Juletræssalget boomer: Men priserne på højtidens gran stiger
Mange danskeres søgen efter det perfekte juletræ til stuen, kan presse priserne op, da konkurrencen på markedet har været svindende.
Et stort, grønt juletræ med pynt på og gaver under er en klassisk juletradition i danske hjem. Men nu tyder det på, at julen kan blive dyrere end sædvanligt, hvis man vil bevare juleklassikeren.
Ifølge flere juletræsproducenter er efterspørgslen på juletræer nemlig tårnhøj - og det presser prisen i vejret.
På Carlslund Plantage ved Randers har man også oplevet efterspørgslen. Sidste weekend havde indehaver Jørgen Glud estimeret med ansatte og boder ud fra antallet af besøgende i 2023. Men det gik helt anderledes.
- Vi oplevede en efterspørgsel på træerne, vi aldrig har oplevet før. Der var en stigning på intet mindre end 111 procent i antallet af solgte træer på en weekend sammenlignet med året forinden, fortæller Jørgen Glud.
Dyrere træer
Træerne, der er dyrket på Carlslund, er ellers ikke af den billige slags. Plantagen sælger hele oplevelser med levende rensdyr og rigtig julestemning, og det koster.
- Juletræerne på Carlslund Plantage er juletræer, vi arbejder med i syv til ti år, og som vi formklipper, så de har en Disney facon, som vi kender fra tegneserierne. Så det kræver meget arbejde, siger Jørgen Glud.
Et træ starter ved en pris på 375 kroner, men det afholder ikke køberne. Ifølge Jørgen Glud er det ikke svært at afsætte det grønne gran.
- Vores kunder er efterhånden klar over, at alt er steget lidt, så der har ikke rigtig været nogen endnu, der har syntes, det har været for dyrt. Alt koster penge efterhånden, og timelønnen er blevet dyrere, så vi er nødt til at have mere for vores produkter, siger han.
Selvom Jørgen Glud glæder sig over fremgangen, så er han også lidt spændt på resten af julen.
- Jeg synes selvfølgelig, det er fantastisk, men i princippet er vi også lidt nervøse for de næste tre weekender, som alt andet lige er nogle meget større weekender, siger han og tilføjer:
- Vi har også et begrænset rum til vores publikum, og det gør bare, at vi virkelig skal finde ud af, hvor mange vi egentlig kan være på plantagen.
Ingen efterslæb på Ingerslev
Med massevis af træer af forskellig statur står Bendt Christensen, der er juletræsavler, på Ingerslev Boulevard i Aarhus.
Her sælger han ud af sin høst på Honum Mark ved Rask Mølle.
- Det går bedre med salget herinde, end det plejer at gøre, og det håber jeg, det kan blive ved med, for vi kommer med rigtig mange træer, siger Bendt Christensen.
Juletræsavlerens tur ind til 'Smilets By' har da heller ikke været forgæves.
- Hvis jeg normalt sælger 1000 træer på en sæson, så kan det være, jeg sælger op mod 1300 styks i år, siger han.
Men det har ikke altid været lutter lagkage at sælge grantræerne inde i byen.
- Vores salg af træer i Aarhus er de sidste mange år gået ned på grund af konkurrencen, men det går bedre med salget i år, end det plejer at gøre, siger Bendt Christensen.
Færre producenter
Jørgen Glud fortæller, at mange juletræsproducenter er stoppet over de sidste år, og at der af den grund ikke er lige så mange juletræer, som der har været tidligere. En udvikling der gør granerne dyrere.
Det bekræfter Claus Christensen, der er branchedirektør i Danske Juletræer.
- Priserne på juletræer svinger. Det tager otte til ti år at lave et juletræ, så når priserne er gode på juletræer, vil der være mange, der planter, siger han.
- Så går der otte til ti år, og så falder priserne igen, fordi udbuddet stiger. Nu har færre plantet juletræer, og derfor stiger prisen, siger Claus Christensen.
Ifølge branchedirektøren kommer prisstigningen efter næsten 10 års fald i juletræsbranchen. Faldet har dog ikke kunnet mærkes ved forbrugeren, fortæller Claus Christensen.
- Detailhandlen har købt billigere ind, men har holdt fast i prisen over for forbrugeren, så de har tjent mere på træerne. Nu er det gået den anden vej, og indkøbsprisen stiger for dem, så spørgsmålet er, om de sender regningen direkte videre til forbrugeren, eller om de tager lidt af tabet, siger han.
I år er der dog særligt få juletræer, der ikke kun skyldes udbud og efterspørgsel.
- Vi er i gang med at fælde årgang 2017-2018 og det var et ekstremt tørt år, hvor mange planter gik til. Så den årgang vi begynder at tage er meget lille, og det forstærker effekten, siger Claus Christensen.
Ifølge branchedirektøren, er det svært at spå, om juletræspriserne fortsat vil stige de kommende år.