Kulturlivet savner en plan: - Vi har brugt en masse penge på at producere forestillinger til gavn for ingen
Dansk kulturliv kræver i et fælles brev til statsministeren svar på, hvornår de igen kan åbne.
Aflyste forestillinger, tomme sale og lukkede døre. Det har længe været virkeligheden på Aarhus Teater, hvor de savner publikum og håber, at de snart kan åbne dørene igen.
Men mest af alt, savner direktør på Aarhus Teater en langsigtet plan for genåbningen af indendørs kulturliv, så de kan planlægge deres arbejde efter det.
Det er de ikke ene om. I dag har mere end 500 kulturinstitutioner sendt et fælles opråb i et åbent brev stilet til Mette Frederiksen. I brevet kræver de svar på, hvor længe nedlukningen skal vare, og hvordan genåbningen vil foregå.
Brevet kommer samme dag, som statsminister Mette Frederiksen på et kort pressemøde meddelte, at der vil være en plan klar for den langsigtede genåbning af Danmark senest den 23. marts.
Kulturbranchens åbne brev
- Over 500 kulturinstitutioner står onsdag sammen i et åbent brev til statsminister Mette Frederiksen. Her efterlyser de en langsigtet plan for genåbningen af kulturlivet.
- Brevet er underskrevet af Dansk Teater, Dansk Live, Danske Koncert og Kulturhuse, Danske Ensembler, Orkestre og Operainstitutioner, Organisationen Danske Museer og Danmarks Biblioteksforening.
Coronakrisen har for Aarhus Teater betydet, at de har måttet aflyse otte forestillinger i løbet af det forgangne år. Otte forestillinger, som de har forberedt nærmest frem til premieren med alt, hvad det indebærer af lyssætning, syning af kostumer og timer i øvelokalet.
- Vi har brugt en masse penge på at producere forestillinger til gavn for ingen, siger direktør for Aarhus Teater, Allan Aagaard, til TV2 ØSTJYLLAND.
Skal være klar til at åbne i morgen
Ifølge ham er hjælpepakkerne skruet sammen, så teateret til hver en tid skal kunne åbne igen. Derfor har forberedelserne til forestillingerne fortsat, mens landet har været lukket ned.
- Det har været en absurd oplevelse, fordi vi har kørt med kortere intervaller, hvor restriktionerne har løbet over 3-4 uger. For at få del i hjælpepakkerne, skal vi hele tiden være klar til, at restriktionerne ophører. Bag facaden har produktionsapparatet kørt for fulde drøn, og vi har produceret forestillinger, og så har vi måttet aflyse i takt med, at nedlukningerne blev forlænget, siger Allan Aagaard.
Med støtte fra hjælpepakkerne har teateret på den måde økonomisk set klaret sig gennem coronakrisen med ’skindet på næsen’, som Allan Aagaard forklarer. Men det er ikke uden konsekvenser.
- Hvis vi havde haft en længere periode, hvor vi vidste, at vi var lukket helt ned, så kunne vi have sparet en masse penge og sparet på hjælpepakkerne, siger han.
Svært at bevare motivationen
De mange aflyste forestillinger og usikkerheden om de næste projekter slider ikke kun på pengepungen. Også motivationen er udfordret på teateret, hvor de efterhånden ikke selv regner med, at deres arbejde vil se dagens lys.
- Det er svært at bevare motivationen. Vi tror knap nok selv på det, fordi vi har en fornemmelse af, at restriktionerne bliver forlænget. Vi beder vores medarbejdere om at lave noget, der ikke giver mening, siger Allan Aagaard.
Også lystekniker på Aarhus Teater Anders Tinggard finder situationen frustrerende.
- Vi prøver at holde gejsten oppe og prøver at gøre vores bedste for at komme frem til et godt resultat, men det er enormt svært, når man godt ved, at det ikke bliver til noget, siger han til TV2 ØSTJYLLAND.
Alligevel er han glad for, at han trods alt har mulighed for at gå på arbejde. Han har i løbet af det seneste år kun været hjemsendt i seks uger.
- Der er altid vedligeholdelse og reparationer. Men det er også svært på ottende måned, siger Anders Tinggard.
Politisk pres for en afklaring
Kulturlivet har længe efterlyst en langsigtet plan for genåbningen.
Og også fra politisk side har der været lagt pres på Kulturminister Joy Mogensen.
I sidste uge var hun kaldt i samråd af Venstre og SF for at svare på mulighederne for til sommer at afholde større events som festivaler og folkemøder. Her lød opfordringen fra kulturministeren, at man bør ’planlægge forsigtigt’.
En udmelding, der efterfølgende mødte kritik fra blandt andet formand for Samsø Festival, Thomas Jacobsen.
- Jeg synes ikke, vi fik noget helt kontant svar på, om der er en hånd under os, og om vi kan gå videre med at lave aftaler og planlægge, siger han til TV2 ØSTJYLLAND.
Det samme mangler biografchef ved Hornslet Biograf, Ole Thordahl Poulsen, også svar på. Det fortæller han til TV2 ØSTJYLLAND onsdag aften.
Hvad vil det betyde for dig, hvis du kunne få en pejling?
- Det vil gøre, at jeg får en rækkefølge og prioritering, for jeg kan ikke bare sætte en film på fra dag et. Vi skal lægge program, og jeg skal have nogle datoer meldt ud fra filmselskaberne. Det er den møde vi arbejder på. Det er hele fødekæden, siger han.
Hvis du kunne få lov at aflevere et ønske til politikerne på Christiansborg, hvad skulle det så være?
- Nummer et vil være, at jeg får en dato, men det regner jeg ikke med, at jeg får den 23. marts, men jeg vil gerne vide, hvor jeg ligger på listen, siger han.
Den afklaring venter de fortsat på. Derfor er dansk kulturliv altså i dag gået sammen om et brev til statsministeren.
Over for DR henviser Statsministeriet til Kulturministeriet. Kulturminister Joy Mogensen skriver til DR:
- Jeg vil ligesom kulturinstitutionerne gerne have åbnet Danmark igen. Selvom vi stille og roligt er begyndt at åbne samfundet, så står vi dog stadig i en situation, hvor det skal gøres med omtanke. Hvis vi åbner for meget, kan hospitalerne blive overbelastet. Derfor kan det hele ikke åbnes på én gang.
- Der skal ikke herske nogen tvivl om, at regeringen prioriterer kulturlivet højt, og at kulturinstitutionerne indgår i de samtaler om en genåbning, som regeringen fører med Folketingets partier.