Nattelivet siger fra: Hvorfor er falsk ID mere strafbart end narko?
Hårde stoffer og særligt kokain er et velkendt problem i det aarhusianske natteliv, og med stoffer følger også mere vold. Nu står en samlet branche sammen for at kræve hårdere straffe.
Ved du noget? Kontakt vores journalister på daja@tv2oj.dk og chfo@tv2oj.dk.
Du bliver tjekket, når du kommer op til døren. Først kigges der på dit ID som den tydelige kontrol af, om du har alderen til at komme ind på baren.
Og så er der alt det usagte, der også kan afgøre, om din aften får lov at fortsætte indenfor dørene, hvor ølhanerne er åbne og musikken spiller.
Kører dine fingre lidt for livligt, det samme med dit mundtøj – og forsøger du at tale øret af dørmanden på vej ind, mens dine pupiller fylder det meste af øjnene? Det er bare få af de tegn, dørmændene kigger efter for at vurdere, om du er påvirket af andet end alkohol.
- Vores tolerancetærskel over for narko er ikkeeksisterende. Ser vi nogen, der tager narko på vores steder, bliver de ført ud med det samme, og så får de en karantæne med derfra, siger Henning Bøge Hvidtfeldt, der er sikkerhedsansvarlig hos Rekom, som er Skandinaviens største nattelivskoncern og en af de dominerende aktører i Aarhus’ natteliv.
De seneste dage har vi kunnet fortælle, at Østjyllands Politi oftere finder kokain end hash i nattelivet, ligesom en ny undersøgelse viser, at hver femte unge på ungdomsuddannelserne i Aarhus er blevet tilbudt andre stoffer end hash i nattelivet det seneste år.
At stofferne – og særligt kokain – er blevet en fast gæst i nattelivet, bekræfter både politiet, de unge og nu også dørmænd og natklubejere.
- Det er poser med hvidt pulver, vi ser. Om det er det ene eller andet, er jeg ikke ekspert i, siger Pete Hegner, der er indehaver af Der Kuhstall til TV 2 ØSTJYLLAND.
Falsk ID straffes hårdere end kokain besiddelse
TV2 ØSTJYLLAND har talt med de største aktører i Aarhus’ natteliv: Rekom, der ejer syv beværtninger i Aarhus, Byens Natteliv, der er en sammenslutning af 40 restauratører, som repræsenterer omkring 15 steder i nattelivet. Derudover har vi også talt med sikkerhedsfirmaerne Dane Security og Guard Group og indehaveren af baren Der Kuhstall, Pete Hegner.
REKOM
Rekom er skandinaviens største nattelivskoncern og blev stiftet i 2007.
I dag ejer og driver Rekom mere end 200 barer, bodegaer og natklubber fordelt rundt om i Danmark, Norge, Finland og Storbritannien.
I Aarhus ejer og driver firmaet syv barer/natklubber: Heidi's Bier Bar, Hornsleth Bar, Café Guldhornene, London Bar, LouLou, The Australian Bar og LA Tequila Bar.
Fælles for dem er, at de savner større konsekvenser for dem, der bryder reglerne og tager stoffer med i nattelivet.
- Hvis vi tager nogen med stoffer på sig, griner de bare af os – for de får bare en lille bøde. Hvis det skal gøre en forskel, skal det slå hårdere og komme på straffeattesten.
- Det er tankevækkende, at det er mere strafbart at låne et kørekort som falsk ID end at have stoffer på sig, siger Pete Hegner.
Mads Krigslund, restauratør og talsmand for Byens Natteliv, stemmer i.
- Jeg synes, strafferammen er alt for lille. Ved kokain får du en bøde på 3.000 kroner første gang, den kan blive til 6.000 senere, men bliver du taget med et falsk ID, får du noget på din straffeattest for evig tid, siger han til TV 2 ØSTJYLLAND.
Narkotika øger volden
Udover at handlen med stoffer er ulovlig, skaber påvirkede gæster også større problemer for natklubberne end den typiske fulde gæst. Volden eskalerer.
- De gæster, vi får, der er påvirket af stoffer, er mere voldelige og aggressive. Når de mixer det med alkohol, giver det større utryghed, siger Pete Hegner.
Helt lavpraktisk betyder det også, at dørmændene skal have hårdere fat i de narkopåvirkede.
- Det skaber den udfordring, at folk reagerer anderledes, end de ellers ville have gjort - især i forbindelse med voldsom adfærd. Du får nogle helt andre situationer, hvis en gæst har kombineret alkohol med stoffer, kontra en gæst, der bare er meget fuld, siger Mads Krigslund, der er talsmand for Byens Natteliv.
Samtidig viser tal fra Justitsministeriets offerrapport, at der har været ”en bemærkelsesværdig udvikling”, når det kommer til vold og narkotika.
I perioden 1995-2005 var det voldsofres oplevelse, at otte procent af gerningspersonerne var påvirket af andet end alkohol. I perioden 2005-2020 har denne andel ligget klart højere, på 12-32 procent. En forskel, der beskrives som signifikant.
VIDEO: Se indslag om dørmænd og barejeres erfaringer her
Hjælp fra politiet
Med sine 27 års erfaring i branchen har Henning Hvidtfeldt set det meste, også de problemer som narkotika og vold skaber. Og ønsket fra ikke bare ham, men hele Rekom er klart.
- Vi har en præventiv effekt ved at være til stede med dørmænd, men det, der har den allerstørste effekt, og det, der virker i nattelivet, er overvågning af det offentlige rum og betjente på gaden. Det har den største effekt på dem, som vil handle. Det er klart, at mere politi presser dem væk, siger Henning Hvidtfeldt, sikkerhedsansvarlig hos Rekom, til TV 2 ØSTJYLLAND.
Tilbage ved snakken om strafudmåling mener indehaver af Der Kuhstall, Pete Hegner, at lovgivningen er problematisk. Det er nemlig ikke ulovligt at være påvirket, men det er ulovligt at have på sig.
- Det er en kæmpe joke. Det svarer lidt til, at man kun knalder en spritbilist, når de sidder med flasken mellem benene i bilen.
Fælles for alle aktører i nattelivet er, at de understreger, at nattelivet generelt er trygt, og at de har et godt samarbejde med Østjyllands Politi.
Ved du noget? Kontakt vores journalister på daja@tv2oj.dk og chfo@tv2oj.dk.