Mathilde delte sin hobby - nu har 17 millioner liket hendes opslag

20-årige Mathilde Fog Lisvad havde store problemer med koncentrationen indtil hun begyndte at tegne.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Mathilde har selv tegnet bamsen her, som hun har fået produceret.

I femte klasse blev Mathilde Fog Lisvad diagnosticeret med ADHD, og derfor besluttede hun sig for at skifte skole for at få mere hjælp til at forstå sin diagnose.

- Jeg tror, jeg havde de samme udfordringer som andre, der også har ADHD. Det her med at koncentrere sig i skolen, huske at række hånden op, ikke forstyrre, ikke larme og sidde stille på stolen, siger den nu 20-årige Mathilde Fog Lisvad til TV2 Østjylland.

Hun erindrer at være blevet smidt ud fra undervisningen i skolen og utallige forældremøder, hvor Mathilde og hendes forældre fik at vide, at hun ikke kunne koncentrere sig og sidde stille, og at hun skulle opdrages bedre. 

Men i den nye klasse fandt hun en metode, der kunne skabe mere ro i hendes hjerne. Hun begyndte at tegne.

- Da jeg fandt glæden ved at tegne, fandt jeg også den her indre ro i mig selv. Det, at sidde og tegne, giver mig muligheden for at multitaske. Jeg kan ikke rigtig multitaske med særlig mange ting, men jeg kan godt sidde og tegne og lytte til folk, der taler, siger Mathilde Fog Lisvad.

Hvad er ADHD?

  • Personer med ADHD har en biologisk forstyrrelse i de dele af hjernen, der styrer opmærksomhed, motoriske aktivitet og impulsivitet. Det betyder, at de har svært ved at koncentrere sig og holde opmærksomheden, og de udsætter ofte opgaver. Mange er desuden hyperaktive og impulsive.

  • I Danmark har 4,5 procent af børn og unge mellem 10 og 24 år en ADHD-diagnose. Der er langt flere drenge end piger, som har diagnosen. Flere studier peger dog på, at ADHD hos særligt piger er underdiagnosticeret, og at den reelle forekomst derfor er højere. 

Kilde: Psykiatrifonden.

Millioner af likes på TikTok

Mathilde fortsatte med at tegne, blev dygtigere, og da hun i 2020 begyndte at lægge små videoer af sine tegninger på det sociale medie TikTok, fandt hun ud af, at andre var vilde med hendes kreative illustrationer.

- Det, der drev mig til at tegne hver dag, var, at jeg begyndte at poste på TikTok. Der lavede jeg videoer med alle mulige sjove, skøre ting, siger hun og fortsætter:

- Jeg fik visninger på diverse videoer, jeg uploadede på TikTok, og folk bad om, at jeg skulle tegne forskellige ting for dem.

I skrivende stund har den unge kvinde 780.000 følgere på TikTok, og de mange videoer, hvor hun tegner, har affødt mere end 17,5 millioner likes.

Fra TikTok til tatovør 

De mange positive kommentarer og forespørgsler på TikTok gav Mathilde Fog Lisvad endnu mere blod på tanden for arbejde med tegninger og kreativitet. Derfor søgte hun sidste år ind som tatorvørelev hos Tattoo Studio 96 i Aarhus, hvor hun nu har været ansat i fem måneder. 

- Det giver mig mulighed for at være kreativ og for at få betaling for at være kreativ på daglig basis, siger Mathilde Fog Lisvad.

I jobbet som tatovør kan hun samtidig holde fast i de positive effekter, som det kreative arbejde giver på hendes ADHD-symptomer. Hun understreger dog, at det ikke kan gøre det ud for medicin.

- Det er ikke selvmedicinering at tegne, for det har ikke den samme effekt, som ADHD-medicin kan have. Det er mere et værktøj til at hjælpe mig med at koncentrere mig, siger Mathilde Fog Lisvad.

Mathilde har selv flere tatoveringer på kroppen.

Mange kan få glæde af at bruge hænderne 

Et værktøj som Mathildes tegning er noget, mange mennesker kan få glæde af.

Det fortæller Anne Kirketerp, der er uddannet håndarbejdslærer, psykolog og ph.d.

- Så snart vi sætter os til at tegne, snitte, lave mad eller tømme tagrenden, så bliver aktiviteten i bestemte centre i hjernen mindsket. Så grubler vi ikke længere, og så har vi ikke længere overskud til at tænke negative tanker, siger Anne Kirketerp til TV2 Østjylland.

Hun holder til i Rønde og står bag teorien om 'Craft Psykologien', der beskriver, hvordan håndarbejde og håndværk kan have gavnlig virkning for menneskers sundhed og trivsel.

- Craft kan lindre psykisk mistrivsel for folk, der har udfordringer. Det er for alle mennesker, som ønsker at bevare trivsel. Men også dem, der ønsker at lindre mistrivsel, siger Anne Kirketerp.

Hun fortæller, at man kan opnå gavnlige effekter ved forskellige former for håndarbejde som at strikke, hækle, bygge og tegne. Mens spil på telefoner og iPads ikke giver de samme fordele.

- På en telefon er du passiv, og du lader dig underholde. Når man slukker, vil de fleste have en oplevelse af, at man ikke har fået så meget ud af det. Man er ikke blevet dygtigere og mere afslappet, siger Anne Kirketerp.

Seneste nyt

Dit digitale aftryk

Vi indsamler information for at huske indstillinger, forbedre sikkerheden og analysere statistik. Vi sporer dig ikke systematisk på vores hjemmeside eller på tværs af andre hjemmesider og apps. Du kan altid ændre dit samtykke. Klik på detaljer, hvis du vil vide mere.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her