Lidt sværere at sælge Aarhus-lejligheder
Det er især de ældre lejligheder i det centrale Aarhus, som kan opleve længere liggetid
Priserne for både huse og lejligheder på det danske boligmarked stiger for tredje måned i træk.
Det viser nye tal fra Danmarks Statistik for salg af huse og lejligheder i første kvartal.
Mens priserne stiger, så bliver der solgt færre ejerlejligheder. Handlen med ejerlejligheder er faldet med 8,9 procent i første kvartal i år i forhold til samme periode året før.
- Et prisniveau for ejerlejligheder i København og Aarhus hvor færre har mulighed for at være med, er formentlig årsagen til det faldende antal handler, skriver cheføkonom i Arbejdernes Landsbank Signe Roed-Frederiksen i en kommentar.
- Så selvom antallet af handler forsat ligger på et solidt niveau, skal vi vænne os til, at det bliver lidt sværere at komme af med boligen i år, end det var sidste år, siger hun.
Læs også:
Ældre lejligheder er svære
I Nybolig Aarhus C kan man godt genkende billedet af, at især lejligheder af ældre dato kan tage lidt længere tid at sælge.
- Køberne har meget at vælge og vrage imellem. De tager sig bedre tid nu. Sidste år følte de sig mere pressede, siger Bjarke Ankjær, partner i Nybolig Aarhus C.
- Der er kommet mange nybyggede projektboliger til salg i Aarhus. Blandt andet i Ceres byen og på havnen.
De mange nybyggerier presser markedet for ældre lejligheder på eksempelvis Frederiksbjerg og i Øgaderne. Det er der en naturlig forklaring på, mener Bjarke Ankjær:
- Kvadratmeterpriserne på brugte lejligheder ligger meget højt og er tæt på priserne på nybyggede boliger, siger han.
I Aarhus C koster en ældre lejlighed pr. kvadratmeter i øjeblikket omkring 37.000 kr. I Ceres-byen kan man købe til 39-40.000 kr. pr. kvadratmeter. Når prisforskellen er så lille, vælger mange én af de nybyggede lejligheder.
- Man får en god sikkerhed i de nybyggede boliger i forhold til istandsættelser og renovering. I en ældre bygning kan der komme alle uforudsete ting, lyder det fra Bjarke Ankjær.
Stigende priser
Selvom der blev solgt lidt færre lejligheder i første kvartal i år sammenlignet med sidste år, går det fortsat opad for priserne på ejerlejligheder.
Efter de første tre måneder af 2018 er priserne på ejerlejligheder gennemsnitligt steget med 2,3 procent, når man sammenligner med samme periode i 2017. Priser på huse er tilsvarende steget 2,9 procent.
Læs også:
I marts alene lyder prisstigningen på 0,6 procent for lejligheder og 2,0 procent for huse.
Nye låneregler fra 1. januar skulle dæmpe prisstigningerne. Men det er ikke sket i det omfang, som det var ventet.
- Det kan i stedet skyldes, at der lige nu er gode forudsætninger for højere boligpriser: rekordhøj beskæftigelse, stigende realløn og ikke mindst fortsat lave renter, siger økonom i Dansk Erhverv Kristian Skriver.
De nye regler, der trådte i kraft fra årsskiftet, begrænser adgang til de mere risikable boliglån for husstande med høj gæld i nogle områder.