I Aarhus er rådmændene kun mænd - i København er det omvendt
Mens det fra 2022 kun er mænd, der sidder på de mest magtfulde politiske poster i Aarhus Kommune, så er tendensen den modsatte i hovedstaden.
Man skal kigge langt efter kvinder i toppen af aarhusiansk politik. Efter Dansk Folkepartis Jette Skive har valgt at stoppe som ældrerådmand, og byrådet har konstitueret sig på ny, er det snart kun mænd, der sidder på de mest magtfulde poster.
Og det er et problem, mener direktøren for Aarhus Business College, Gitte Nørgaard.
- Jeg synes, det er ærgerligt, at der kun er mænd i den øverste ledelse i Aarhus Kommune, siger hun til TV2 ØSTJYLLAND.
Det fik for nylig Gitte Nørgaard til at skrive et debatindlæg i Aarhus Stiftstidende.
- Mænd og kvinder tilgår beslutningsprocesser og beslutninger forskellig vis. Og jo bredere et perspektiv, man får på en beslutning, desto bedre beslutning bliver der truffet, konstaterer hun.
Modsat i København
Fra 2022 er både borgmester de fem rådmandsposter i Aarhus besat af mænd. Men kigger man mod hovedstaden er hele seks ud af syv borgmesterposter besat af kvinder.
- Jeg kan ikke se nogen fundamental forskel. Andet end det støtter pointen, at når først kvinderne - eller mændene - er fremme i forreste række, så får de bare flere stemmer. Der er en selvforstærkende effekt i det, siger Gitte Nørgaard.
Og kønsfordeling kan, ifølge Amalie Dahlerup Hermansen, der i 2019 skrev speciale om kønnenes betydning i kommunalpolitik, en afledt effekt.
- Kvinder vægter generelt sundhed, handicap og psykiatri. Det vil sige, de hellere vil have de emner på dagsordenen, end mandlige politikere vil, siger hun til TV2 ØSTJYLLAND.
Første kvinde var en stor historie
På Aarhus Stadsarkiv har man også bidt mærke i tendensen. Her fremhæver stadsarkivar Søren Bitsch Christensen pressens dækning i 1986, hvor socialdemokraten Lone Hindø blev den første rådmand i Aarhus Kommune.
- Hun kommer selvfølgelig på forsiden, for det er jo en kæmpe ting, at der nu er en kvinde i spidsen på en rådmandspost, siger han til TV2 ØSTJYLLAND.
På Aarhus Stadsarkiv lyder vurderingen, at selv når man bladrer mange år tilbage i arkiverne, så har antallet af kvinder i byrådet været noget, der har skabt stor debat.
- Så ligger det godt nok mellem linjerne, at det er for dårligt af mændene, men der er også en tone af, at sådan er det bare at være kvinde. Så løber man ind i problemer, vurderer Søren Bitsch Christensen.
Nuværende rådmand: Primært borgmesterens problem
Men mens blandt andre direktøren for Aarhus Business College, Gitte Nørgaard, problematiserer, at der ikke er ret mange kvinder på magtfulde poster, så er Jette Skive (DF), der lige nu er den eneste kvindelige rådmand i Aarhus, ikke helt enig.
I hvert fald er det ikke et problem for hende personligt, pointerer hun.
- For mig er det ikke et problem. Men det er det for nogen. Men jeg synes jo i særdeleshed, det må være et problem for borgmesteren, at han vælger mænd, når han har kvinder i partiet. Også kvinder, der står højt på listerne og har fået fine valg, siger Jette Skive til TV2 ØSTJYLLAND.
TV2 ØSTJYLLAND ville gerne have lavet et interview med borgmester i Aarhus Kommune, Jacob Bundsgaard (S). Det har ikke været muligt.