Familie måtte flygte til Sverige - reddet af 300 kvitteringer
Familie blev chokeret, da de fik afslag og måtte flytte til Sverige. Flere hundrede kvitteringer og dokumenter har nu sikret Christian Birindwa Mweze opholdstilladelse i Danmark.
Kærlighed overvinder som bekendt alt, dog med undtagelse af den danske udlændingelov. Og det har mange par gennem årene mærket konsekvensen af.
Herunder Elisabet Nørgaard Birindwa og Christian Birindwa Mweze.
De fandt hinanden under et missionsarbejde i Uganda og blev gift i 2016. Tre år senere flyttede de til Danmark og bosatte sig i Hinnerup med deres første barn. Men lykken var kort.
Christian Birindwa Mweze opfyldte ikke reglerne for opholdstilladelse og skulle med stor sandsynlighed udvises til hjemlandet Congo.
- Vi var overraskede, for vi havde ikke regnet med at få et afslag. Det kom som et chok, og vi vidste ikke helt, hvad vi skulle gøre, lige da vi fik afslaget faktisk, siger Elisabet Nørgaard Birindwa.
- Vi havde lige fået os etableret godt i Hinnerup, og så var vi nødt til at rykke det hele op med rod og tage af sted. Det var stressende, og vi føltes os lidt som flygtninge.
De skyndte sig derfor til Sverige. Efter ni måneder her kunne de på baggrund af de mere lempelige EU-regler om fri bevægelighed søge om opholdstilladelse i Danmark.
- Jeg synes ikke, det burde være nødvendigt, at vi skulle igennem så meget for at kunne leve sammen som familie, siger Elisabet Nørgaard Birindwa.
Og det var heller ikke uden konsekvenser.
Skulle gemme kvitteringer som beviser
Udover at det var hårdt at starte midlertidigt forfra et nyt sted, var det svært for de nu to børn, der allerede var tresprogede.
- Det var en udfordring i sig selv, at de lige pludselig fik et fjerde sprog ind, siger Elisabet Nørgaard Birindwa.
Derudover var der også det økonomiske, som depositum til lejligheder og selve flytningen. Parret skulle samtidig sørge for at samle papirer og kvitteringer ind, så de kunne bevise, at de rent faktisk havde været bosiddende i et andet EU-land og ikke blot havde adresse der.
- Det vil sige, at alle papirer, der kunne skrabes sammen, kvitteringer og alt, skulle gemmes som dokumentation, til når vi kom tilbage til Danmark, så vi kunne få vores opholdstilladelse godkendt her igen. Så jeg har haft over 300 forskellige dokumenter, fortæller Elisabet Nørgaard Birindwa.
Flere i samme situation
I løbet af den seneste uge har TV2 ØSTJYLLAND ligeledes kunnet fortælle om flere andre familier i samme situation.
Blandt andre Bent Lange, der ikke kan få sin filippinske kone til landet. Der mangler bevis for, at hans danske er godt nok, fordi han ikke har gennemført folkeskolen. Derfor er han nu i en alder af 76 blevet sendt tilbage til skolebænken.
Også Kasper Kragelund, der er stifter af Aarhus Street Food, har fortalt, hvordan hans thailandske hustru i 2017 blev nægtet opholdstilladelse. Med en uges varsel måtte familien, der også bestod af to børn, flytte til Bangkok.
De har det til fælles med Elisabet Nørgaard Birindwa, at de finder deres hjemlands regler på området meget lidt imponerende.
Besværligt for ingenting
Familien Birindwa er vendt tilbage til Danmark igen efter deres detour over Sverige. De bor nu i en lejlighed i Aarhus-bydelen Tilst.
- Det var bare besværligt for ingenting, for nu er vi tilbage, har en opholdstilladelse og kan bo her frit og kan endelig slappe af, siger Elisabet Nørgaard Birindwa.
Hendes mand har fået fem års ophold og kan derefter søge om permanent opholdstilladelse. Parret ser frem til endelig at kunne etablere sig ordentligt i Danmark med deres nu tre børn.
Selvom det har været besværligt og unødvendigt set med deres øjne, så fortryder de ikke, at de flyttede for at sikre Christian Birindwa Mweze en opholdstilladelse.
- Jeg har ikke fortrudt det, men det har været en udfordring, siger Elisabet Nørgaard Birindwa.