Højbjergmordet: Østjyllands Politi afslutter efterforskningen af 93-årig afdød mistænkt
En ældre mand bosat i Canada har blandt andet været mistænkt.
Efterforskningen af Højbjergmordet afsluttes endnu engang efter 3,5 års arbejde. Det oplyser Østjyllands Politi mandag eftermiddag på et pressemøde.
Efterforskningen af det snart 54 år gamle mord på Marie Lock-Hansen blev i 2018 genoptaget, da politiet modtog nye oplysninger i sagen.
- Den nye henvendelse blev holdt op imod sagens andre oplysninger og medførte, at politiet fandt det relevant at afhøre en 90-årig mand, bosiddende i Canada, som mistænkt for drabet, siger advokaturchef Jacob Balsgaard i en pressemeddelelse fra politiet, som blev uddelt på pressemødet.
Læs også:
Politiet har haft betjente i Canada for at afhøre manden, men han oplyste via sin advokat, at han ikke havde noget med mordet at gøre, og ellers ikke havde lyst til at udtale sig, da han var bange for at sige noget forkert grundet sin alder.
Da der ikke var stærke nok beviser til at foretage en anholdelse, blev manden aldrig afhørt. I oktober 2020 afgik den mistænkte ved døden i en alder af 93 år.
VIDEO: Se mandagens indslag om efterforskningen
Ingen nye beviser
Politiet fortsatte efterforskningen i Danmark. Her blev vidner afhørt, og nye DNA-analyser blev foretaget. Der blev også foretaget to udgravninger på ejendomme i Højbjerg, hvor der var mistanke om, at mordvåbnet var gemt, men det førte heller ikke til noget nyt.
- Der er lavet et virkeligt grundigt og meget omfattende efterforskningsarbejde i løbet af de seneste 3,5 år. Det har ikke ført til, at der er fremkommet nye oplysninger, der kan knytte den nu afdøde mand til drabet på Marie Lock-Hansen.
- Hvis han stadig havde været i live, ville der ikke have været tilstrækkelige beviser til, at der kunne rejses tiltale mod ham. Derfor er sigtelsen mod ham rent formelt også frafaldet, siger advokaturchef Jacob Balsgaard.
Østjyllands Politi har dermed afsluttet efterforskningen af sagen endnu engang. Kun hvis der kommer nye og helt afgørende oplysninger, vil efterforskningen eventuelt kunne genoptages.
Her er et tilbageblik på, hvad der skete i sagen:
Kaffen stod dampende på stuebordet, da det ringede på døren en helt almindelig fredag formiddag.
Fruen i huset - den 43-årige Marie Lock-Hansen - holdt formiddagspause fra rengøringen med sin 51-årige hushjælp Irma Rasmussen, men insisterede på selv at gå ud og åbne døren.
- Jeg skal nok selv lukke op, det er jo nok alligevel en, som skal tale med mig, sagde hun og rejste sig fra kaffebordet og gik ud i hallen.
Her talte hun med en mand, overhørte Irma Rasmussen inde fra stuen.
Det var hendes opfattelse, at manden ville vise Marie Lock-Hansen noget.
- Jeg har altså så travlt i dag, men hvis De kan gøre det kort og godt, så kom indenfor, overhørte hushjælpen hende sige.
Likvideret i kontoret
Sammen gik manden og Marie Lock-Hansen ind i husets lille kontor.
Han tog en Walther P38 op af sin mappe og skød hende tre gange.
43-årige Marie Lock-Hansen landede blødende på kontorets gulv og døde få minutter senere.
Det var den 10. november 1967.
I dag er hendes morder fortsat ikke fundet.
Højbjergmordet, som hendes mord siden er blevet døbt, har i de mange år, der er gået, givet anledning til en lang række teorier om, hvem der dræbte Marie Lock-Hansen og hvorfor, men ingen er blevet dømt i sagen.
Sårede hushjælpen
Hushjælpen Irma Rasmussen kunne fra stuen høre fruen skrige.
- Hun skreg: Nej nej, fortalte Irma Rasmussen politiet efter skyderiet. Med det samme løb hun ud for at hjælpe.
- Han skyder mig lige ned og så sagde han: "De rører dem ikke". Så forsvandt han.
Irma Rasmussen var hårdt såret, men fik kaldt på en tredje kvinde, som i husets kælder var i gang med at bruge husets kopimaskine.
Hun løb ud af kælderdøren og ind til naboen for at bede om hjælp.
Læs også:
På vejen passerede hun en mand, som gik på fortovet.
Politiet mener, at det meget vel kan have været morderen.
- Åh, vil du ikke skynde dig at gå ind og ringe, for Fru Lock-Hansen er skudt. Så løb jeg ind og ringede til politiet, husker naboen Else Larsen.
Skrækslagen datter
Den hårdt sårede hushjælp Irma Rasmussen blev straks kørt på hospitalet, men overlevede og blev efterfølgende en vigtig brik i politiets efterforskning.
Hun havde jo set gerningsmanden og beskrev ham som slank, mørkhåret og iført blå cottoncoat, hat og hornbriller.
Marie Lock-Hansens mand Oscar Lock-Hansen blev kaldt hjem fra sit arbejde på datidens svar på Ingeniørhøjskolen inde i Aarhus.
Også parrets datter Lisbeth blev kaldt hjem.
- Jeg glemmer aldrig det syn, der mødte mig, da jeg kommer ind på Hestehavevej. Jeg var skrækslagen, har Lisbeth tidligere skrevet til TV2 ØSTJYLLAND.
Massiv efterforskning
Politiet efterforskede i timerne, dagene, ugerne og årene efter mordet på Marie Lock-Hansen, men selv her 53 år senere er sagen ikke opklaret.
Det helt store problem for efterforskningen har været, at det ikke har været muligt at finde et motiv.
Mere end 20.000 mennesker er blevet afhørt i drabssagen gennem årene, og ved folketingsvalget i 1968 havde politiet civilklædte betjente ude for at spotte alle de mænd, der svarede til beskrivelsen af gerningsmanden, og skygge dem. Alt sammen uden held.
Her er teorierne om Maries mord
Marie var i virkeligheden spion, som udspionerede Søværnets Operative Kommando, som havde sin base i skoven få hundrede meter fra hendes hjem. Den opgave førte til, at hun blev dræbt. Politiet har intet bevis fundet for denne teori.
Marie ville skilles fra Oscar, hvilket økonomisk ville koste ham dyrt. Dermed havde han et motiv til at hyre nogen til at skyde hende. Politiet har intet bevis fundet for denne teori.
Marie havde en hemmelig elsker. Efter mordet fik politiet mange tip om, at Marie skulle være set på byture uden Oscar. Teorierne faldt dog fra hinanden, når politiet gravede i dem.
Marie blev forvekslet med en anden. Under Anden Verdenskrig havde en ung kvinde, som nogle mener ligner Marie, angivet en lang række modstandsmænd, som var sendt i koncentrationslejr. Nogle mener, at Marie blev forvekslet med denne kvinde og straffet for hendes forbrydelser under krigen.
Sådan gjorde vi:
Artiklen er oprindeligt skrevet i 2020 på baggrund af TV2 ØSTJYLLANDs tidligere interviews med en lang række personer med tilknytning til efterforskningen, samt politiets lydoptagelser med øjenvidnet Irma Rasmussen. Vi har talt med naboen Else Larsen, en lokal nabodreng, der muligvis har set morderen, datteren Lisbeth, eks-manden Leif Jørgensen samt politiets efterforskere