Jubel over nyt tiltag: Kameraer løser flere problemer

Efter fire genbrugsstationer i Randers har fået videoovervågning, har det både sat en stopper for tyverier, men det også lagt en dæmper på konflikter.

Udgivet
Tidligere oplevede blandt andre Øster Tørslev Genbrugsplads tyverier af batterier, fladskærme og kabler.

Øster Tørslev Genbrugsplads er en blandt fire genbrugspladser i Randers Kommune, der har sat ind i kampen mod tyverier. 

Tidligere oplevede Øster Tørslev Genbrugsplads og de andre pladser i kommunen hyppige tyverier. Det skabte frustration blandt medarbejderne og i kommunen. Tyverierne omfattede ofte værdifulde genstande som bilbatterier, fladskærme og kabler, der blev stjålet i et omfang, som krævede handling.

Derfor valgte Randers kommune i 2022 at opsætte overvågningskameraer på fire genbrugsstationer. Det skete, efter Øster Tørslev Genbrugsplads alene i 2021 oplevede fem tyverier. Og formand for genbrugspladserne i Randers Kommune, Tom Øvlisen, er ikke i tvivl om virkningen.

- Vi kan se en effekt, helt klart, med de biler, som tidligere kom i dagtimerne og fyldte ting og sager i bilerne. Det er faktisk stoppet. 

Tallene tyder da også på en effekt. 

Hvor Affald & Genbrug i Randers i både 2022 og 2023 politianmeldte fem sager om tyveri årligt, er der blot tale om to sager i 2024. Her mener de, at overvågningens effekt for alvor er slået igennem.

Også medarbejderne på pladserne er glade for overvågningen. Pladsmedarbejder på Randers Genbrugsstation, Michael Randrup, fortæller, at det skaber et mere trygt arbejdsmiljø.

- Ja, det virker pissegodt! siger han.

Løser flere problemer

Men det er ikke kun tyverierne, kameraerne har hjulpet på. Også konflikterne mellem medarbejderne og kunderne, som har været et velkendt problem, er blevet færre siden opsætningen af overvågning. 

- Det er jævnligt. Det er jævnligt, at der er optakt til noget, oplyser formand for genbrugspladserne i Randers Kommune, Tom Øvlisen.

Michael Randrup oplevede også hyppigt konflikterne på nærmeste hånd. 

- Jeg har også selv prøvet, hvor jeg har taget folk i at smide forkerte ting ind. Personen var hidsig, han havde travlt, han havde ikke tid.

- Så var han ved at hidse sig godt op - jeg var klam, jeg var en idiot og sådan nogle ting. Jeg følte mig lidt utryg lige i den situation. Også fordi attituden var aggressiv. 

Og netop i sådanne situationer finder Michael Randrup hjælp og tryghed i kameraerne.

 - Hvis vi har en eller anden episode med nogle kunder, for eksempel hvis nogen skubber os eller ophidses af et eller andet, så kan vi sige, som vi også har gjort før, jamen der er altså kamera på.

- Det lægger en dæmper på det lige med det samme, siger Tom Øvlisen til TV2 Østjylland. 

Ifølge de fire genbrugspladser i Randers er det nu nede på et par gange om måneden, at medarbejderne håndterer konflikter med hidsige kunder.

Seneste nyt

Dit digitale aftryk

Vi indsamler information for at huske indstillinger, forbedre sikkerheden og analysere statistik. Vi sporer dig ikke systematisk på vores hjemmeside eller på tværs af andre hjemmesider og apps. Du kan altid ændre dit samtykke. Klik på detaljer, hvis du vil vide mere.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her