Har Pia K. nogensinde smagt en kebab?
Kebab-mødet handlede om alt andet end kebab. I stedet fik Pia Kjærsgaard en varm modtagelse blandt nydanskere. Og så spurgte vi, om hun nogensinde har smagt den mellemøstlige ret.
En kvinde med et olivengrønt tørklæde og en lang, løs kjole skynder sig frem i menneskemængden.
Hun har fået øje på Pia Kjærsgaard fra Dansk Folkeparti, der går ned ad tribunetrapperne på stadion i Aarhus med ivrige journalister og koncentrerede fotografer i hælene.
Men kvinden er ikke ude på at debattere tørklædeforbud eller kebab på fodboldstadions, som Pia Kjærsgaard og medierne har været optaget af de seneste mange dage.
Hun vil bare gerne have en selfie.
De to kvinder - den ene med tørklæde - den anden uden - stiller sig skulder ved skulder og lægger hovederne på skrå, så de begge kan være i billedet.
Klik.
- Smukt, lyder det fra sikkerhedsvagten på den anden side af hegnet.
Kampen om kebabben
Det var ikke på grund af spændingen i pokalkampen mellem Vatanspor og AGF, at de fleste journalister fra landets største medier var kommet til stadion i Aarhus denne torsdag aften.
Herregud. Det var en kamp mellem David og Goliat og endte med en sejr på 8-0 til Superliga-klubben AGF, som gik videre til tredje runde af pokalturneringen.
Det var på grund af kebabben.
Den ret, som den dansk-tyrkiske klub Vatanspor fra Brabrand havde fået lov til at sælge til sine fans, hvoraf mange har minoritets- og muslimsk baggrund.
Og den samme kebab, som Pia Kjærsgaard var blevet rasende over og havde kaldt “et knæfald for islam”. Og som omvendt fik fodboldklubben til at invitere hende til bold og dialog.
Pia Kjærsgaard takkede først nej. Og så bagefter ja.
Pia og Vatanspor mødes
Et par dage senere, og nu står vi foran stadionet – Ceres Park – i det indre Aarhus. Pia Kjærsgaard er lige trådt ud af bilen med sine pressefolk omkring sig.
Hun hilser på Osman Eroglu, som er tidligere sportschef og stadig aktiv i Vatanspor og så vært for dagens opsigtsvækkende kebab-møde.
- I har fået god reklame, siger Pia Kjærsgaard med et grin.
Osman Eroglu er enig. Han forventer omkring 2.500 Vatanspor-fans til dagens kamp, og det er langt over, hvad klubben havde forventet til at begynde med.
- Du skal ikke være så nervøs, siger Pia Kjærsgaard beroligende til Osman Eroglu.
- Det er jeg ikke. Jeg har forberedt mig, svarer Osman Eroglu, selvom han ryster lidt i stemmen.
- Det har jeg også, siger Pia Kjærsgaard.
De to går hen mod indgangen til Aarhus Stadion, da Osman Eroglu stopper op foran døren.
- Værsgo, Pia. Gæsten først.
Kebab-møde uden kebab
Vi er kommet ind i en privat lounge på Aarhus Stadion.
Pia Kjærsgaard og Osman Eroglu sætter sig overfor hinanden med udsigt ud til fodboldkampen, der begynder om kort tid.
Mødet og snakken er overstået efter cirka et kvarter.
- Det kan godt være, at jeg har hørt dårligt efter. Nåede I overhovedet at tale om kebab? spørger en reporter lettere forvirret.
- Nej, det gjorde vi sådan set ikke. Det er heller ikke det vigtigste. Men det kommer nok. Vi taler om parallelsamfund, svarer Pia Kjærsgaard.
Osman Eroglu har fortalt Pia om klubbens historie, og om hvordan det for ham og spillerne handler meget mere om sport og meget mindre om nationalitet, kultur eller religion.
- Vores klubs navn ændrer ikke spillernes personligheder. Det er ikke en politisk klub eller en religiøs klub. Det her er en fodboldklub, siger Osman Eroglu.
Pia Kjærsgaard siger, at hun er glad for klubbens positive udvikling, men kan imidlertid ikke forstå, hvorfor klubben ikke skifter logo og klubnavn fra det tyrkiske til det danske.
- Vi mangler, at I bliver en del af det danske samfund, og at I blander jer med danskere. Og at jeres klub bliver en dansk klub, eller at I går ind i en dansk klub, siger Pia Kjærsgaard.
Overrasket over Osmans åbenhed
Nu er det vores tur til at stille spørgsmål. Og jeg insisterer naturligvis på, at vi også skal snakke lidt kebab til et kebab-møde. Jeg begynder med gæsten, Pia Kjærsgaard.
Du har tidligere sagt til os, at “Det er parallelsamfund, når vi ikke kan spise hinandens mad". Bidrager du ikke netop til det parallelsamfund, når du nu ikke selv vil spise en kebab?
