Kaffegal: Vi lægger afstand til eks-ansatte og Favrskov Kommune

Foreningen bag Café Kaffegal anklager eks-ansatte for at være 'langt fra arbejdsmarkedet' og 'ude på at sætte en stopper for Brian Sørensen' - ligeledes beskyldes Favrskov Kommune for svigt

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Foto: Lars Aarø/Fokus

Søndag trådte 13 tidligere medarbejdere fra Café Kaffegal frem for at fortælle om kritisable arbejdsforhold i virksomheden.

Caféen modtager folk, der er psykisk sårbare og er henvist til caféen fra jobcenteret side for at komme tilbage til arbejdsmarkedet.

Men flere af dem, der har været ansat i caféen i et skånejob, fortæller, at ejeren af caféen, Brian Sørensen, udsatte de ansatte for mobning og tyrannisering. Beskrivelser, der går igen i undersøgelser som både Aarhus Kommune og Favrskov Kommune selv har foretaget blandt de fleks- og skånejobbere, som de har sendt til Kaffegal.

En indsigt i sagens akter viser også, at man fra jobcenteret side har ført disse klager videre til politikernes bord i Aarhus Kommune. Klager som man fra kommunens side har vendt det blinde øje til. 

Tirsdag eftermiddag har Café Kaffegal udsendt en pressemeddelelse, som kan læses på deres hjemmeside. Målet er angiveligt at ”udrede åbenlyse misforståelser og fejlagtige fremstillinger," og det er foreningen bag Café Kaffegal, Changemakers, der er afsender af meddelelsen.

I pressemeddelelsen står der blandt andet, at man fra foreningens side tager afstand fra de udtalelser, der kommer fra de 13 tidligere medarbejdere ved Café Kaffegal.

- Sagen om de 13 tidligere ansatte, der nu har stillet sig frem for at ”få sat en stopper for Brian Sørensen” er ganske enkelt undergravende for foreningens videre arbejde med at skabe arbejdspladser for psykisk sårbare borgere, lyder det fra Kaffegals bestyrelse.

13 tidligere medarbejdere fortæller i indslaget her om deres oplevelser på Café Kaffegal. 

De mener, at klagerne 'overordnet set fra en borgergruppe, der i mange henseender er meget langt fra arbejdsmarkedet. Det er foreningens erfaring, at medarbejdere oftest kan have mange udfordringer foruden deres psykiske sårbarhed.'

Kaffegals bestyrelse anklager også klagegruppen for at ikke at have ytret deres utilfredshed ved blandt andet at have 'undladt at skrive under på de årlige kommunale opfølgningsskemaer, hvor de tilkendegav (med deres underskrift), at der ikke var behov for et møde med en sagsbehandler/jobkonsulent. Dette undlod man dog fra klagernes side at gøre."

Derimod forholder bestyrelsen sig ikke til de problemer, som er blevet afdækket i Aarhus Kommune og Favrskov kommunes egne undersøgelser - hvor andre end de klagere, der har trådt offentligt frem - har ytret sig til jobkonsulenter om bekymrende arbejdsforhold. Ej heller bliver der kommenteret på de klager, der er forsat med at lande på Aarhus Kommunes bord frem til december 2017, som er den seneste klage TV2 ØSTJYLLAND har fået aktindsigt i.

Her på TV2 ØSJYLLAND har vi været i kontakt med flere af de tidligere ansatte, som stod frem med deres kritik af forholdene, og de kan på ingen måde genkende den kritik og den udlægning, som foreningen bag Café Kaffegal kommer med i dag.

- Han får os til at fremstå som 'sindsyge', der på ingen måde kan være på en arbejdsplads. Der er dog flere af os, som er tilbage på arbejdsmarkedet. Det er hovedrystede at læse. Flere af de frivillige, som har været der har også givet udtryk for stor utilfredshed omkring arbejdsforholdene på caféen, siger Ann Sørensen, der er én af de 13 tidligere medarbejdere, der er stået frem, til TV2 ØSTJYLLAND.

- Jeg føler direkte, at pressemeddelelsen er et angreb på alle os tidligere ansatte, der har været tilknyttet Kaffegal og som kun har gjort alt for at passe vores arbejde på caféen, siger Per Jensen, der også er en del af den medarbejdergruppe, der har kritiseret Café Kaffegal.

Siden TV2 ØSTJYLLAND har bragt historien om det kritisable arbejdsmiljø på Café Kaffegal har flere tidligere ansatte med kritiske oplevelser ytret sig på mediehusets facebookside - iblandet positive historier fra nogle af de, der har haft positive oplevelser på stedet. De kritiske røster forholder Café Kaffegal sig ej heller til - reaktionerne kan læses her.

Også Favrskov Kommune, der efter flere borgeres klager og et møde med Kaffegals ejer, Brian Sørensen, i 2014 afbrød samarbejdet med Kaffegal, bliver beskyldt for selv at være skyld i problemerne. Favrskov Kommune tilbød i 2014 alle deres 11 borgere at kvitte jobbet på Kaffegal, hvilket syv valgte. I dag er der stadig en borger ansat på cafeen.

- Favrskov Kommune afsatte imidlertid ikke personaleressourcer nok til en grundig forvisitering, flere opfølgende besøg og samtaler mellem virksomhed og borgere. Jobkonsulenten besøgte virksomheden, når der skulle ansættes en ny borger i forløb, og selve visiteringen viste sig i de fleste tilfælde, at det ikke var det helt optimale ’match’. Jobkonsulenten orienterede ikke på noget tidspunkt foreningen om, at der var borgere, som var utilfredse med forløbene. Dette betød, at virksomheden havde modtaget ca. 10 borgere, hvoraf flere havde alvorlige psykosociale problematikker foruden ledighed, og derfor var meget længere fra arbejdsmarkedet end forventet, skriver bestyrelsen bag Café Kaffegal, der består af fem bestyrelsesmedlemmer.

TV2 ØSTJYLLAND har gentagne gange tilbudt bestyrelsesforkvinde Liselotte Strand en mulighed for at svare på kritikken. Det tilbud er der ikke blevet taget imod.

Ejeren af Café Kaffegal, Brian Sørensen, svarer på kritikken i indslaget her. Brian Sørensen har ikke ønsket at uddybe sine svar eller stille yderligere op til interview.

I Café Kaffegals redegørelse - der i sin fulde længde kan læses her -  kritiseres TV2 ØSTJYLLAND også for at bryde de presseetiske regler ved ikke at give Kaffegal og Brian Sørensen den fornødne tid til at svare på kritikken.

- Det er ikke korrekt. Brian Sørensen har haft syv dage til at svare på kritikken. Brian Sørensen har ikke ønsket at uddybe sine svar eller stille op til yderligere interview på trods af, at TV2 ØSTJYLLAND har flere spørgsmål i sagen, men Brian Sørensen har en stående invitation til at blive interviewet, siger indholdschef Louise Pettersson fra TV2 ØSTJYLLAND.

Kristian Würtz, der er rådmand for Sociale Forhold og Beskæftigelse i Aarhus Kommune, har tirsdag aften fortalt, at de nu vil sætte samarbejdet med Café Kaffegal i bero. Se mere i interviewet herunder.

 

Seneste nyt

Dit digitale aftryk

Vi indsamler information for at huske indstillinger, forbedre sikkerheden og analysere statistik. Vi sporer dig ikke systematisk på vores hjemmeside eller på tværs af andre hjemmesider og apps. Du kan altid ændre dit samtykke. Klik på detaljer, hvis du vil vide mere.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her