Jul på slottet: Dronningens slot står klar efter stor renovering
Hele kongefamilien - på nær prins Joachims to ældste sønner - fejrer julen i Aarhus i år.
Marselisborg Slot har været igennem et travlt år på renoveringsfronten.
Der er blevet skiftet tag på den nordlige side ud mod Mindeparken og bugten, og det arbejde fortsætter i det nye år.
For nuværende bliver der pustet ud, og håndværkerne har skålet i gløgg og ønsket hinanden god jul med visheden om, at slottet bliver klar til at tage imod den kongelige familie fra den 20. december.
Det er kun prins Joachims to ældste sønner, der ikke kommer til Aarhus i julen. Ellers er der fuldt hus - eller slot - i år.
- Det glæder vi os meget til, siger Per Højgaard-Jensen, som har været tilsynsførende på slottet siden 2017.
Det er ham, der har haft ansvaret for den omfattende renovering, der nu er sat på standby, mens stilladset er pillet ned, og alt er ryddet op. Det hele bliver betalt af Salling Fondene, Holch Povlsen Foundation, Systematic og Lindberg Optik.
Regningen lyder på 40 millioner kroner.
- Det er mange år siden, der er sket så meget på slottet som i år, men det lykkedes at komme i mål endnu engang, siger Per Højgaard-Jensen, som dog på et tidspunkt nåede at blive nervøs for, at tidsplanen ville skride.
Der er skiftet lægter, lavet nyt undertag og skiftet tagsten. Det var nødvendigt, da regnen de senere år er trængt ind, så man har været nødt til at tapetsere om i flere stuer. Der blev fundet både råd og svamp i trækonstruktionerne, og man kunne se vandets ødelæggelser på træet under taget.
Senere på sommeren fik spiret på det ene tårn nyt kobber, og det blev isoleret efter nutidens normer.
Tagstenene - 1200 af slagsen - fandt de i præcis samme glans, farve og form som de gamle, hvilket var lidt af et lykketræf. En mand havde dem liggende på lager.
Og så udnyttede håndværkerne, at stilladset var oppe, til også at tage et tjek af vinduer og skorsten.
Marselisborg Slot
Marselisborg Slot i sin nuværende form var en gave fra det danske folk til kongefamilien i forbindelse med tronfølgeren prins Christian den 10. forlovelse med prinsesse Alexandrine i 1897. De er dronning Margrethes farfar og farmor.
Byrådet i Aarhus tilbød gratis at stille området i Marselisborg til rådighed, så der kunne opføres et sommerslot i Jylland.
Slottet blev derfor bygget i årene fra 1899 til 1902.
Det er tegnet af den kendte arkitekt og kongelige bygningsinspektør Hack Kampmann fra Ebeltoft, der også har tegnet en lang række andre bygninger i området: Aarhus Teater, Toldboden på havnen, Rigsarkivet, Katedralskolen, Statsbiblioteket og Den Jydske Handelshøjskole. Derudover står han bag blandt andet Randers Statsskole, Jagtslottet ved Kalø Hovedgård og Politigården i København.
Kilde: Kongehuset.dk
Gran uden lys - som altid
Når medarbejderne på slottet pynter op til jul, bruger de masser af gran til guirlander.
Der bliver også sat juletræer op, og som altid er det uden lys i det grønne. Sådan har det altid været, så sådan skal det blive ved med at være.
Det fortæller anlægsgartnerelev Mie Hørdum Høegh mere om i videoen her:
Kongefamilien rykker som nævnt ind på Marselisborg Slot fra den 20. december. Så ryger flaget op på taget, og Den Kongelige Livgarde foretager sit daglige vagtskifte til middag, som der typisk er hundredvis af nysgerrige øjne, der følger med i.
Det er i øvrigt første gang i fire år, at dronningen holder jul i Aarhus. I julen 2022 var hun uden sine sønners familier og fejrede i stedet jul med sin søster, prinsesse Benedikte, og venner på Djursland.
Og så er det den første jul efter beslutningen om at fratage prins Joachims fire børn deres titler som prinser og prinsesse pr. 1. januar i år. Det udløste en intern konflikt i familien i efteråret 2022, da sagen kom frem i medierne.
Selvom børnenes forældre offentligt udtrykte deres skuffelse og frustration, fastholdt dronning Margrethe beslutningen, som monarken også omtalte i sin nytårstale.
Vagtskifte på Marselisborg
Når den kongelige familie opholder sig på Marselisborg Slot i Aarhus, er parken lukket for offentligheden. Man kan derfor ikke komme længere end til porten, hvor Livgarden holder vagt.
Porten - kaldet Rosenporten - er stedet, hvor man hver dag klokken 12.00 kan se netop Livgarden foretage det daglige vagtskifte, som for mange aarhusianere er en fast tradition at overvære i blandt andet julen.
Garderne marcherer fra Gardergården klokken 11.50 og ned ad Carl Nielsens Vej til Rosenporten.
Kilder: VisitAarhus.dk og kongehuset.dk.