bankospillerne langt mere komplicerede regler og for store krav at stille frivillige, som bare ønsker at spille banko.

- Derudover vil det blive dyrere, så folk kan få svært ved at være med, siger Steffen Petersen fra bankohallen i Randers.

Men hvis loven ikke fungerer efter hensigten, er Anders Kronborg (S) og aftalepartierne klar til at se på aftalen igen.

- Vi ved, at det er kompliceret, så vi har afsat midler til at lave en stor vejledningskampagne, siger han og fortsætter:

- Og så har vi aftalt, at vi senest et halvt år efter vil evaluere aftalen og se, hvordan det går i bankoland.

Men Nick Zimmermann er ikke overbevist.

- Se dog lidt indad og drop planerne.

TV2 Østjylland besøgte Randers Banko forud for torsdagens afstemning.

Seneste nyt

Dit digitale aftryk

Vi indsamler information for at huske indstillinger, forbedre sikkerheden og analysere statistik. Vi sporer dig ikke systematisk på vores hjemmeside eller på tværs af andre hjemmesider og apps. Du kan altid ændre dit samtykke. Klik på detaljer, hvis du vil vide mere.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her