Malling tænder lys for dræbte Freyja
I Malling står lokalsamfundet sammen. Med lys og blomster mindes de 43-årige Freyja Egilsdottir Mogensen.
Lys, roser, tulipaner, kort og en perleplade formet som et hjerte.
I dag, fredag, er det en uge siden, at 43-årige Freyja Egilsdottir Mogensen fra Malling syd for Aarhus blev slået ihjel af sin 51-årige tidligere samlever.
Nu mindes hun af byens borgere, der ved græsarealet uden for Malling Kirke er begyndt at strømme til for at tænde lys for Freyja.
- Vi kendte Freyja rigtig godt, så bare det at komme og vise, hvor meget hun egentlig betød for os. Det betyder alt, fortæller Mette Moosdorf, der er tidligere studiekammerat med Freyja på sosu-uddannelsen, til TV2 ØSTJYLLAND.
Siden klokken 12.00 har det været muligt at komme forbi, og det vil også været muligt resten af weekenden. Omkring klokken 16.00 fortæller TV2 ØSTJYLLANDS reporter på stedet, at der er tændt cirka 50 lys.
Tidligere studiekammerater mindes ved at tænde lys
Mette Moosdorf var sammen to andre tidligere studiekammerater til Freyja på sosu-uddannelsen forbi for at tænde lys uden for kirken i Malling.
- Det er så surrealistisk. Det er ikke gået op for os endnu, siger Mette Moosdorf.
De tre studiekammerat var tidligere på ugen med ude og lede efter den 43-årige kvinde.
- Det er en sorg, som vi ligesom mange andre skal have bearbejdet, og det er slet ikke til at forstå endnu. Og bare den måde, det er sket på, det er meget meget svært at sætte sig ind, siger Steffen Petersen fra Randers, der også er tidligere studiekammerat til Freyja.
Savnet er stort. Ifølge Steffen Petersen var hun en meget kærlig person.
- Hun var super kærlig. Hun hjalp os altid i skolen, og når vi ikke kunne finde ud af vores lektier. Hun stræbte virkelig efter at blive sosu-assistent. Hun var en fantastisk kvinde, siger han.
Sender også de efterladte en tanke
Freyja Egilsdottir Mogensen efterlader sig flere børn, og det er også for dem lysene sættes, da byens borgere ønsker at vise medfølelse, respekt og håb for de efterladte.
Der er stillet fakler op, som markerer, hvor lysene kan stilles.
Tanken er, at lysene skal brænde hele weekenden.
En ny sorgkultur
Denne måde at vise sin sorg på er en tendens, som man i højere grad ser nu end tidligere i det danske samfund, fortæller Mai-Britt Guldin, der er seniorforsker i sorg på Aarhus Universitetshospital.
- Det er noget, vi i stigende grad ser. Det giver et fælles kollektivt udtryk, når der bliver arrangeret fakkeloptog og blomsternedlæggelser. Det er alt sammen et udtryk for, at vi sørger kollektivitet og et fællesskab samtidig med, at vi viser sympati, siger hun til TV2 ØSTJYLLAND og fortsætter:
- Der er også en politisk besked i det, om at det her ønsker vi ikke at se i vores samfund, siger hun.
Samtidig giver det også et rum for at vise, at man er berørt.
- Vi ved at sorg, som er svær og tung, lindres, når der er fællesskaber, hvor det er ok at vise, man er i sorg.