Kirsten blev vaccineret og så smittet med corona: Her er forklaringen og hvad det betyder for vaccinen
I slut december blev Kirsten Jensen vaccineret mod COVID-19 i forbindelse med sit arbejde på et plejehjem. Nu er hun smittet med corona og bekymret for, hvad det betyder for vaccinationen.
Den 29. december blev i alt 12 plejehjem i Aarhus Kommune vaccineret mod COVID-19. Både beboere og det personale, der var på arbejde den dag, modtog vaccinen.
En af de plejehjemsansatte, der var på arbejde den 29. december og dermed modtog vaccinen sammen med beboerne, er Kirsten Jensen.
Selvom Kirsten Jensen godt var klar over, at man kunne få corona, selvom man havde fået det første skud vaccine, så blev hun alligevel overrasket, da hun 3. januar modtog et positivt svar på en coronatest.
- Der var lidt tvivl for mig, om hvorvidt det første vaccinestik gav en smule dækning eller slet ingen, men jeg vidste godt, at jeg stadig kunne blive smittet, og derfor var jeg også lige så omhyggelig med hygiejne og værnemidler, som jeg hele tiden har været, siger Kirsten Jensen til TV2 ØSTJYLLAND.
Testsvaret var især overraskende for hende, fordi hun havde negative testsvar fra både den 19., 23. og 28. december, og det understreger ifølge hende pointen om, at coronatest kun er et øjebliksbillede.
Derfor kan man smittes efter vaccination
Kirsten Jensen er langt fra den eneste, der både er vaccineret med første skud coronavaccine og samtidig smittet med COVID-19.
Torsdag kom det frem, at fire ansatte og seks beboere på plejehjemmet Kongsgården i Aarhus også er smittet med COVID-19 på trods af at have modtaget vaccinen.
Og det er der ifølge Rune Hartmann, der er professor i immunologi på Aarhus Universitet slet ikke noget mærkeligt i.
Han forklarer nemlig, at hvis man, som det er tilfældet med Kirsten, får symptomer den 2. januar, så er man med stor sandsynlighed blevet smittet den 29. eller 30. december.
Det betyder ifølge ham, at en vaccine modtaget den 29. december ikke har kunnet nå at skabe immunitet i kroppen.
- Det kan tage op til en uge efter vaccination for kroppen at danne antistoffer og cytotoksiske T-celler, som er de stoffer, der beskytter kroppen mod virus, siger Rune Hartmann til TV2 ØSTJYLLAND
Men selvom Kirsten Jensen og de smittede fra Kongsgårdens første vaccineskud ikke nåede at beskytte dem helt mod COVID-19, så kan det stadig vise sig at være en fordel, at de har fået dem.
- Selvom en vaccine ikke forhindrer folk i at blive smittet med corona i den første tid efter stikket, så er det stadig muligt, at den hjælper de smittede til et mildere sygdomsforløb, end hvis de ikke havde fået vaccinen, siger Rune Hartmann
Og indtil videre kunne det i Kirsten Jensen tilfælde tyde på, at der er noget om snakken.
- Indtil nu har jeg haft et mildt forløb, og håber selvfølgelig at det fortsætter med at gå den rigtige vej, siger Kirsten Jensen.
Hvad betyder det for vaccinationen, at man bliver smittet med COVID-19?
Først og fremmest er det vigtigt at nævne, at man aldrig kan vide sig 100% sikker på en vaccine. De godkendte vacciner fra Pfizer/BioNTech og Moderna, som bruges i Danmark, er omkring 95% sikre.
Men den fulde effekt af vaccinerne træder ifølge Sundhedsstyrelsen først i kraft en til to uger efter, at man har fået sit andet vaccinestik.
Ifølge Rune Hartmann, så har andet skud af vaccinen til formål at sikre en længere varighed af den immunitet, som vaccinen giver.
- Vi bliver som mennesker udsat for virus og bakterier hele tiden, og vores krop danner derfor hele tiden antistoffer og T-celler, men jo oftere vi eksponeres for en virus jo bedre antistoffer og T-celler laver vi, siger Rune Hartmann og fortsætter
- Coronavaccinerne er det vi kalder mRNA vacciner, og de er kun i vores krop kortvarigt, og der er derfor en fare for, at kroppen stopper med at lave antistoffer og T-celler. Skud nummer to hjælper kroppen med at ”huske” virussen, så vi bliver immune i længere tid.
I Sundhedsstyrelsens pjece om vaccination fremgår det, at man ikke kan blive vaccineret mens man har COVID-19, men at man sagtens kan blive vaccineret, når man har haft corona.
Sundhedsstyrelsen oplyser desuden, at smitte med coronavirus mellem første og andet vaccinestik ikke har nogen indflydelse på effektiviteten af vaccinen, men kun på hvornår man kan få det andet vaccinestik.
Det er nemlig Sundhedsstyrelsens anbefaling, at man venter med at blive vaccineret til én måned efter overstået sygdom.