- Nej, det gør jeg ikke. Altså, når jeg siger det, så er det jo fordi, man normalt spiser dansk mad i Danmark. Og i hvert fald ikke religiøs mad. Det, der er vigtigt for mig, det er, at der bliver blandet religion ind i det her. Så kan man for min skyld spise spaghetti eller pizza. Jeg har i øvrigt ikke spor imod udenlandsk mad. Jeg kommer ofte i Grækenland, og der får jeg mange gange en gyros. Den er rigtig udenlandsk, men den er ikke halalslagtet på nogen måde, og det er det, jeg har noget imod, siger Pia Kjærsgaard.
Vil du spise kebabben, hvis kødet ikke var halal?
- Jamen, det er jo noget helt andet. Så er den ikke religiøs.
Okay, så vil du gerne?
- Jamen, så kan jeg spise en hakkebøf. Det er også oksekød.
Har du prøvet at spise en kebab før?
- Nej, det har jeg ikke.
Så du ved ærlig talt ikke, om den smager godt?
- Jamen, det har ikke noget med det at gøre. Om den smager godt. Det er en mad, der er religion over, og det er det, der er essensen i det.
Kan du nævne én ting, som du har lært ved den dialog, du har haft med Osman?
- Jeg vil ikke sige, at jeg har lært det, fordi jeg havde egentlig forventet det. Men jeg er glad for, at der er så meget åbenhed fra dig. Det, synes jeg, er fint. Og at vi kan sidde her stille og roligt og drøfte ting. Det er det, vi skal, og som Danmark også bygger på. Og det er jeg også glad for, at du er en del af, siger Pia Kjærsgaard.
Overrasket over Pias varme
Nu er det Osman Eroglus tur. Og jeg begynder selvfølgelig med et kebab-spørgsmål.
Du har kritiseret AGF for kun at servere mad med svinekød på stadion. Kan man ikke kritisere Vatanspor for det samme, når man kun kan få mad med oksekød på dette afsnit?
- Vi har også spurgt, om vi også må sælge ved AGF-fansene, men det takkede de nej til. Og det var selvfølgelig også helt i orden, siger Osman Eroglu.
Men her kan veganere og vegetarer jo netop ikke få andet end kebab med oksekød?
- Præcis det spørgsmål har jeg fået mange gange i dag. Vi har faktisk aldrig nogensinde tænkt over det, før denne her debat kom frem. Og jeg spurgte faktisk nogle fra bestyrelsen, om vi ikke skulle gøre noget nu, så de kunne få en (vegetar, red.)-sandwich. Der foreslog bestyrelsen, at man måske skulle lave 10-15 sandwiches til hver kamp, hvis der kommer efterspørgsel på det.
Med falafel måske?
- Med noget uden kød i. Jeg ved ikke, hvad det skulle være. Det er ikke min afdeling, siger Osman Eroglu.
Kan du nævne én ting, du har lært ved at tale med Pia de seneste 15-20 minutter?
- En ting er at se Pia på tv, en anden ting er at sidde og snakke overfor hende. Jeg var blevet ringet op af et par andre politikere, og de sagde, “prøv at hør her, du kommer til at møde en varm person bag kameraet. Tag godt imod hende.” Det er jo klart, at når der kommer kameraer, og der går politik i den, så er der jo meninger og holdninger, der kommer frem. Den oplevelse, synes jeg, også, at jeg har fået, siger Osman Eroglu.
Sødt af dem
Tilbage til tribunen på Ceres Park. Pia Kjærsgaard træder ud af loungen og ud på afsnittet med de mange Vatanspor-fans.
Pia, lyder det fra højre og venstre. Folk strømmer til. Ældre, mænd, kvinder, unge, børn. Nogle med fuldskæg, andre med tørklæde eller med det tyrkiske flag på brystet.
De vil alle have et billede med Pia Kjærsgaard. Ingen drama. Ingen snak om kebab. Ingen kebab i hovedet, som kristendemokraten Marianne Karlsmose frygtede det.
Og heller ingen drama, da Dansk Folkepartis nyhedschef hentede en grisepølse til Pia Kjærsgaard fra AGF-sektionen, så hun kunne spise den foran de mange danske muslimer.
- Skal jeg give den til hende, spørger en mand med udenlandsk baggrund, der sidder på samme række som Pia Kjærsgaard.
Bare selfies. Flere selfies. Og så flere selfies igen.
Jeg ved ikke, om fodboldfansene er enige med Pia Kjærsgaard politisk. Men hun er uden tvivl en stjerne her på Vatanspor-afsnittet og blandt de mange danskere med minoritets- og muslimsk baggrund.
Osman Eroglu henter til sidst sit barnebarn, som han gerne vil have, at Pia Kjærsgaard skal tage et billede med. De tager et billede på trappen.
- Det er sødt af dem, siger Pia Kjærsgaard om den varme modtagelse.
Havde du regnet med det?
- Nej, ikke så voldsomt, siger Pia Kjærsgaard.