Hvad gør man, når fastelavnsfesten er aflyst? Kirke holder den to go

Fredenskirken i Viby kommer forældre til undsætning ved at uddele fastelavnsfester to go, når de skal holde traditionen med deres børn hver for sig.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Fredenskirken i Viby plejer at holde familiegudstjeneste, og bagefter kan man slå katten af tønden.

En fastelavnsfest to go, tak.

Sådan lyder det til fastelavn i år 2021. Forældre og børn er dukket op udenfor Fredenskirken i Viby for at få en fest i en pose.

I år har kirken måttet tænke kreativt for at give børnene en fastelavnsfest. Derfor uddeler de poser fyldt med pynt, kreativitet og overraskelser, blandt andet et puslespil og et fastelavnsris.

- Jeg kan godt lide at pynte op til fastelavn og holde fastelavn, siger Isabella Brobak Mangaard på 8 år til TV2 ØSTJYLLAND.

Hun er en af mange børn, der er dukket op for at hente en fastelavnsfest to go. 

Ingen kæmpe fest i år

Fredenskirken i Viby plejer at stille tønder op udenfor kirken, så børnefamilier kan slå katten af tønden, efter de har fejret familiegudstjeneste i kirken. Men i år er snedækket det eneste, der pryder det tomme område udenfor kirken.

- Det er da mega træls, at vi ikke kan holde en kæmpe fest og stor familiegudstjeneste på søndag, men det er da super sjovt at få lov til at putte en fest ned i en pose til børnefamilier, siger Kirke- og Kulturmedarbejder i Fredenskirken i Viby Christina Lund til TV2 ØSTJYLLAND. 

Og det tyder på, at hjælpen er kærkommen. 

- Det er et super godt initiativ, nu hvor vi ikke kan fejre fastelavn på samme måde som normalt, siger Helena Jensen, som er på barsel, til TV2 ØSTJYLLAND.

Børn har brug for at glæde sig

Sundhedsstyrelsen anbefaler et minimum af aktiviteter. Fastelavn skal holdes udenfor og kun i mindre grupper med nogen, man i forvejen ser.

Ifølge børnepsykolog Jane Maul giver det forældrene en kæmpe opgave, fordi trygheden ved at have en tradition bliver udfordret.

- Forældrene er ved at være slidte, så det kan godt være lidt tungt at skulle opfinde noget, siger børnepsykolog Jane Maul til TV2 ØSTJYLLAND.

Hun forklarer, at det er et kæmpe afsavn for børn at være hjemsendte, fordi de udvikler sig i relationer og fællesskaber. Der er det nemmere for voksne, som er mere færdigbagte.

Hun fremhæver især barnets behov for at blive forstået. Voksne kan nemmere sige ’pyt’, mens børn har brug for at glæde sig til noget. Derfor er Jane Mauls råd til forældre, at de interesserer sig for og anerkender, at deres barn er ked af, at fastelavn er aflyst.

- Der er masser af input til aktiviteter, men det er ikke sikkert, de giver mening for ens barn. Derfor skal forældre prøve at møde barnet, hvor det er, siger Jane Maul.

Isabella Brobak Mangaard kan gå hjem med en festlig pose.

Tilbage i Fredenskirken i Viby har der været en overvældende interesse for initiativet. Kirken havde oprindeligt kun lavet 60 poser, men de endte med at uddele hele 150 poser.

- Det var hyggeligt at komme, siger Isabella Brobak Mangaard og går hjem med fastelavnsfesten i sin hånd. 

Seneste nyt

Dit digitale aftryk

Vi indsamler information for at huske indstillinger, forbedre sikkerheden og analysere statistik. Vi sporer dig ikke systematisk på vores hjemmeside eller på tværs af andre hjemmesider og apps. Du kan altid ændre dit samtykke. Klik på detaljer, hvis du vil vide mere.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her