Hold øje med din bedste ven: Hunde rammes af dødelig parasit

Det er desværre højtid for sygdommen hjertelungeorm, som i værste tilfælde kan være dødelig. Især hundeejere i Aarhus-området skal være opmærksom

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Foto: Privat

Er din hund mere stille, end den plejer? Og virker den generel utilpas og trist? Så skal du ikke bare slå det hen som efterårs-dvaskhed, men i stedet reagere på hundens signaler. Sådan lyder rådet fra en dyrlæge, der bekræfter, at flere hunde lige nu får konstateret den potentielt dødelige parasit hjertelungeorm.

Symptomerne kan være meget forskellige og kommer nærmest snigende, så den kan være svær at opdage. Opdages den ikke i tide, kan hunden i værste fald dø af parasitten.
Christina Kronborg, dyrlæge

Sygdommen spredes især i de større byer i hovedstadsområdet og her i Østjylland omkring Aarhus.

- Mit bedste råd er, at hundeejere sætter sig ind i sygdommen og læser om den på nettet. Symptomerne kan være meget forskellige og kommer nærmest snigende, så den kan være svær at opdage. Opdages den ikke i tide, kan hunden i værste fald dø af parasitten, siger dyrlæge og ansat hos Bayer A/S, der forsker i dyrs sundhed, Christina Kronborg, til TV2 ØSTJYLLAND.

Symptomerne på hjertelungeorm

Symptomerne vil ofte være de samme, som man ser ved almindelig lungebetændelse:

- Hoste
- Nedsat appetit
- Vægttab
- Nedsat udholdende
- Hurtig vejrtrækning
- Evt. opkastninger

Kilde: Netdyredoktor

Smittevejen for hjertelungeorm går fra ræve og andre hunde. Smittepresset er derfor størst, hvor mange hunde luftes på et relativt lille område, for eksempel i en hundepark, og hvor der også er er en tæt population af ræve.

Det er ud fra en spørgeskema-undersøgelse, som Bayer har lavet, at man kan se de konstaterede tilfælde af sygdommen hos hunde i store dele af landet. Og her fremgår det altså, at det især er i hovedstadsområdet og Aarhus, at hundene smittes.

Hunden kan kollapse

Det er der flere årsager til. En af dem er sygdommens historik, lyder det fra dyrlægen.

- Hjertelungeormen kom til Danmark i slutningen af 80’erne fra Frankrig og blev først konstateret i de store byer. Sygdommen forsvinder ikke fra de områder, så smitten bliver de steder, hvor den er set, siger Christian Kronborg.

Sker det for sent, kan hunden få varige skader på lungerne og i yderste tilfælde kollapse.
Christina Kronborg, dyrlæge

Symptomerne på hjertelungeorm kan være mange. Oftest er de luftvejs-relaterede som hoste og træthed. og symptomerne ses mest hyppigt i efterårs- og vintermånederne, selvom hunden bliver smittet om sommeren.

- Men vi har set mange symptomer hos hunde, der har været smittet med sygdommen, så man skal gå til dyrlæge ved den mindste mistanke og få taget en blodprøve eller afføringsprøve, siger Christina Kronborg.

Hunden får så receptpligtig medicin mod hjertelungeorm, og hvis den fanges i tid, er det en forholdsvis simpel behandling.

- Sker det for sent, kan hunden få varige skader på lungerne og i yderste tilfælde kollapse. Man ser dødsfald efter hjertelungeorm nu og da, fortæller dyrlægen.

Videoen, der ses herunder stammer fra hjertelungeorm.dk og fortæller mere om sygdommen:

Ifølge Christian Kronborg kan der også være et mørketal, for det er først de seneste år, at der er kommet fokus på hjertelungeormen. Så hunde, der tidligere har været smittet med en sygdom, man ikke har kunnet bestemme, kan være ramt af parasitten.

Christina Kronborg kan desuden fortælle, at det oftest er unge hunde under to år, der rammes. Men alle hunde er i farezonen.

Har du mistet en hund til hjertelungeormen, så vil vi gerne høre fra enten på vores Facebook-side eller via mail til redaktion@tv2oj.dk

Du kan læse mere om sygdommen her. 

Dit digitale aftryk

Vi indsamler information for at huske indstillinger, forbedre sikkerheden og analysere statistik. Vi sporer dig ikke systematisk på vores hjemmeside eller på tværs af andre hjemmesider og apps. Du kan altid ændre dit samtykke. Klik på detaljer, hvis du vil vide mere.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her