Millionstøtte til forskning i aggressiv blodkræft hos børn: Flere skal overleve

En overlæge på Aarhus Universitetshospital har fået bevilliget fire millioner kroner til forskning i leukæmi hos børn og unge.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Flere børn og unge med leukæmi skal overleve. Foto: Henning Bagger - Ritzau Scanpix

Hver fjerde barn, der får akut myeoid leukæmi (AML), overlever ikke blodkræftsygdommen.

Det skal der laves om på, mener de hos Børnecancerfonden. De har derfor bevilliget fire millioner kroner til overlæge Henrik Hasle fra Aarhus Universitetshospital. Pengene skal bruges til tre forskningsprojekter, der på forskellige måder kan styrke behandlingen af blodkræften.

- Det betyder rigtig meget, for nu har vi mulighed for at lave nogle projekter, som kan få en betydning for fremtidens leukæmipatienter, så vi kan tilbyde dem en bedre og mere effektiv behandling. Vi vil gerne prøve at finde nogle måder, hvorpå vi kan helbrede de sidste, siger Henrik Hasle, overlæge og dr.med. på afsnittet for blod og kræftsygdomme på Børn og Unge, Aarhus Universitetshospital.

Overlæge Henrik Hasle står i spidsen for de tre forskningsprojekter. Han har mange års erfaring med AML.

Dårligere overlevelse ved AML i forhold til andre leukæmi-sygdomme

AML er kendetegnet ved at være aggressiv og traditionelt vanskelig at behandle.

De seneste årtier er der dog sket et stort fremskridt i behandlingen af leukæmi hos børn og unge, men AML har vist sig at være særlig genstridig, og især tilbagefaldene og kemobehandlingerne er kritiske.

- Tilbagefaldene er den største trussel. De fleste dør på grund af dem, siger Henrik Hasle.

Vi vil gerne, at alle har lige chancer for overlevelse. Derfor vil vi gerne støtte op om forskningen i AML.
Marianne Benzon, direktør, Børnecancerfonden 

Hvert år får mellem seks og otte danske børn konstateret AML. Hver tredje patient får tilbagefald, og 40 procent af dem overlever ikke. Det er en af grundene til, at Børnecancerfonden har valgt at støtte forskningsprojekterne i netop denne leukæmiform på Aarhus Universitetshospital.

- Sygdommen AML har ikke de samme chancer for overlevelse som hos den hyppige leukæmiform lymfoblastær leukæmi (ALL). Vi vil gerne, at alle har lige chancer for overlevelse. Derfor vil vi gerne støtte op om forskningen i ALM, siger Marianne Benzon, der er i direktør i Børnecancerfonden, til TV2 ØSTJYLLAND.

De tre forskningsprojekter skal blandt andet:

- Forbedre kortlægningen af de genetiske forandringer i leukæmicellerne fra børn med AML.

 

- Opdage tilbagefald hurtigere med den nyeste og højfølsomme teknologi.

 

- Bidrage med en større forståelse for immunforsvarets rolle i forhold til tilbagefald.

Ønsker en større overlevelsesrate

Overlevelsesraten for børn med AML er efter fem år steget fra 32 procent i 1990 til 74 procent i 2010. Men hos børn med ALL er overlevelsesraten oppe på 90 procent. Med de tre nye forskningsprojekter, håber man at kunne skabe bedre prognoser for børn og unge, der får konstateret AML.

- Vi håber, at vi finder nogle metoder, så vi kan opdage tilbagefaldene tidligere, så vi kan få bugt med leukæmien hurtigere. Og så vil vi gerne se på, hvordan barnets immunforsvar kan hjælpe med at bekæmpe sygdommen og beskrive flere genetiske forandringer, så vi bedre kan forstå leukæmien og lave en mere målrettet behandling, siger Henrik Hasle.

Stor erfaring med AML

Danmark har stået stærkt inden for forskningen i AML hos børn, og overlæge Henrik Hasle har mange års erfaring inden for sygdommen.

Han har blandt andet været formand for den Nordiske børne AML-gruppe fra 2002-2012 samt formand for den internationale børne AML gruppe siden 2016.

Vi håber, at det generer noget ny viden, som kan hjælpe børnene til en større helbredelse og samtidig være med til at målrette behandlingen
Marianne Benzon, direktør, Børnecancerfonden 

Børnecancerfonden har derfor god tiltro til at overlade pengene til Aarhus Universitetshospital.

- De har et godt forskningsmiljø på Aarhus Universitetshospital til at tage sig af opgaven. Vi håber, at det generer noget ny viden, som kan hjælpe børnene til en større helbredelse og samtidig være med til at målrette behandlingen, siger Marianne Benzon.

VIDEO: I oktober måned løb mere end 600 mennesker til årets Knæk Cancer-løb i Uniparken ved Aarhus Universitet. De samlede ind til Kræftens Bekæmpelse for at støtte folk, der lider af kræft - blandt andet leukæmi. 

Seneste nyt

Dit digitale aftryk

Vi indsamler information for at huske indstillinger, forbedre sikkerheden og analysere statistik. Vi sporer dig ikke systematisk på vores hjemmeside eller på tværs af andre hjemmesider og apps. Du kan altid ændre dit samtykke. Klik på detaljer, hvis du vil vide mere.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her