Grønlandske børn modtager pris af kronprinsparret
I Aarhus har Foreningen Grønlandske Børn haft succes med projektet Anaanat
Foreningen Grønlandske Børn er blevet 500.000 kroner og en pris rigere. Det sker efter, at foreningen lørdag modtog kronprinsparrets Sociale Pris 2018.
Foreningen får prisen for sit 'utrættelige arbejde' for at sikre, at grønlandske børn får en tryg barndom og mulighed for at tage en uddannelse.
- Alle børn og unge har ret til et værdigt liv, hvor de bliver hørt og har mulighed for at gå efter deres drømme. Sådan er det desværre ikke for alle grønlandske børn. Mange vokser op i et hjem præget af uro og omsorgssvigt, sagde kronprinsesse Mary ved prisuddelingen.
En anderledes mødregruppe
I Aarhus har Foreningen Grønlandske Børn blandt andre projekter haft succes med projektet Anaanat, som er et netværksprojekt for grønlandske mødre i Aarhus.
Anaanat har eksisteret siden 2014. I starten var det et tilbud for mødre med børn i 0-1-års alderen, men tilbyder nu også et netværk for mødre og familier med børn, der er startet i institution.
TV2 ØSTJYLLAND har for nylig besøgt Anaanat, der blandt andet har til formål at skabe positive netværk mødrene imellem for at forebygge isolation og ensomhed.
- Vi kan snakke om vores kultur, og hvad der sker derhjemme og her i Danmark. Man har også mulighed for at snakke om forskelle mellem den grønlandske og danske kultur, siger en af mødrene i gruppen, Nina Primdal, til TV2 ØSTJYLLAND.
Føler sig utilpasse
Mange grønlandske kvinder i Aarhus har ikke meget kontakt med andre danske familier. Ny mødre deltager sjældent i de kommunale mødregrupper, fordi de føler sig anderledes end de danske mødre.
- Her kan jeg være en grønlandsk mor med barn. Her må man tage alle sine børn med. Jeg har ikke så mange familiemedlemmer her, og så bliver gruppen her en slags familie, som man kan hygge med og føle sig hjemme med, siger Nina Primdal til TV2 ØSTJYLLAND.
Projektet Anaanat hjælper grønlandske mødre og nybagte familier gennem den særlige tid, hvor små børn netop er kommet til verden.
Mødregruppen mødes hver anden uge og besøger legepladser, svømmehaller og biblioteker, hvor de hygger med hinanden og børnene.
Mødes af fordomme
Puk Braiby, der er generalsekretær i Foreningen Grønlandske Børn er 'enormt stolt og glad' for at modtage kronprinsparrets Sociale Pris.
- Det giver opmærksomhed til en gruppe børn, som det er vigtigt, at der bliver sat fokus på. Vi er rigtig glade for, at kronprinsessen også kan se, det er en gruppe børn, der møder en masse fordomme, og at det ikke er i orden, siger hun til TV2 ØSTJYLLAND og fortsætter:
- Pengene skal bruges i Grønland. Det er dér, behovet er størst. De skal gøre en synlig forskel.