I Gellerup er boligblokke blevet revet ned: - Det er langt fra nok

Nikolaj Sørensen er glad for at bo i Gellerup. Men han oplever også, at det er stadigvæk et område, som etnisk danskere ikke vil bo i

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Nikolaj Sørensen har boet med sin familie i Gellerup i syv år.

Slut med ghettoerne.

Sådan lød det mandag fra statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) i årets nytårstale.

Ghettoerne er ifølge statsministeren et arnested for kriminelle bander, der skaber utryghed i gaderne, forsømte børn i skolerne og kommunekasser, hvor udgifterne er større end indtægterne.

Her kan du se eller gense, hvad statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) sagde om ghettoer i sin nytårstale.

Nedrivning bare en begyndelse

I Gellerupparken i Aarhus har man de senere år som en del af Helheldsplanen for området blandt andet revet beton ned for at bryde ghettoen op, men det løser ikke problemerne alene. Det kræver også, at man tager hånd om de sociale problemer.

- Det er fint nok, at statsministeren nævner, at man kan rive noget ned, som vi har gjort. Men det er bare en begyndelse. I sig selv er det langt fra tilstrækkeligt, siger Keld Albrechtsen, der er formand for Brabrand Boligforening.

VIDEO: Det er 50 år siden, at byggeriet af det, der skulle blive Aarhus' nye, luksusboliger begyndte. Gellerupplanen var et topmoderne byggeri. Et sted der havde alt - fra vugge til grav, lød det. Få historien om området her.

Færre unge knægte på scootere

Nikolaj Sørensen har boet i midten af Gellerup i snart syv år. Her bor han med sin kone og sine to børn på fire og syv år.

- Det er dejligt at bo her. Det er et område med mange børnefamilier og store grønne områder, siger Nikolaj Sørensen.

Det er stadigvæk et område, som etnisk danske familier ikke vil bo i, og som de måske helst ikke engang vil færdes i.
Nikolaj Sørensen, beboer, Gellerupparken

I dagligdagen tænker han og familien ikke meget over, at det område, som familien bor i, betegnes som en ghetto.

- Der er færre problemer her end andre steder, jeg har boet. Antallet af unge knægte på scootere er lavere eller på niveau med antallet i Støvring syd for Aalborg, hvor jeg selv er vokset op, siger Nikolaj Sørensen.

- Men det kræver lidt disciplin at se forbi det, siger Nikolaj Sørensen.

Forestillingerne har forandret sig

Selv om der stadig er et stykke vej igen, har han en klar fornemmelse af, at forstillingerne om Gellerup er ved at forandre sig i samfundet.

- Det, tror jeg, hænger sammen med helhedsplanen. Men det er stadigvæk et område, som etnisk danske familier ikke vil bo i, og som de måske helst ikke engang vil færdes i, siger Nikolaj Sørensen.

Flere blokke er allerede blevet revet ned i Gellerupparken. Blandt for at skaffe plads til en boulevard, der løber igennem Gellerup. Det har også betydet, at familier har måttet forlade deres hjem for at gøre plads til forandringerne.

- Mange af de fattigste familier vælger at blive boende i området, hvor de familier, der måske har uddannelse og bedre økonomi, vælger et tilbud et andet sted, siger Keld Albrechtsen.

Se mere i videoen øverst i artiklen.

 

Seneste nyt

Dit digitale aftryk

Vi indsamler information for at huske indstillinger, forbedre sikkerheden og analysere statistik. Vi sporer dig ikke systematisk på vores hjemmeside eller på tværs af andre hjemmesider og apps. Du kan altid ændre dit samtykke. Klik på detaljer, hvis du vil vide mere.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her