Elever strejker og demonstrerer: Nok er nok!
Gymnasieelever - og deres rektorer - kalder på handling. Nu.
De er frustrerede, ensomme og ved at miste motivationen.
Mange gymnasieelever i Aarhus mistede endegyldigt opbakningen til sundhedsmyndighederne og regeringen, da det i sidste uge blev bestemt at forlænge en række tiltag for at begrænse smitten i Aarhus Kommune.
Beslutningen indebærer, at gymnasier og ungdomsuddannelser i Aarhus tidligst kan se frem til at vende tilbage til deres skoler den 4. september - og det betyder, at gymnasieeleverne med undtagelse af nogle ganske få dage ikke har været i skole i et halvt år.
Alt for høj pris
Mandag sender gymnasieeleverne på forskellig vis et budskab til sundhedsmyndighederne, regeringen og lokalpolitikkerne.
Budskabet er ganske enkelt: Nok er nok.
Eleverne på flere aarhusianske gymnasier strejker mandag, og mandag eftermiddag vil elever fra byens ungdomsuddannelser demonstrere foran rådhuset i Aarhus.
- Vi henvender os til regeringen og byrådet, og vores budskab er, at den virtuelle undervisning har rigtig store konsekvenser både fagligt og socialt. Det holder ikke, siger formand for Danske Gymnasieelevers Sammenslutning i Østjylland, Peter Hove til TV2 ØSTJYLLAND og fortsætter:
- Nok er nok. Vi synes, at de unge betaler en alt for høj pris for nedlukningen, og særligt de 1.g’ere, som slet ikke får mulighed for at møde deres klassekammerater eller få en ordentlig start på deres gymnasietid, er ramt af nedlukningen.
Giver ingen mening
Der er brug for nødløsning hurtigst muligt, lyder det fra elevrådsforperson på Viby Gymnasium, Emil Stork Olesen.
Han undrer sig, som mange andre, over, at gymnasieeleverne kan mødes og drikke en øl på en café, men ikke gå i skole.
- Myndighedernes prioriteringer giver ingen mening, og denne tid har påvirket eleverne meget. Det her er ikke ynk, men et reelt problem på gymnasierne, siger Emil Stork Olesen til TV2 ØSTJYLLAND og fortsætter:
- Vi har ikke lært det, vi skal. Nu er vi startet på et nyt år, og der er mange fag, vi ikke får startet ordentligt op. Vi savner skolen og det sociale aspekt. Vi lærer også mange sociale kompetencer ved at gå i gymnasiet.
Tager imod alt
Ifølge Emil Stork Olesen har en række 1.G'ere i Aarhus valgt at søge væk fra byen og til Skanderborg Gymnasium for at undgå virtuel undervisning.
Eleverne på Viby Gymnasium vil tage imod alt, hvad vi kan få, lyder det.
- To eller tre dage om ugen er fint, og vi er positive over enhver model så længe, vi kommer tilbage til skole, siger Emil Stork Olesen til TV2 ØSTJYLLAND.
Det er ikke kun gymnasieeleverne, der er frustrerede over situationen.
"Hjerteskærende"
Rektorer, direktører og bestyrelsesformænd på ungdomsuddannelserne i Aarhus sendte torsdag i sidste uge et åbent brev til statsminister Mette Frederiksen (S), sundhedsminister Magnus Heunicke (S) og børne- og undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil (S).
I brevet opfordrer rektorerne til, at regeringen "genovervejer anbefalingen om, at ungdomsuddannelserne endnu engang skal bære en væsentlig del af ansvaret for, at smittetrykket sænkes i Aarhusområdet, og i stedet udviser tillid til, at skolerne kan håndtere situationen på forsvarlig vis."
Ifølge rektor på Egaa Gymnasium, Martin Ingemann, kan der sidde en masse elever derhjemme og føle sig helt glemt, mens deres yngre søskende går i skole.
Borgmester forstår frustration
- Jeg har elever, der i den grad mistrives og er ved at give op. Det er hjerteskærende, for de føler sig glemt på alle måder.
Ifølge Martin Ingemann er de aarhusianske gymnasier "ved at smide tre årgange på gulvet".
Borgmester i Aarhus Jacob Bundsgaard (S) kan godt forstå frustrationen blandt byen gymnasieelever og rektorer.
Det giver han udtryk for i et nyligt Facebook opslag, hvor han blandt andet skriver, at han mandag vil drøfte situationen med sine kollegaer i Magistraten og "derfra løfte drøftelsen med de statslige myndigheder."