Kvindelig advokat frygter, at udvandet #metoo vil skabe vatnisser og Berlingo-mænd

Kvinde og advokat mener, at mænd, der ikke har begået et strafbart forhold, risikerer at blive udskammet for hændelser år tilbage.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Kirsten Therkelsen frygter, at "det tynde øl, der er fulgt med dele af metoo-debatten" vil fratage mange mænd modet til at flirte.

En hånd på et lår.

Sådan skal den sag, der i denne uge har ført til, at Morten Østergaard nu er tidligere formand for De Radikale angiveligt have startet.

Morten Østergaards formandsfald har fredag fået et nyt perspektiv - se facebookopslag længere nede i artiklen - men den startede ifølge de involverede med en hånd på et lår for 10 år siden.

Kirsten Therkelsen er interviewet inden de nye oplysninger fra Morten Østergaards side.

Hvis en mand lægger en hånd på mit lår, skal jeg nok flytte den, hvis jeg ikke vil have den der.
Kirsten Therkelsen, advokat

Morten Østergaard er en af flere mænd, der er kommet i uføre, efter at tv-vært Sofie Linde ved 'Zulu Comedy Galla' i august brugte anledningen til at fortælle om sexchikane i begyndelsen af sin karriere.

Morten Østergaard fortæller fredag, at flere kvinder har følt sig udsat for uønsket seksuel kontakt fra hans side i festligt lag. Billedet her er taget onsdag, hvor Østergaard trækker sig som formand for De Radikale. Foto: Martin Sylvest - Ritzau Scanpix

Kvinder har selv et ansvar

Kvinder skal være forsigtige med at fralægge sig al ansvar og gøre sig selv til ofre, mener advokat Kirsten Therkelsen fra Aarhus.

I et offentligt facebookopslag i forlængelse af detroniseringen af Morten Østergaard skriver hun følgende:

"Mange af de mænd, der bliver stemplet lige for tiden, er mænd, der har givet kvinder komplimenter og har flirtet. Måske over kvindens grænse, men ikke over straffelovens grænse."

Kirsten Therkelsen ser gerne, at kvinder i denne tid husker at passe på mænd.

- Jeg frygter, at en masse skønne mænd bliver ofre. Ikke for sexismedebatten, for den er vigtig, men for det tynde øl, der er fulgt med dele af metoo-debatten. Det er os selv, der har ansvaret for, hvordan vi opfatter ting, og hvordan vi agerer på det. Hvis en mand lægger en hånd på mit lår, skal jeg nok flytte den, hvis jeg ikke vil have den der, siger hun til TV2 ØSTJYLLAND og fortsætter:

- Vi har med vores talte sprog og kropssprog et ansvar for at gøre opmærksom på, hvor vores grænser går. Hvis en mand så ikke forstår det, må vi skrue bissen på. Og omvendt har manden selvfølgelig et ansvar for at lytte til alle de signaler, der bliver sendt. Og det kan langt de fleste jo heldigvis godt finde ud af.

Kirsten Therkelsen blev uddannet jurist ved Aarhus Universitet i år 2000. Hun er mor til fire børn. Foto: Privat

Mental kastrering

Kirsten Therkelsen mener, som kvinde og advokat, at mænd, der ikke har begået et strafbart forhold, i øjeblikket risikerer at blive udskammet på grundlag af hændelser, der ligger mange år tilbage og som er baseret på en subjektiv vurdering.

- Det er ikke gratis at komme med så alvorlige anklager, der kan få så alvorlige konsekvenser. Mænd risikerer at miste deres job uden at have mulighed for at give sin egen version af sagen, og uden nogen chance for reelt at kunne lukke sagen igen, siger hun til TV2 ØSTJYLLAND.

Jeg vil hellere have en såkaldt Berlingo-mand end en umoden bad boy.
Museumsdirektør for Kvindemuseet i Aarhus, Julie Rokkjær Birch

Kirsten Therkelsen er bange for, at de krænkelsessager, der dukker op for tiden, mentalt kan kastrere mænd.

