Mads' robotarm skal rydde op i Aarhus Å
Det flyder med affald i åen i Aarhus, men nu har kommunen taget et nyt våben i brug, der skal sikre at tomme dåser, slikpapir og plastik ikke når ud til havnen og gør skade i verdenshavene.
Slikpapir, bordtennisbolde og øldåser.
Der er næsten ikke grænser for, hvad man kan finde af skrald i åen i Aarhus midtby.
Men nu skal det være slut.
Derfor er Aarhus Kommune lige nu i gang med at teste en robotarm, der kan fjerne affaldet fra åen, inden det siver videre ud til havnen og forurener verdenshavene og skader dyrelivet.
- Dyrene kan jo ikke gøre for, at vi mennesker sviner, som vi gør, og det var jo det, som var tanken; om jeg kunne finde en løsning, der på en nem og elegant måde samlede det op og fik det op på kajkanten. Det var egentlig grundstenen, og det var grundtanken ved det, fortæller Mads Tranders Nielsen, der er opfinderen bag robotarmen.
Overfører affaldet til affaldscontainer, hvor det kan sorteres
Mads Tranders Nielsen har arbejdet på ideen i tre år, som han nu kan se i aktion ved Åboulevarden i Aarhus.
Robotten her hedder SeaProtectorOne, og med sin lange arm fanger den alt fra øldåser til slikpapir, hvorefter den hver anden time sender det videre til en affaldscontainer, hvor det kan sorteres.
Og skulle der komme en kajakroer eller en fugl forbi, sørger termiske kameraer for, at de kan passere.
- Så rejser den sig op og kører ind, og den kommer ikke ud, før der er fri bane igen, forklarer Mads Tranders Nielsen.
En del af en større grøn omstilling
Robotten har indtil videre renset åen i Aarhus i en uge.
I den tid har armen hævet mellem 50-70 stykker affald op om dagen. Og det er tal, som Aarhus Kommune vil tage med sig i deres indsats mod byens forurening af verdenshavene.
Samarbejdet mellem Aarhus Kommune og Mads Tranders Nielsens virksomhed er nemlig en del af en større grøn omstilling, som Aarhus Kommune har sat i gang under navnet 'Aarhus Omstiller'.
- Mit håb for robotten er, at vi får en indsigt i, hvad det er for noget affald, der flyder ud, hvor store mængder det er, og at vi kan bruge det til at tage bestik af, hvad vi skal lave som den endelige løsning, siger Kim Gulvad Svendsen, der er driftschef i Teknik og Miljø i Aarhus Kommune, til TV2 ØSTJYLLAND.