Hundeejer i sorg: Efterladt snus-pose tog livet af Vicky
Hundeejer Lars Henrik Pind har mistet sin dansk-svenske gårdhund, Vicky. Han mener, at det kan have været en efterladt snuspose, der tog livet af hende.
- Det er frygteligt sørgeligt. Det er ligesom at miste en ven eller familiemedlem, siger Lars Henrik Pind.
Han måtte denne uge tage afsked med sin 14 år gamle hund, Vicky Maud, der har været en del af familien, siden den var hvalp.
Lars Henrik Pind mener, at det kan have været tobaksformen snus, der først gjorde Vicky dårlig og senere tog livet af hende.
De første tegn melder sig søndag. Vicky er på trods af sin alder fuld af energi og hopper rundt som en hvalp i lejligheden på Aarhus Ø, hvor Lars Henrik Pind, hans kæreste og deres to andre hunde bor.
Men dagen efter er energiniveauet et helt andet, fortæller Lars Henrik Pind:
- Hun gad ikke ud at gå tur, og hun gik bagerst og skulle trækkes lidt, selvom hun altid plejer at føre an, siger han.
Tirsdag bliver det endnu værre. Vicky hænger med hovedet og slæber på bagbenene, og Lars Henrik Pind ringer til dyrlægen, men får at vide, at han skal vente med at komme til dagen efter, fordi Vicky ikke har feber.
Men onsdag morgen er den helt gal. Vickys hoved slingrer, hun har skidt i kurven, og da Lars Henrik Pind forsøger at rejse hende op, besvimer hun. På vejen til dyrlægen forsøger hun flere gange at kaste op, men besvimer hver gang af udmattelse.
Vicky bliver lagt i drop hos dyrlægen, og Lars Henrik Pind lægger sig hos hende:
- Jeg skal møde på mit nye arbejde og er lidt presset på tid. Hun løfter sit hoved og kigger op på mig, som hun har gjort så mange gange før, og så ligger hun sig til at sove, og jeg tænker, at hun nok skal klare sig, mens jeg kører til møde, siger han.
Men der går kun halvanden time, og så ringer dyrlægen: Vicky er død.
Tyggede på noget
Lars Henrik Pind har svært ved at forstå, hvordan den ellers friske hund pludselig kunne blive så dårlig.
Han går derfor deres sædvanlige gåtur for at undersøge, om hun kan have spist noget, hun ikke kunne tåle. Først tænker han, at det måske kan have været rottegift, og han kontakter Aarhus Kommune – men symptomerne passer ikke med dem, som Vicky havde.
- På ruten opdager jeg så, at der ligger en masse små hvide snusposer, og da jeg slår nikotinforgiftning op på Google og får symptomerne op, giver det mening, at hun først var helt hyperaktiv søndag, inden det gik ned ad bakke med diarre og opkast dagene efter.
- Hun gik også og gumlede på noget, som jeg bare troede var harelort, da vi var ude at gå den weekend, siger Lars Henrik Pind.
Han fortæller videre, at Vicky altid har været glad for søde sager og har forsøgt at stjæle slik og chokolade, når det har stået på stuebordet.
Han mener, at snusposerne der kan have smag og duft af alt fra lakrids og vanilje til pebermynte, måske kan have lokket Vicky.
Dyrlæge: Nikotin virker som nervegift
Dyrlæge Anders Højgaard Tølbøll kalder det en mulighed, at det er de små snusposer, der har begyndt Vickys symptomer. Det er dog meget svært at sige noget om, hvor meget nikotin der skal til, før det bliver dødeligt for en hund.
I tilfælde af en forgiftning skal en effektiv behandling skal sættes ind så hurtigt som muligt.
- Man har ikke noget modvirkende mod nikotin. Hvis man finder ud af det hurtigt, kan man få noget, så den kan kaste op, men det, der først er optaget i kroppen, kan man ikke gøre noget ved, siger Anders Højgaard Tølbøll.
Han fortæller, at nikotin virker som en nervegift, når den kommer ind i kroppen. Det kan mennesker klare i små mængder, men hunde kan blive påvirket på bevægelser og vejrtrækning.
- Hvis det er en lille hund eller en meget ung eller gammel ung, er den ekstra påvirkelig, siger dyrlægen.
Det er ifølge Anders Højgaard Tølbøll ikke ofte, at dyrlægeklinikker får hunde ind med nikotinforgiftning. Historien er dog især for snusbrugere en vigtig lektie om at skille sig sikkert af med de små poser, så de ikke ender med at udsætte dyr for fare.
Og hundeejere bør generelt være opmærksomme på, hvad ens kæledyr spiser, for det kan som i Vickys tilfælde pludselig gå hurtigt i den forkerte retning.
- Man skal tage fat i sin dyrlæge, hvis ens hund begynder at opføre sig anderledes end den plejer. Opkast, ukoordinerede bevægelser, slingren med bagkroppen, svær at kontakte, sløvhed og anderledes vejrtrækning, skal man være opmærksom på, lyder det fra Anders Højgaard Tølbøll.
Godt råd til andre
Hos Lars Henrik Pind fylder savnet af Vicky meget.
- Hun har fulgt mig i tykt og tyndt, og når jeg kigger på det gamle halsbånd eller går tur og tænker på alt det sjove, hun plejede at gøre, så bliver jeg da ked af det, siger han.
Derfor har han også en opfordring til andre hundeejere – og til dem der tager snus:
- Hold dig til stier og veje med din hund, hvor der ikke sidder folk og spytter snus ud.
- Hvis du bruger snus, så tag en pose med at putte det i eller smid dem i en skraldespand. Det er også grimt at se på, når det ligger og flyder, siger Lars Henrik Pind.