- Jeg frygter, at det vil fratage mange mænd modet til at flirte og give komplimenter og være frimodige, selvfølgelig inden for lovens grænser. Jeg mener, der skal være plads til en kæk bemærkning, og jeg frygter, at vi får nogle kedelige vatnisser og Berlingo-mænd, siger hun til TV2 ØSTJYLLAND og fortsætter:

- Jeg mener ikke, der længere er et misforhold mellem mænd og kvinder som følge af kønnet. Der kan være et misforhold som følge af den magt, en given stilling giver, men som køn er kvinder, i min optik, lige så handlekraftige som mænd.

De allerfleste mænd kan sagtens finde ud af at flirte, og det kan kvinder også, skulle jeg hilse at sige, lyder det fra direktør for Kvindemuseet i Aarhus Julie Rokkjær Birch.

Kirsten Therkelsen, hvor vil du sætte grænsen for, hvad en mand kan tillade sig, når det gælder forholdet mellem mænd og kvinder?

- Det er fuldstændig situationsbestemt. Det er selvfølgelig helt klart, at det skal være inden for lovens rammer, men ud over det, må det helt komme an på situationen.

Ikke blot kække bemærkninger

Direktør for Kvindemuseet i Aarhus og debattør Julie Rokkjær Birch mener også, at der skal være plads til en kæk bemærkning. Ifølge hende nedvurderer man ofte mænd i sexismedebatten.

- De allerfleste mænd kan sagtens finde ud af at flirte, og det kan kvinder også, skulle jeg hilse at sige. Grunden til, at der nu er en reaktion, er, at det ikke blot handler om kække bemærkninger, men om magtforhold og herskerteknikker, siger hun til TV2 ØSTJYLLAND.

"Jeg synes, at kvindekampen er rigtig vigtig, og jeg er stolt af at bo i et land, hvor så mange kvinder har taget kampen før mig." Foto: Privat

Kirsten Therkelsen og Julie Rokkjær Birch ser begge, omend ud fra et forskelligt perspektiv, tegn på, at mænd kan have det svært i den tid, vi lever i.

- Jeg tænker ofte på, at der er meget lidt plads til at være mand, uden at du er mand på en forkert måde. Kvinder har i mange årtier vundet nyt terræn, mens mænd ikke har lavet den samme bevægelse den anden vej. Kvinder er på arbejdsmarkedet, men står stadigvæk for det meste i hjemmet og i forhold til børnene, siger Julie Rokkjær Birch og fortsætter:

- Hvis nogle mænd lever i en forståelse af sig selv som forsørgere, opstår der lidt forvirring, for når kvinder kan det hele, hvordan skal manden så markere sig.

Kvindemuseet omhandler kønsproblematikker, ligestilling, krop og seksualitet. Foto: Kvindemuseet

Hellere Berlingo end bad boy

Mens de kvinder et stykke hen ad vejen er enige, falder udtrykket "Berlingo-mænd" Julie Rokkjær Birch for halsen.

- Jeg synes faktisk, det er ret nedladende og dybt gammeldags udtryk. Det bidrager til en stereotyp maskulinitet. Hvorfor skal mænd, der er forældre og tager ansvar, nedvurderes? Jeg vil da hellere have en såkaldt Berlingo-mand end en umoden bad boy, lyder det fra kvindemuseumsdirektøren.

Hashtagget #MeToo stammer fra 2017, hvor det spredte sig på sociale medier. #MeToo benyttes til at oplyse om eller anklage personer for seksuel chikane eller seksuelle overgreb.

Seneste nyt

Dit digitale aftryk

Vi indsamler information for at huske indstillinger, forbedre sikkerheden og analysere statistik. Vi sporer dig ikke systematisk på vores hjemmeside eller på tværs af andre hjemmesider og apps. Du kan altid ændre dit samtykke. Klik på detaljer, hvis du vil vide mere.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her