Dronningen åbner museum med 98 særligt udvalgte tegninger
Den 25. august står dronning Margrethe for åbningen af Museet for Dansk Bladtegning i Den Gamle By i Aarhus.
Samlingen består af hele 300.000 originale bladtegninger, men i første omgang bliver gæsterne på museet 'kun' mødt af 98.
De 98 udvalgte tegninger fortæller 175 års bladtegnerhistorie, fortæller museumsinspektør og leder af Museet for Dansk Bladtegning, Elsebeth Aasted Schanz, i en pressemeddelelse.
- Det sværeste ved at lave udstillingen har været at vælge mellem de mange skønne tegninger. Men vi har valgt at sætte fokus på den gode fortælling og på at vise samlingens forskellige genrer. Vi håber at tegningerne både vil vække eftertanke hos publikum og fremkalde latter for der er en bred vifte af sjove, satiriske og smukke tegninger at gå på opdagelse i, siger Elsebeth Aasted Schanz.
Den ældste af tegningerne er fra 1846, mens den nyeste er fra i år.
Museet, der holder til i pavillonen i Den Gamle By, slår for første gang dørene op for publikum fredag den 25. august. Det bliver med deltagelse af dronning Margrethe, der i mere end 20 år har været protektor for Den Gamle By.
Stadig vigtige for formidlingen
Da samlingen af originale tegninger er så stor, ønsker Den Gamle By også at udlåne eksemplarer til udstillinger på andre museer eller for eksempel biblioteker. Derudover vil udstillingen i pavillonen løbende blive udskiftet.
Fakta om Museet for Dansk Bladtegning
Består af 300.000 originale tegninger, hvoraf 98 af dem kan opleves i den første udstilling.
A.P. Møller og Hustru Chastine Mc-Kinney Møllers Fond til almene Formaal har bevilget 1.9 millioner kroner til museet. Driften af museet finansieres af en bevilling på Finansloven på 600.000 kroner årligt.
- Selvom verden i dag er mere digital end nogensinde før, så er bladtegninger stadig et vigtigt medie i nyhedsformidling og politisk debat. Det samme er plakater, som også er at finde på Dansk Plakatmuseum i Den Gamle By, siger Thomas Bloch Ravn, direktør i Den Gamle By, og fortsætter:
- De to medier sammen skaber en parallel samling, der med letforståelig dagligkunst - på papir vel at mærke - sender budskaber og fortællinger ud om vores fælles historie.
Projektet med Museet for Dansk Bladtegning har været flere år undervejs, og de 300.000 originale bladtegninger er flyttet fra Det Kongelige Bibliotek til de historiske rammer i Den Gamle By i Aarhus.