Jordens indre skal give varme i østjyske stuer

I 2030 skal 20 procent at aarhusianernes varme komme fra geotermi. Nu skal undergrunden undersøges for, om den kan levere den forventede varme.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Aarhusianernes varme skal gøres grønnere. Her fra Lisbjerg Forbrænding, som det fungerer i dag.

Geotermi skal i 2030 dække 20 procent af aarhusianernes varmeforbrug.

Derfor vil AffaldVarme Aarhus og geotermiselskabet Innargi lave et anlæg, som for første gang bringer geotermi i spil i stor skala.

Geotermi

Geotermi er den varmeenergi, der stammer fra jordens indre. To til tre km nede i Danmarks under- grund er der mange steder 60-80 grader varmt geotermisk vand. 

I et geotermisk anlæg pumpes det varme geotermiske vand op til overfladen, varmen høstes og overføres til vandet i fjernvarmenettet i et lukket kredsløb. Herefter pumpes det geotermiske vand ned i undergrunden igen. Energikilden er uudtømmelig.

Det er netop blevet afsløret på et pressemøde på AffaldVarme i Brabrand. Her løftede blandt andre Aarhus-borgmester Jacob Bundsgaard (S) sløret for planer om et nyt geotermianlæg og bliver EU's største af slagsen.

- I Aarhus har vi et ambitiøst mål om at være en CO2-neutral by i 2030. I dét regnskab betyder varmeforsyningen til borgerne og virksomhederne rigtigt meget. Derfor er det en stor glæde, at Aarhus nu kan tage de første skridt i et meget ambitiøst og grønt projekt, siger borgmesteren i en pressemeddelelse.

Ingen uforudsete udgifter

A.P. Møller-selskabet Innargi skal bygge og drive anlægget, og første skridt er, at der nu bores efterforskningsbrønde i Aarhus, som skal vise, om undergrunden kan levere den forventede varme.

Det er også her, den største risiko med geotermi ligger, hvis ikke undergrunden kan levere den varme i 30 år, som man forventer. Derfor påtager Innargi sig den risiko, så hverken AffaldVarme eller forbrugerne får uforudsete udgifter.

Det her er en historisk dag for fjernvarmen i Aarhus, og jeg er stolt over, at vi kan blive ved med at gøre aarhusianernes varme grønnere
Bjarne Munk Jensen, administrerende direktør for AffaldVarme Aarhus

Varmen bliver grønnere og grønnere

Med anlægget reduceres importen af træpiller med med 55 ton per år, og i Aarhus forventes geotermi at reducere de årlige CO2-udledninger med cirka 165.000 ton.

- Det her er en historisk dag for fjernvarmen i Aarhus, og jeg er stolt over, at vi kan blive ved med at gøre aarhusianernes varme stadigt grønnere, siger Bjarne Munk Jensen, administrerende direktør for AffaldVarme Aarhus.

Tidligere var der også planer om et anlæg i Aalborg, men her trak A.P. Møller Mærsk sig i 2019.

Det skyldtes den model, som Aalborg Kommune havde valgt for samarbejdet, hvor Aalborg Forsyning selv ville stå for driften.

Seneste nyt

Dit digitale aftryk

Vi indsamler information for at huske indstillinger, forbedre sikkerheden og analysere statistik. Vi sporer dig ikke systematisk på vores hjemmeside eller på tværs af andre hjemmesider og apps. Du kan altid ændre dit samtykke. Klik på detaljer, hvis du vil vide mere.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her