Fodboldskole med forældre: - Det er ikke en pasningsordning

I denne uge kan børn fra udsat boligområde komme på fodboldskole til spotpris. Initiativet skal få børn og forældre inkluderet i foreningslivet.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Fatuma Omar og hendes børn deltager ved fodboldskolen for fjerde gang i træk. Foto: Privat

34-årige Fatuma Omar er en af de forældre, som den lokale fodboldklub Hasle Boldklub i det vestlige Aarhus kunne tænke sig mange flere af.

Hun har fire børn, der deltager ved ugens DBU Get2-fodboldskole fra onsdag til fredag, og så er hun en af otte frivillige forældre, der forbereder frokosten i Ellehøjskolens hjemkundskabslokale. 

Fatuma Omar kæmper med ovnene, som ikke virkede til at begynde med. Foto: Privat

Der skal nemlig laves burgere og frokost til de 125 fodboldglade børn.

- Det er sjovt. Jeg synes, det er godt at komme her og snakke med mine veninder, imens børnene spiller fodbold, siger Fatuma Omar fra Bispehaven.

Fatuma Omar studerer til daglig på VUC i Aarhus. Foto: Privat

Hvorfor vil du hjælpe som frivillig og ikke bare sætte dig på sidelinjen?

- Når dem, der arbejder her, ringer til mig og siger, at de har brug for hjælp. Så siger jeg selvfølgelig ‘ja’. Jeg har jo tid, så kan jeg også hjælpe, siger Fatuma Omar.

Fodboldskole til spotpris

En Get2-fodboldskole ligner en ganske almindelig anden fodboldskole i landet, men adskiller sig ved, at man forsøger at få børn fra udsatte boligområder inkluderet i idrætsforeningerne.

Det sker både med et symbolsk beløb på 150 kroner frem for de almindelige 1.000 kroner, men også ved, at man i lige så høj grad engagerer forældrene til tage del i deres børns idræt.

Thorbjørn Ovedal er projektleder for Get2sport Aarhus. Get2sport afholder også fodboldskoler i Viby og Tilst. Foto: Privat

Det fortæller Thorbjørn Ovedal, der er projektleder for Get2sport Aarhus og hovedarrangør af fodboldskolen ved Bispehaven fra den 3. til 5. august.

- Udgangspunktet er, at der er nogle voksne, der har lysten, evnerne og ressourcerne til at være frivillige trænere eller ledere i et eller andet omfang, siger Thorbjørn Ovedal.

Der er mange unge drenge og piger blandt de frivillige trænere. Foto: Privat

Se, hvor god, jeg er. 

Fatuma Omar er en af de voksne. Hun er mor til fem børn. Det yngste barn er i vuggestue, men ellers løber resten af flokken, to drenge og to piger, rundt på grønsværen.

Den mest begejstrede er måske 10-årige Ikran Asad. Hun fortæller, at hendes drøm er at blive professionel fodboldspiller og spille for den franske storklub Paris St. Germain.

Ikran Asads far ser hendes spille kamp hver gang. Foto: Privat

- Jeg har glædet mig til fodboldskolen i næsten et helt år, siger Ikran Asad og nævner den argentinske fodboldstjerne Lionel Messi som sin yndlingsspiller.

Ikran Asad har gået til fodbold i to år og har deltaget i fodboldskolen de seneste fire år. For hende betyder det meget, at hendes forældre ser med på sidelinjen, når hun spiller fodbold.

Ikran Asad synes også, at Nadia Nadim er sej. Foto: Privat

- Jeg synes, det er vigtigt, at de ser mig. Hvad jeg elsker, og hvad jeg laver. Fordi det er mine forældre, og jeg vil gerne have, at de skal se, hvor god jeg er, siger Ikran Asad.

Vil du være med?

Thorbjørn Ovedal fortæller, at udfordringen ikke ligger i, at forældrene i de udsatte boligområder ikke vil hjælpe til som frivillige i de danske idrætsforeninger.

Det skyldes snarere, at nogle af forældrene ikke har tilstrækkelig indsigt i, hvad det vil sige at drive en idrætsforening.

- Vores rolle er et eller andet sted at spørge. “Kunne du tænke dig at være med?” Og det er meget sjældent, at vi får et nej. Viljen og lysten er der, siger Thorbjørn Ovedal.

