Giftige svampe forhindrer de dødes sjæle i at flyve ud
Det er ofte sygeplejerskerne og ikke de pårørende, der tager initiativ til at udføre ritualet med at åbne et vindue efter dødens indtræden.
Udfordringen med svampesporer på taget af intensiv afdeling på Aarhus Universitetshospital har fået en konsekvens, de færreste nok havde tænkt over.
Afdelingen har haft et problem med svampesporer, som er endt i luften inde på patientstuerne på grund af det lufttryk, rotorerne på akutlægehelikopterne skaber, når de lander nær afdelingen. Det hvirvler sporer op i luften og ind på stuerne igennem vinduerne.
Derfor har man valgt at plombere vinduerne, og det er her, konsekvensen opstår.
Det er nemlig en tradition blandt mange sygeplejersker at åbne et vindue, når en patient dør. På den måde kan sjælen få lov til at svæve ud.
- Jeg troede faktisk ikke, man gjorde det så meget længere, men jeg har lige spurgt rundt omkring mig, og hovedparten af sygeplejerskerne svarer, at de ofte bruger det her ritual. Bare ikke på intensivafdelingen, siger Helle Hørby, der har 27 års erfaring som hospitalspræst.
- Jeg har ind i mellem tænkt for mig selv, at det var en unødvendig handling og en for hurtig måde at adskille sjæl og legeme, siger Helle Hørby.
Som om, kroppen bare er et hylster.
- Sjælen skulle jo nok kunne finde hjem til Gud, selvom man ikke åbner et vindue. Jeg har dog bemærket, at det virkelig betyder noget for mange, at man udfører en ordløs handling som en markering af dødens indtræden, siger Helle Hørby.
Det betyder noget for dem, når en patient dør
Nogle gange er det de pårørende, der beder om at få åbnet vinduet, men i langt de fleste tilfælde sker det altså på sygeplejerskens initiativ, fortæller hospitalspræsten.
Men hvorfor betyder det overhovedet noget for dem? De er jo "bare" på arbejde?
- Det kan man godt sige, men jeg tror, det handler om, at de også når at være tæt på de her patienter. For enhver sygeplejerske er det forhåbentlig et afgørende og betydende øjeblik, når et menneske, de professionelt har haft i hænderne, dør. Og så har man altså den her mulighed for at lave en gestus, der signalerer, at et menneskes liv har ændret status, siger Helle Hørby.
Hvad gør de på intensiv, når vinduerne nu ikke kan åbnes?
- Der findes ikke noget godt alternativ til at åbne vinduet, men måske kan de i stedet stille sig hen og kigge ud af det. Det er en anden måde at markere det på, hvis man har behov for det. Så kan de pårørende jo spørge ind til det, siger Helle Hørby.
Svampesporer på intensiv afdeling
26 patienter på intensiv afdeling har siden foråret 2019 fået en svampeinfektion, mens de var indlagt på afdelingen.
21 af dem er døde, men det er uvist, om de døde med eller på grund af svampeinfektionen.
Ifølge sygehusets egne målinger er det sandsynligvis lufttrykket fra helikopterens rotorer, der hvirvler store mængder skimmelsvampe op fra jorden og bevoksningen ved sygehuset.
Derfor modtager en del patienter forebyggende behandling mod svampeinfektioner, når de er indlagt på afdelingen.
Sygehuset i Skejby har som konsekvens plomberet vinduerne og sat nye slusedøre i, ligesom der jævnligt bliver foretaget målinger af koncentrationen af svampesporer på patientstuerne.
De seneste målinger fra begyndelsen af 2023 viser ifølge hospitalsdirektør Poul Blaabjerg "et acceptabelt niveau af skimmelsvampe".
Kilde: Jyllands-Posten