Nu er der pant på kaffekopperne: Ekspert er begejstret

I første omgang kører projektet i en tre-årig periode.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

De første af i alt 40.000 genanvendelige to go-kopper er onsdag blevet sat i cirkulation i Aarhus Midtby.  

På 44 cafeer og restauranter vil de blå og hvide plastikkopper i en tre-årig forsøgsperiode være et alternativ til de klassiske kaffekopper af pap med plastiklåg. Og de aarhusianere, som TV2 Østjylland snakkede med på gaden onsdag formiddag, var umiddelbart begejstrede for det nye tiltag. 

- Jeg synes, at det er et genialt koncept. Det er helt klar noget, jeg gerne vil benytte mig af. Vi går jo bare og smider de her kopper ud, så hvorfor ikke genbruge dem? siger Therese Christensen.

Therese Christensen fra Aarhus prøvede onsdag en af de nye kopper.

Samme holdning har Hanne Walter - så længe kopperne altså rent faktisk bliver genanvendt. 

- Det er en god ide, hvis ellers folk vil gå hen og aflevere dem igen, så de ikke kommer til at ligge og flyde, siger hun til TV2 Østjylland. 

Og det er altså forhåbningen, at aarhusianerne vil benytte ordningen, så antallet af engangskopper bliver reduceret. 

- Tanken er jo, at de ikke ender ude i vores natur, som alt det andet engangsaffald ofte gør. Vi regner med, at de kommer til at holde et par år, og så må vi se, om vi kan genbruge materialet derfra, siger rådmand for Teknik og Miljø Nicolaj Bang (K).

Det første i verden 

Helt lavpraktisk fungerer systemet sådan, at man på de 44 cafeer og restauranter, der indtil videre deltager i projektet, kan betale fem kroner for at få den genanvendelige kop, som alternativ til en engangskop. Rundt omkring i byen er der så etableret 25-30 pantautomater, hvor man kan få sine fem kroner tilbage, når man tilbageleverer koppen. 

Herefter bliver kopperne samlet ind og fragtet til et lokalt vaskeri med elcykel- eller bil. Når de er blevet rengjort, bliver de fragtet tilbage till kaffebarer og caféer og kan derefter bruges igen. 

Ifølge Aarhus Kommune er det nye pantsystem med to go-kopper det første af sin slags på verdensplan, og rådmanden håber, at man kan inspirere andre til at lave lignende tiltag. 

- Det bliver forhåbentlig permanentgjort, så det her bliver en løsning, som kan være i Aarhus, men forhåbentlig også i mange andre kommuner, siger Nicolaj Bang (K). 

Professor hilser tiltag velkomment

Ifølge Aarhus Kommune har robotarmen ved Dokk1 på halvandet år indsamlet omkring 100.000 engangsbægere op af Aarhus Å, så der kan altså være en gevinst for miljøet, hvis aarhusianerne tager det nye pantsystem til sig.  

Det mener også John Thøgersen, der er professor i økonomisk psykologi ved Aarhus Universitet og ekspert i forbrugeradfærd.

- Det kan godt komme til at batte noget. Det er i sig selv er det et lille skridt, men det har potentiale i sig. Og det er et modigt første skridt, siger John Thøgersen til TV2 Østjylland. 

Men før man ser gevinster for klimaet og i forhold til mængden af affald i naturen, så kræver det naturligvis, at folk tager de nye kopper til sig, påpeger professoren. 

- Det vil have en effekt på affald i naturen, hvis folk tager det til sig, siger John Thøgersen og fortsætter:

- Faldgruppen er, at borgerne vægter bekvemmelighed frem for genbrug. Det er der selvfølgelig nogen, der vil, så jeg vil da opfordre til, at når det her er kørt ind, at flere og flere cafeer dropper engangskrusene og kun har den her mulighed. 

Seneste nyt

Dit digitale aftryk

Vi indsamler information for at huske indstillinger, forbedre sikkerheden og analysere statistik. Vi sporer dig ikke systematisk på vores hjemmeside eller på tværs af andre hjemmesider og apps. Du kan altid ændre dit samtykke. Klik på detaljer, hvis du vil vide mere.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her