Malene lagde pædofilisigtet på nettet: Jeg vil gøre det igen
En blogger har ulovligt lagt navn og billede på Facebook af en østjysk mand, som er sigtet for pædofili. Det er et stort problem for samfundet, mener en advokat
”Her er det klamme kneppeaffald, som voldtog en fireårig pige forleden”.
Et opslag med navn og billede af en sigtet mand i en sag om overgreb mod et barn i en aarhusiansk børnehave er blevet delt knap 7.000 gange på Facebook. Det på trods af, at der er navneforbud i sagen.
Nu har Fyns Politi valgt at rejse en sag mod bloggeren Malene Staal, der stod bag det meget delte opslag.
Hurtige til at hænge folk ud
For det er forbudt for privatpersoner at bryde et navneforbud i retssager, men det sker i stigende omfang på sociale medier, hvor danskerne med et klik deler selvtægtsopfordringer og navne på sigtede i kriminalsager samt pårørende.
- Vi ser en del af de her sager, hvor man er meget hurtig på tasterne til at hænge folk ud. Det er et problem som samfund. Vi skal tage det her alvorligt, for det kan gå ud over uskyldige, siger Peter Lind Nielsen, advokat med speciale i medie- og presseret fra firmaet Bird & Bird i Aarhus.
Kidnappet fra børnehave
Sagen, der bragte bloggeren Malene Staals blod i kog, fandt sted tilbage i juni måned, hvor en 4-årig pige blev fjernet fra en børnehave i Aarhus. En 33-årig mand sidder stadig varetægtsfængslet og er sigtet for sexovergreb. Men det navneforbud, som pressen efterlevede, og det faktum, at manden ikke endnu var dømt, gjorde ikke indtryk på Malene Staal.
- Først så gjorde det mig simpelthen så ked af det. Virkelig ked af det. Jeg har selv en datter på tre år og en datter på fem år. Det gjorde mig ked af det og vred, siger Malene Staal til TV2 ØSTJYLLAND.
Hun besluttede sig for at dele et billede og navnet på den sigtede i et offentligt opslag på Facebook. Opslaget er delt næsten 7.000 gange.
- Jeg har overvejet at få trykt t-shirts med hans billede på og så gå rundt med det, siger Malene Staal.
Højere straffe og offentligt register
Kommentarerne til opslaget er hårde. Flere handler om selvtægt. Opfordringer til at kastrere manden eller dræbe ham. Malene Staal mener, at det er fordi, de pædofile slipper for let, når det handler om strafudmåling.
- Jeg synes, der skal være hårdere straffe, men også, at de skal være offentlig kendt, siger Malene Staal.
Hun mener ikke, at politikerne gør nok for at slå hårdere ned på pædofili.
- Det er fordi, vi har den der berøringsangst. Vi gør ikke ting, vi taler om det. Vi taler det til døde, og der er ingen handling bag. Det er skræmmende, for jeg har også børn, siger Malene Staal.
Politiet har sigtet Malene Staal for at offentliggøre navn på den sigtede, selvom der er navneforbud, men det holder ikke Malene Staal tilbage.
- Hvis der kommer flere pædofile min vej, hvor jeg er overbevist om, at de har gjort det – så vil jeg hænge dem ud. Til hver en tid, siger Malene Staal.
Skadeligt for samfundet
Loven er klar, når det handler om at offentliggøre navn eller billede af personer, som er sigtet i en sag og ikke dømt.
- Et navneforbud eller referatforbud, det gælder alle – både som medie og privatperson og opslag til offentligheden. Det må man ikke, og det er bødebelagt. Det er derfor vi har persondataloven, som sætter en prop i. Det er ikke op til private mennesker at dele den her slags, hvis vi skal efterforske noget kriminalitet, så er det politiet, der skal gøre det, siger Peter Lind Nielsen.
Rammer familier
Derudover skal man tænke sig om, når man kommer med trusler over nettet. Det påvirker ikke kun de anklagede, men også deres familier.
- Det er jo helt i orden at have en diskussion og mene, at pædofile får for lav straf, og det kan ikke være rigtig, at der ikke er et register over dem. Den samfundsdebat er ok, man skal bare passe på, at meget hurtigt tager det overhånd, og så får man et sprogbrug, som opfattes som trusler og så risikerer man selv at få en sag på halsen, siger Peter Lind Nielsen.
Men det er risikabelt, når man vælger at dele ulovlige ting på de sociale medier.
- Dels kan det gå ud over nogle uskyldige og dels så bliver det et samfund, som vi skal diskutere, er det sådan et samfund vi vil leve i, hvor alle kan lave deres egne strafferegister og haderegister. Jeg mener ikke, at vi skal have sådan et samfund, siger Peter Lind Nielsen
Dialogkaffe fører ingen steder hen
Malene Staal ved godt, at hun bryder loven, men politikerne gør ikke nok for at straffe de pædofile, mener hun.
- Vi kan drikke dialogkaffe fra Fairtrade her fra og til juleaften, men det sker der ikke en skid ved. Der er ikke sket en skid, siger hun.
Hvis vi nu er fem millioner mennesker, der skal dømme eller hænge folk ud. Er det vejen frem?
- Hvis der er fem millioner mennesker til at dømme pædofile, så tror jeg også, at pædofile vil tænke sig om en ekstra gang – og tænke, er det måske det værd, at min gamle tante Erna, som har elsket mig hele mit liv, finder ud af, at jeg godt kan lide at pille ved børn, siger Malene Staal.
Men tror du, de tænker sådan? Er de ikke så syge?
-Nej, det tror jeg bestemt ikke de er, siger Malene Staal.
Er der ikke en risiko for, at der er uskyldige, der bliver hængt ud på den her måde?
- Jo, selvfølgelig er der en risiko for, at uskyldige bliver hængt ud. Men risikoen for at de helt slipper fri, fordi det er de folkevalgte, som sidder derinde på Christiansborg, som skal være klogere end alle os andre, slet ikke er i takt med den udvikling, der sker, siger Malene Staal.
Bøde på 5.000 kroner
Bøden for at overtræde persondataloven ligger typisk på 5.000 kroner. Fyns Politi oplyser, at de har sigtet Malene Staal i henhold til straffelovens paragraf 264, stk D for uberettiget at have lagt billeder op på Facebook. Hun har erkendt dette. Fyns Politi har ikke sigtet andre.
Det er sjældent, at der bliver rejst sager om udhængning på facebook. I en meget omtalt sag fra juni fik en 35-årig kvinde dog en bøde på 5.000 kroner for at dele et billede på Facebook af en blotter.
Den 35-årige kvinde havde lagt et billede ud på Facebook af en mand, som hun mente, havde blottet sig for hendes datter og en af datterens veninder. Billederne af den formodede blotter lagde hun ud i et opslag på Facebook, som blev delt mere end 1.000 gange.
Øverst kan du se hele indslaget om Malene Staal, der er blevet sigtet for at offentliggøre navn og billeder af en person, som hun mener, er skyldig i pædofili.