Nu er ny kirke på hjul klar til at rulle ud til folk
En mobil kirke har set dagens lys i Aarhus. Den er klar til at rulle ud til byfester, festivaler og lignende.
Det er ikke hver dag, at der bygges en ny kirke her i landet. Og det er bestemt heller ikke hver dag, at der bliver bygget en mobil kirke på hjul. Ikke desto mindre er det, hvad der lige er sket i Aarhus.
Formålet med kirkevognen er, at den skal være med til at skabe møder og dialog med folk de steder, den kommer frem.
- Vi vil gerne have, at folk kommer til kirken, men som kirke vil vi gerne være nærværende og relevante for folk. Det her er en måde, vi kan komme ud de steder, hvor folk er. Det kan for eksempel være i nyere boligområder, hvor der ikke er en kirke. Vi vil gerne, at folk kommer og snakker med os, og så må vi se, hvor det fører hen, og hvad vi kan bruge hinanden til, siger Esben Andersen, provst, Aarhus Vestre Provsti, til TV2 Østjylland.
Men man vil også møde den nye kirke mange andre steder.
- Det vil være naturligt, at den kommer ud til festivaler, byfester og andre arrangementer og er en del af det. Derudover vil vi også kunne bruge den som en slags scene, når vi har gudstjenester og andre arrangementer i det fri, siger Esben Andersen.
Vielser og dåb?
Han forestiller sig, at den mobile kirkevogn på sigt også kan bruges til små kirkelige handlinger, og at man tilmed engang måske kan blive viet eller døbt i den.
Men inden det bliver muligt, skal det først omkring biskoppen, der skal godkende vognen til de formål.
- Og det har jeg en forhåbning om, at den kan blive, siger Esben Andersen og tilføjer:
- Men hovedformålet med den er at komme folk i møde og være kirke på en anden måde.
Den mobile kirke er bygget af Tiny Office på Aarhus Havn i tæt samarbejde med et udvalg af sogne i Aarhus Vestre Provsti. Fredag forlod den garagen og rullede ud på sin jomfrutur, hvor den blev vist frem ved Åbyhøj Kirke.
Bygget af genbrugsmaterialer
Materialer
- Alteret er bygget af genbrugspap
- Bordpladen er lavet 70 pct. genbrugs-sengelinned
- Korset er med tørret mos fra Norge
- Hynden i Skibet er lavet af genbrugslæder fra møbler
- Beklædning med Superwood fra det nordiske granbælte
- Skibet er bygget af douglastræ skovet syd for Aarhus
- Væggene isoleret med græs fra belgiske parker, beklædt med akustik-materiale og kalkede
- Gulvet er sildeparket af eg
- Jeg synes, den er virkelig flot. Den vil man have en god følelse med at køre rundt med, siger Esben Andersen.
Han glæder sig til, at den mobile kirke kan komme ud og være med til at gøre kirken til en mere aktiv del af lokalsamfundene.
- Lokalsamfund opstår, når forskellige aktører kan finde ud af at gøre noget sammen. Og det vil vi meget gerne være med til.
Den nye kirke har kostet 800.000 kroner.
- Det er mange penge. Og derfor skal den ikke bare stå i en garage, men den skal virkelig ud og bruges, siger Esben Andersen.
'En spændende opgave'
Det er som nævnt Tiny Office, der har bygget kirkevognen. Og faktisk er det en idé, der har været længe undervejs. Det fortæller Jonas Hallberg, der er udviklingschef og ejer af Tiny Office.
Allerede tilbage i 2017 henvendte han sig første gang med sin idé om den rullende kirke til Folkekirken.
- Jeg syntes, det ville være en god måde at hjælpe dem med at blive mere synlige, siger Jonas Hallberg til TV2 Østjylland.
Selvom han har prøvet meget i sit firma, har denne opgave dog været ret speciel.
- De kirkelige bygninger er gamle og bygger på mange års håndværksmæssige traditioner, så der har været noget at leve op til for os. Det har gjort det spændende, og det har været fedt at være med til at bygge et mobilt kirkerum i bæredygtige materialer, siger Jonas Hallberg.
Tidligere har Tiny Office for eksempel bygget et mobilt rådhus til Kiel i Tyskland, og den idé drømmer han også om at føre ud i livet i Aarhus.
- Det vil være oplagt at lave Aarhus Rådhus på hjul eller måske kunstmuseet Aros, siger han.