Hele familien er taget til Athen: Nu skal Hailey opereres igen
Familien håber, at de efter turen til Grækenland kan sætte punktum efter knap et år med indsamling, operationer og mediebevågenhed.
I august drog Nana og Frederik Ritz Krarup med deres tre børn til New York for at få foretaget en livsvigtig operation for deres mellemste barn, Hailey.
I slutningen af oktober var de afsted igen, og nu er familien på fem så taget til Athen for at få foretaget yderligere to operationer, der skal fjerne de sidste spor af den venøse malformation, der har vokset i Haileys kind siden hun blev født i 2020.
- Det er det sidste af malformationen, der bliver fjernet. Vi håber, at det er de sidste operationer, siger Nana Ritz Krarup, mor til Hailey, til TV2 Østjylland.
Haileys kind vokser
Da Hailey var helt lille, opdagede familien et blå mærke, som viste sig at være en venøs malformation, der voksede i hendes kind og hals.
De danske læger ville ikke behandle hende på daværende tidspunkt, men familien fandt frem til en læge i USA, der kunne fjerne malformationen.
Familien startede derfor en indsamling og fik på kort tid samlet 1,2 millioner kroner ind, som kunne bruges til to operationer i New York.
Operationerne gik, som de skulle, og efter nogle måneder tilbage i Danmark er familien taget til Athen for at få foretaget de to (formentlig) sidste indgreb.
Indgrebene i den græske hovedstad tæller elektroskleroterapi, hvor den sidste del af malformationen, der ikke var mulig at fjerne kirurgisk i New York, bliver behandlet med medicin og elektriske impulser. Derefter skal der foretages en laserbehandling, som skal fjerne de blå blodansamlinger, der stadig kan ses på Haileys Kind.
- Det kommer til at ændre på hendes udseende og fjerne det blå på hendes kind. Det bliver meget rart, for folk kommenterer meget på, at hun er blå på kinden, siger Nana Ritz Krarup.
Hun understreger dog, at det vigtigste for hende ikke handler om det kosmetiske, men at få fjernet den sidste del af malformationen, som på et tidspunkt var livstruende for Hailey.
Hvad er elektroskleroterapi?
Elektroskleroterapi er en behandlingsform, hvor der injiceres medicin ind i en venøs malformation, hvorefter den bliver behandlet med elektriske impulser. De elektriske impulser gør, at cellerne i malformationen bedre kan optage medicinen, hvilket betyder, at man kan nøjes med færre behandlinger.
Kilde: National Health Service (NHS)
De første forundersøgelser skal foretages på søndag den 4. februar, mens det første indgreb med elektroskleroterapi er planlagt til om mandagen. Familien er dog allerede ankommet til Grækenland for at have tid til at lande og puste lidt ud.
- Vi er taget herned lidt før, for at børnene kan vænne sig til de nye omgivelser igen-igen-igen. De næste par dage vil vi give dem nogle gode oplevelser, for det er det, børnene husker tilbage på. Det lykkedes vi også med i New York, siger Nana Ritz Krarup.
Ikke godkendt i USA og Danmark
At det lige er Grækenland, familien har valgt som destination for de kommende indgreb, skyldes, at behandlingsformen ikke er godkendt ret mange steder. Hverken i Danmark eller i USA, hvor Hailey sidste år blev opereret af lægen Dr. Milton Waner.
Det er dog selvsamme dr. Waner, der foretager indgrebene i Athen, og derfor frygter familien ikke de kommende indgreb, selvom der kan være bivirkninger i form af smerter og hævelse.
- Den type operation, hun skal have nu, kan godt være forbundet med en del smerter - men det sagde de også i forbindelse med de andre operationer andre i New York, hvor Hailey klarede det rigtig flot, siger Nana Ritz Krarup.
- Vi føler os i helt trygge ved Doktor Waner.
Trænger til en normal hverdag
Når operationerne i Grækenland er overståede, vender familien igen hjem til Skæring ved Aarhus. Her håber de at kunne komme i gang med en mere normal hverdag uden operationer i udlandet, indsamling og stor mediebevågenhed.
- Frederik har heldigvis haft barsel nu her, så han skal tilbage på arbejde igen og starte fuldtid. Jeg skal finde ud af, hvad jeg skal. Så skal vi se, om vi kan få noget ro på og få en hverdag igen, siger Nana Ritz Krarup.
Og den hverdag er tiltrængt efter et år, hvor en stor del af familiens fokus har været på at få gjort deres datter rask igen.
- Det har været rigtig intenst. Det har næsten stået på et år nu, hvor der er sket virkelig meget. Vi har snakket om, at vi skal have noget professionel hjælp til at bearbejde det, siger Nana Ritz Krarup.