Forskere har samlet 120.000 fund: Nu hædres de med stor pris
Amatørarkæologer har publiceret over 120.000 fund i databasen DIME, som er udviklet af to Aarhus-forskere og en nordjysk kollega. Nu hædres forskerne med stor arkæologipris.
Den prestigiøse Erik Westerby-pris går i år til trioen bag DIME-projektet.
Det er de to ph.d'er ved Aarhus Universitet og Moesgaard Museum, Andres S. Dobat og Peter Jensen Maring, der vinder prisen sammen med deres kollega Torben Trier Christiansen, museumsinspektør ved Nordjyske Museer.
Det skriver Nationalmuseet i en pressemeddelelse.
En stor ære
- Den er et kvalitetsstempel for projektet og den højeste udmærkelse, man kan få for et arkæologisk projekt i Danmark. Det viser, at vi er på rette vej, siger Andres S. Dobat, da TV2 ØSTJYLLAND mandag taler med ham.
DIME er et projekt, der kombinerer arkæologi og crowdsourcing. Masser af amatørarkæologer finder hvert år masser af interessante fund med metaldetektorer, men har ikke nødvendigvis et sted at publicere og dele deres fund.
Netop det muliggør DIME, indtil videre er det blevet til flere end 120.000 registrerede fund.
Alt sammen er frit tilgængeligt på DIMEs hjemmeside, hvor fundene er fordelt på et danmarkskort, og hvor man kan filtrere typer, datering og meget andet.
- Alle kan gå ind på sitet se fundene. Man kan også se på kortet, hvilke fund der er gjort i ens egen område, forklarer Andres S. Dobat.
Kopieret i andre lande
Andres S. Dobat gør meget ud af at understrege, at projektet handler om den samlede historie, fundene fortæller, og ikke nødvendigvis det enkelte fund.
Udlandet kigger spændt med. Allerede nu har flere nordiske og vesteuropæiske lande kopieret løsningen, så man også de steder kan drage nytte af amatørarkæologers frivillige arbejde.
Seneste udenlandske partner, der har meldt sig interesseret, er det store British Museum i Storbritannien.
- I England har de haft en stor database med metaldetektorfund siden 1990'erne, men der er det fagfolk, der registrerer fundene. Nu kommer de så til os og spørger, hvordan vi har gjort det her til så stort et fællesskabsprojekt med helt almindelige borgere, fortæller Andres S. Dobat.
Med Erik Westerby-prisen modtager Andres S. Dobat, Peter Jensen Maring og Torben Trier Christiansen også 100.000 kroner. Prisoverrækkelsen kommer til at foregå fredag i Nationalmuseets Festsal i København.
ERIK WESTERBY-FONDET
Erik Westerby-Fondet er oprettet til minde om Erik Westerby (1901-1981), der ydede en banebrydende indsats ved udforskningen af den ældre stenalders levn i Danmark. Erik Westerby-Fondet har uddelt Westerby-prisen næsten hvert år siden 1983. Sidste uddeling var i 2019.