Helt særlig fodboldklub bliver hyldet af kommune
Aarhus Kommunes Handicappris går i år til FC Bøgeskov
En fodboldklub for både udviklingshæmmede og ikke udviklingshæmmede, hvor de indgår i et ligeværdigt fællesskab. Det er, hvad F.C. Bøgeskov i Aarhus har sket. Klubben blev i dag hyldet.
Aarhus Kommunes Handicappris gik nemlig til fodboldklubben, der på kort tid har fået stor succes.
- F.C. Bøgeskov har på kort tid etableret et levedygtigt fodboldhold, hvor udviklingshæmmede og ikke udviklingshæmmede spiller på samme hold. Klubben har ikke tidligere haft erfaringer med målgruppen, men har i kraft af deres åbenhed og store engagement skabt et inkluderende og rummeligt fodboldmiljø, hvor engagement, motion og holdånd er centrale værdier, siger borgmester i Aarhus, Jacob Bundsgaard (S), i en pressemeddelelse.
Fra Handicaprådet lyder det, at man håber, det aarhusianske fodboldhold kan danne en trend.
- Det er vores håb, at fodboldholdet kan blive startskud til noget større – fx at flere fodboldklubber og også andre idrætsgrene vil være med til at udvikle koncepter, der kan inkludere mennesker med handicap i foreningslivet, siger formanden for rådet, Anette Poulsen.
Og det er da også drømmen, at konceptet skal bredes ud.
- Planen er at sprede konceptet ud. Vi stopper ikke her, vi vil have det ud i Aarhus kommune, og så håber vi selvfølgelig på, at alle andre kommuner vil tage idéen til sig. For de udviklingshæmmede har jo lige så meget ret til at være i en idrætsforening som alle andre, siger formand for F.C. Bøgeskov, Mette Moosdorf.
Har spillet en enkelt kamp
Glæden hos de udviklingshæmmede på holdet er ifølge hende tydelig. Mange af dem er AGF fans, og de er utrolig glade for at kunne spille samme sport som deres store idoler, men også de pårørende og frivillige er begejstret for projektet.
Der er desværre ikke nogen turnering for holdet endnu, men holdet i F.C. Bøgeskov har dog fornyeligt spillet en kamp mod et lignende hold fra Viborg.
Holdet for udviklingshæmmede er et hold på lige fod med andre hold i klubben. Alle spillere er meldt ind i klubben og er medlem af DBU. De har alle en partner, som ikke er udviklingshæmmet, til at hjælpe sig i den daglige gang i klubben.
- Partnerne deltager på frivillig basis og bruger gerne halvanden time om ugen på at hygge sig, spille fodbold og lære de udviklingshæmmede, hvad det vil sige at være en del af et hold. Der er stor begejstring fra alle de frivillige, og det at deltage i træningen sammen med deres partner er utroligt givende, fortæller Mette Moosdorf.
Holdet har en træner tilknyttet, som har sammensat et simpelt program. De starter som regel ud med lidt almindelige tekniske øvelser og spiller kamp resten af tiden.
Og nu belønnes F.C. Bøgeskov så altså med handicapprisen. Det er 7. gang, at den uddeles af Aarhus Kommune. Prisen uddeles i anledning af FN’s internationale handicapdag.
Yderligere to var nominerede til prisen i år: Vibeke og Harald Lie fra svømmeklubben HASA og Blindes Arbejde, Aarhus afdelingen.