Najma Mohamud Dahira er en af de andre frivillige forældre. Hun er i dag træner for pigeholdet. Foto: Privat

Hvorfor kan man ikke bare aflevere sit barn til fodbold og så tage hjem igen?

- Det kan man ikke bare, fordi en frivillig forening ikke er en pasningsordning. En frivillig forening er baseret på, at der er nogle voksne, som siger, at de har flere ressourcer eller mere lyst til at være noget for lokalområdets børn og unge, siger Thorbjørn Ovedal.

Get2fodbold er et samarbejde mellem Danmarks Idrætsforbund, DBU og Aarhus Kommune. Foto: Privat

Stor stigning i piger

Der er omkring 125 børn ved dagens fodboldskole i det vestlige Aarhus. Det er en stigning på 50 tilmeldte fra første gang i 2019. Det er især lykkes at få pigerne med i år.

- Vi havde tre piger med på den første fodboldskole. Nu har vi 42 piger med i dag, siger Iben Bøtker, der er fodboldtræner for et pigehold i Hasle Boldklub.

Iben Bøtker er DBU's Get2-fodboldskoleleder i Hasle Boldklub. Foto: Privat

Hun forklarer, at trænerne blandt andet er blevet bedre til at understøtte det sociale fællesskab til fodbold. Noget, som ifølge hende betyder rigtig meget for især pigerne.

- Da vi fik 40 piger i Hasle Boldklub, prøvede vi at give dem ens trøjer. Jeg kan love dig for, at vi blev ringet op af skolepædagoger og klasselærere, der sagde, at nu havde de 7. klassespiger, der var blevet venner med piger i 2.-3. klasse, siger Iben Bøtker og tilføjer:

- Det har simpelthen bygget så mange broer.

Mohammed på seks år er den næstyngste familien. Foto: Privat

Far giver tillid

Mohammed Asad er seks år og egentlig for ung til at deltage i fodboldskolen, hvor børnene er syv til 14 år gamle. Men han har i dag fået lov til at tyvstarte med u7-holdet.

- Det er sjovt. At man skal spille, man får det sjovt, og at man vinder, siger Mohammed Asad.

Iman Asad fylder snart otte år. Hun går ikke til fodbold. Foto: Privat

Hans storesøster Iman på syv år sidder et stykke derfra. Hun vil helst spille basketball, men forklarer, at hun også er lidt glad for at spille fodbold.

- Jeg kan bedre lide det der basketball. Men jeg går ikke til basketball, fordi jeg ved ikke, om der er en klub her med basketball, siger Iman Asad.

Hvad synes du om, at din far lige nu ser dig spille fodbold?

- Det er meget godt.

Hvorfor?

- Fordi han giver mig tillid.

Forældrene er supervigtige

En af dem, der kender børnene bedst herude, er Tina Bank Grøn. Hun er familiemedarbejder og arbejder med den boligsociale helhedsplan i Bispehaven.

- Det er jo supervigtigt, at forældrene understøtter de initiativer, der er i området, men også i forhold til at være aktivt deltagende i deres børns liv, siger Tina Bank Grøn.

Tina Bank Grøn kender de fleste børn og unge i Bispehaven. Foto: Privat

Hvordan har man de der snakke, uden at man taler ned til forældrene?

- Jeg synes ikke, det handler om at tale ned til dem, Jeg synes egentlig, at det handler om at informere og anerkende, at de er kommet, og at børnene er meldt til.

Helle Mønster var kommet for at bakke op om fodboldskolen. Foto: Privat

Ellehøjskolen lægger lokaler til og hjælper til med både afviklingen af fodboldskolen, men også i forhold til rekrutteringen af børn og forældre.

- Det er vigtigt, at forældrene støtter op om det, og det er vigtigt, at børnene ser, at deres forældre støtter op. Og det er vigtigt, at forældre ser, at andre forældre støtter op, siger skoleleder Helle Mønster og slutter.

- Jeg tænker, at forældrene har en kæmpe rolle i at få børnene til at interessere sig for foreningslivet. 

Seneste nyt

Dit digitale aftryk

Vi indsamler information for at huske indstillinger, forbedre sikkerheden og analysere statistik. Vi sporer dig ikke systematisk på vores hjemmeside eller på tværs af andre hjemmesider og apps. Du kan altid ændre dit samtykke. Klik på detaljer, hvis du vil vide mere.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her