Nu kan eleverne vende tilbage: Rektorer og vagtplanlæggere arbejder på højtryk
Flere aarhusianske gymnasier bruger tirsdagen på at planlægge, hvordan eleverne gradvist kan vende tilbage.
Mandag eftermiddag stod den på strejke og demonstration, og mandag aften kom så den melding, elever og rektorer på de aarhusianske gymnasier har ventet på:
"Der er grønt lys. Eleverne kan møde op i skole fra tirsdag."
Eleverne har siden marts modtaget skærmundervisning derhjemme på grund af udbruddet af corona.
Alle i skole denne uge
Lige nu arbejder rektorer og skemalæggere på de aarhusianske gymnasier på højtryk for at finde ud af, hvordan og hvornår eleverne må vende tilbage.
- Vi bruger dagen i dag på at finde ud af, hvilket rul vi skal lave. Men jeg har lovet mine elever, at alle kommer i skole i den her uge, siger rektor Dorte Fristrup, Århus Statsgymnasium, til Ritzau.
Samme melding lyder fra Marselisborg Gymnasium, hvor rektor Kirsten Skov venter at slå dørene op for fysisk fremmøde fra onsdag.
"Det er gået stærkt"
Mandag aften fik rektor på Egaa Gymnasium Martin Ingemann, som de øvrige rektorer i Aarhus, to mails fra et af Undervisningsministeriets kontorer.
En med en krav om, at gymnasierne maksimalt må tage halvdelen af eleverne ind samtidig, og en med krav i forhold til sikkerhedsregler og afstandskriterier.
- Det er gået stærkt, og jeg tænker, at alle er blevet overraskede over hvor hurtigt, det er gået, siger han til TV2 ØSTJYLLAND og fortsætter:
- Vi bruger dagen i dag på at finde ud af, hvilket rul vi skal lave. Men jeg har lovet mine elever, at alle kommer i skole i den her uge på et eller andet tidspunkt, siger rektor Dorte Fristrup, Århus Statsgymnasium, tirsdag morgen.
Flest timer til 1.G'ere
Elever på gymnasiet er allerede tirsdag i gang med at hente bøger, så de er klar til at modtage undervisning, og ifølge Martin Ingemann er det "stensikkert", at undervisningen vil starte op allerede onsdag.
Gymnasierne i Aarhus har fået at vide, at de skal prioritere 1.G'erne, og det vil også skinne igennem i de kommende dage og uger.
- 1.G'erne vil opleve at være mere på skolen end 2.G'erne og 3.G'erne, men det er vigtigt for mig, at de ældre årgange også oplever, at de er tilbage i skole, siger Martin Ingemann til TV2 ØSTJYLLAND.
I denne vil 1.G'erne ifølge Martin Ingemann få to skoledage, mens elever i 2.G og 3.G vil få en skoledag.
- Så har vi brugt den kapacitet, vi må, siger han.
I næste uge er planen, at 2.G'erne og 3.G'erne skal være på skolen to dage, mens 1.G'erne får tre dage.
De nye skal prioriteres
Det er vigtigt at prioritere de nye elever, der lige er begyndt i 1. G, mener elev på Egaa Gymnasium og formand for Danske Gymnasieelevers Sammenslutning i Østjylland, Peter Hove.
- De har siddet hjemme foran skærmen og har ikke fået lov til at møde deres klassekammerater og se den nye skole. Det er vigtigt, at de kommer ordentligt i gang, så de kan få opbygget et klassesammenhold. Det kan man ikke bare gøre virtuelt, siger Peter Hove til Ritzau.
Langt stykke ad vejen
I Danske Gymnasier er formand Birgitte Vedersø "sindssygt glad" for, at de aarhusianske uddannelsesinstitutioner igen kan tage imod de unge.
- Gymnasielærerne er dygtige til at undervise virtuelt, men vi har også brug for at se vores elever face to face engang imellem. Hvis bare eleverne kan komme i skole hver anden dag, så er vi et langt stykke ad vejen, siger Birgitte Vedersø til Ritzau.
Sejr for sund fornuft
Hun forventer, at de fleste aarhusianske uddannelsesinstitutioner bruger tirsdag på planlægning af elevernes tilbagevenden.
At skolerne igen har fået mulighed for at åbne for fysisk fremmøde er ifølge formanden en "sejr for den sunde fornuft".
- Vi skal selvfølgelig ikke være et hotspot for corona. Tværtimod skal vi opføre os ansvarligt. Men mange eksperter har også vurderet, at det var unødvendigt at sende alle elever hjem, siger hun.
Professor: Tingene røg ud af proportion
Professor i virologi ved Aarhus Universitet Søren Riis Paludan har flere gange udtrykt sig kritisk over for, at eleverne på ungdomsuddannelserne i Aarhus ikke fik lov at komme i skole.
Derfor ser han positivt på mandagens melding.
- Det synes jeg virker meget fornuftigt. Vi har set lave smittetal og mens smittetallene har været højere, har vi ikke set flere indlagte og kritisk syge, så jeg synes, at man stille og roligt kan åbne op, som man også har valgt at gøre nu, siger Søren Riis Paludan til TV2 ØSTJYLLAND.
Han mener dog stadig, at det kunne være sket før.
- Tingene er røget lidt ud af proportion, vi har set flere smittede en overgang, men ikke betydeligt flere indlagte, så jeg synes, man valgte forkert ved ikke at lade ungdomsuddannelserne være åbne.